Pàgina 1 de 1

Migració

Publicat: dc. ago. 13, 2008 7:36 pm
Autor: Maties Rebassa
Hola.
Aquests dies hi ha fort pas de laro-limícoles per s'Albufera. Es veuen grupets de les espècies més comunes (camaverdes, cama-roges pintades, corriols menuts, corriols de bec llarg, valones,...), i de tant en tant alguna espècie menys habitual. Ahir es varen veure 3 garses de mar (Haematopus ostralegus), i ara fa una estona hi havia dos fumarells negres adults (Chlidonias niger) a la depuradora de Muro-Sta. Margalida. Aquí vos mostr un d'ells (els dos estaven mudant):

Imatge

Salut!

Publicat: dc. set. 03, 2008 8:05 pm
Autor: Pere Vicens
Hola a tots i a totes.

Aquets darrers dies hem estat per Portocolom i per Aubarca, a la costa d'Artà, i es nota el pas de migrants.

A Portocolom, el 29/08, es veren algunes primaveres (Oenanthe oenanthe) i un llenguerut (Jynx torquilla) a la costa de Sa Punta, vora s'Algar.

A Aubarca s'hi ha vist més moviment:

Hi havia una notable presència de primaveres (O. oenanthe) a la costa des del 31/08 fins avui, el 03/09.

Un falcó marí (F. eleonorae) de casta fosca volava sobre les cases d'Aubarca el 02/09 al mig dia, amb vol procedent de la costa. Es repeteixen les observacions d'aquesta espècie aquest estiu...

Un traquet de barba roja (Saxicola ruberta) es deixava veure pels Horts Vells, al cap d'una estona de sentir i veure un tord (Turdus phylomelos) el 01/09.

El 02/09 volava una falzia reial (Apus melba) sobre Sa Font Cel.lada.

23 corbs (Corvus corax) han dormit cada dia als pins del costat del Corral des Tabac, on a començament del capvespre baixen en grup a picar i menjar petits bocins de terra argilosa d'una àrea concreta, desprovista de vegetació en un coster del pinar.

Fins a 6 esparvers (Hieraaetus pennatus) volaven junts avui dematí (03/09) sobre les cases d'Aubarca

i un possible capsigrany d'esquena roja (Lanius collurio) es va veure vora Sos Sanchos, el 31/08...

;-))


Pere

(No és necessari passar aquestes dades als arxius del GOB perquè ja hi són)

Publicat: dt. set. 09, 2008 5:15 pm
Autor: Maties Rebassa
Hola.
Diumenge, aprofitant la companyia d'un ornitòleg de la península, vàrem fer una diada de "Extreme Birding" per diferents localitats de Mallorca (Salobrar, Cap de Ses Salines, Península de Formentor, Prat d'Alcúdia i s'Albufera). Érem en César Vidal, en Juanjo, en Lalo i jo.
L'objectiu, a part de cercar falcons marins i busquerets de coallarga, era disfrutar de la migració. No vàrem tenir tanta sort com esperàvem, però així i tot vàrem poder veure, com a més destacable:

Circus pygargus: 1 juvenil (el mateix que ja s'havia vist dia 3, reconegut per un detall d'una de les ales) al Salobrar.
C.aeruginosus: al menys 10 exemplars sortint del Salobrar a primera hora en direcció sud, i 1 exemplar entrant el migdia pel Cap de Formentor.
Apus melba: 1 exemplar dins un gran esbart d'hirundínids i falzies al Cap de Ses Salines.
Merops apiaster: grup d'uns 70 exemplars entrant pel Cap de Formentor.
Oriolus oriolus: 1 mascle a Formentor.
Larus fuscus: 1 exemplar a Formentor.
Larus melanocephalus: 1 exemplar a s'Albufera.
Calidris temminckii: 1 a s'Albufera.
Recurvirostra avosetta: 2 al Prat d'Alcúdia i 10 a s'Albufera.
Podiceps cristatus: 5 al Prat d'Alcúdia.

Per altra banda, avui he estat xerrant amb un tal Philip, ornitòleg britànic que fa 10 anys que cada primavera i cada tardor ve a Mallorca a veure aucells. És un bon ornitòleg, i prudent a l'hora d'identificar aucells. M'ha xerrat d'algunes observacions interessants que ha anat fent, em record d'aquestes tres:

Calidris melanotos: 1 exemplar al Salobrar dia 1 de setembre d'enguany (la setmana passada, idò).
Falco cherrug: 1 exemplar també al Salobrar fa cosa de dos anys. Va enviar la descripció a la SEO.
Tringa stagnatilis: grup de 28 aus (!!) després d'uns dies de fort vent de llevant, al Salobrar (fa uns anys, no m'ha pogut concretar més).

Salut!

Publicat: dc. set. 10, 2008 11:21 am
Autor: GOB-ornitologia
Bones,

a finals del mes passat va començar la campanya d'estudi de la migració postnupcial al Parc Nacional de Cabrera. Des d'un començament les captures han estat molt poques (15 - 20 diàries), tot i que d'espècies transaharianes ja passen moltes: Acrocephalus scirpaceus, Sylvia borin, Phoenicurus phoenicurs, Oriolus oriolus, Ficedula hypoleuca, Sylvia communis, Phylloscopus trochilus.... Les bones condicions atmosfèriques generals que tenim fan que els transaharians no s'aturin a les nostres illes ja que son aucells molt ben adaptats per volar i normalment amb bones reserves de greix i si poden simplement passen de llarg. Avui, però, hi ha hagut sedimentació de migrants i les captures han pujat molt. No hi ha tempestes ni forts vents que expliquin aquesta sedimentació, lo que si ha canviat des de ahir horabaixa ha estat aquesta mala visibilitat que hi ha per la gran quantitat de pols en suspensió que ve d'Àfrica. Potser ha estat això el que els ha fet aturar...

Salut

Manolo

Publicat: dc. set. 10, 2008 4:01 pm
Autor: Maties Rebassa
Ep Manolo, interessant aquesta explicació! A veure si et prodigues més per aquest fòrum, eh? :-))

Fa uns dies vaig fer una lectura d'una gavina ploradora (Larus ridibundus) anellada amb 4 anelles de color i la metàlica. Resulta que va ser anellada a França el 2005, però no es pot saber exactament el recorregut que ha fet ja que, per un error informàtic, es varen anellar dues gavines el mateix any amb la mateixa combinació de colors. Una llàstima...

Salut!

Publicat: dv. set. 12, 2008 8:40 pm
Autor: Juan J. Bazán
Como comenta arriba Maties, la salida del domingo se podría decir de “extremebirding”, por el número de kilómetros hechos y de horas invertidas, añadidas a las de los que no nos acostamos el sábado precisamente pronto…
Aquí van algunas fotos. A primera hora en el salobrar flamencos y una pareja de pescadoras, una con pescadito:
Imatge
Imatge
Imatge
Imatge

También había muchos grupos de zarapitos reales:
Imatge
Imatge

El aguilucho cenizo lo vimos bien, pero algo lejos:

Imatge
Imatge

Después en el cabo salinas disfrutamos del vuelo del vencejo real, mal camuflado entre un gran grupo de hirundinidos y vencejos…
Imatge

En Formentor, como escribió Matíes, unos 70 abejarucos (yo consigo contar 67 en esta foto):eso es tener ojo, yo pensaba hasta ver la foto que había muchos menos.
Imatge

En el cabo de Formentor disfrutamos con los Eleonores (aquí podeis ver un eleonor claro y uno oscuro), y un gran grupo residente de vencejos pálidos:

Imatge
Imatge
Imatge

En Maristany pudimos ver somormujos y esta imagen curiosa de un cisne cerca de un águila pescadora:

Imatge

Y para acabar, desde un observatorio de la albufera que yo no conocía, no me acuerdo ahora del nombre, pudimos observar a placer este calamón

Imatge
Imatge

Saludos.
Juanjo.

Publicat: ds. set. 13, 2008 12:57 pm
Autor: Pere Vicens
Uep...!

Ahir a la platja de la desembocadura del torrent de na Bòrges hi havia un ex. de corriol gros (Calidris canutus), un juvenil amb plomatge de muda, ben ximple.

És curiós la sang freda que tenia el bitxo... estava a menys de 5 metres de mi i no es movia gens, confiant amb la coloració críptica, s'estava sobre una plataforma de plantes i algues que suraven sobre l'aigua...

L'altre dia, el dijous dia 11, hi havia un grup de 35 abellarols (Merops apiaster) volant sobre les cases d'Albarca, a Artà.

;-))

Juanjo, molt bons els retrats dels sebel.lins...! La veritat és que és increïble la quantitat d'aquests aucells que es poden veure al mes d'agost i setembre a l'aguiat del CIM, a s'Albufera... i a l'aguait "que no coneixies" (el del Colombars) hi podràs fer molt bones observacions durant tot l'any...

Una abraçada.

Pere

(Les dades ja han estat passades a l'arxiu ornitològic del GOB)

Publicat: ds. set. 13, 2008 10:32 pm
Autor: Rafel Mas
Bones,
avui a son Pax, Palma:
2 exs. de Saxicola rubetra
3 exs. Oenanthe oenanthe
1 Phylloscopus sp.

Salut
raf

Publicat: dl. set. 15, 2008 8:30 pm
Autor: Maties Rebassa
Hola. En una molt ràpida visita avui horabaixa l'Albufereta, he vist:

Grup de 55 agrons blaus (Ardea cinerea) juntets
Grup de 240 esplugabous (Bubulcus ibis) seguint un tractor llaurant
1 àguila d'albufera (Circus pygargus) juvenil
1 curlera cantaire (Numenius phaeopus)
7 camaverdes (Tringa nebularia)
1 cama-roja (Tr. totanus)
1 picaplatges gros (Charadrius hiaticula)

M'he trobat allà amb en Philip i un altre ornitòleg britànic. M'han comentat que havien passat el dia per Formentor. Al Cap havien vist com arribaven de la mar algunes arpelles, 2 falcons vespers, i lo més interessant (sobretot per les dates), 1 mascle d'esparver d'albufera (Circus cyaneus) i 1 esmerla (Falco columbarius).

Breu aturada també al Prat d'Alcúdia, on a més de les àguiles peixateres (2) que quasi sempre són per allà, he vist també 2 fumarells negres juvenils (Chlidonias niger) i 2 soterins grossos (Podiceps cristatus).

Hi ha moviment...

Salut!

Publicat: dt. set. 16, 2008 11:43 am
Autor: GOB-ornitologia
Bones, he xerrat ara amb en Mànix que es troba a Cabrera fent el seguiment de la migració postnupcial junt amb Oscar Aldeguer, un anellador d'Elx. Me diu que ahir va ser un dia gran pel que fa al pas de rapinyaires i altres aucells planejadors. Varen veure mes d'un centenar d'aus entre Circus aeruginosus i Pernis apivorus (sobretot dels primers). També 6 Falco subbuteo i 1 Accipiter nisus. A més 32 Ardea cinerea acompanyades per un Egretta alba i pas d'esbats de petits aucell, hirundinids, Merops apiaster.. Avui la cosa no es igual. En Mànix pensa que les condicions d'ahir eren molt bones per veure la migració d'aquestes aus, amb vent de ponent, bona visibilitat i cúmuls formant trens de núvols que por la vist creen canals de vent que ajuden al desplaçament (algun meteoròleg o aficionat a la meteorologia que expliqui això millor que jo?)

salut

Manolo

Publicat: dv. set. 19, 2008 1:58 pm
Autor: Pere Vicens
Hola a tots i a totes.

Un company m'ha comentat que ahir, al Rafal dels Porcs, a Santanyí, hi havia 2 falconets (Falco subbuteo) volant a poca altura.

Pere

Publicat: dj. oct. 02, 2008 8:08 am
Autor: Antonio Bauza
Hola a tots:
Un parell de dades de migraciò d'aquets darrers dies
Esporles 26/09 A.Cinerea a un safereig camí Son Cabaspre, hi han possat un exemplar de ferro pintat d'aquesta espècie per cert molt ben imitat i tant a la pujada com a la baixada verem el primer exemplar d'aquesta tardor al mateix safereig.
Puig de Garrafa 27/09/08 Abundants O.Oenanthe 2 Ph.Ochruros
Santa Maria 28/9 1 Ph Collybyta.
Petra 28/09 2 Milvus milvus sense cap senyal
Esporles Mirant de Mar 1/10/08 F.Hypoleuca 1 exemp, O hispanica 1 exemplar, E.Rubécula 1 exemplar
Salut per a tots
Toni Bauçà