Pàgina 1 de 1
esclatasangs
Publicat: dv. oct. 03, 2008 11:42 am
Autor: David_R.
Hola,
m'agradaria saber si hi ha la possibilitat de trobar esclatasangs a Mallorca aquest cap de setmana i en quines zones més més provable que n'hi hagin.
Gràcies i Salut!
Publicat: dv. oct. 03, 2008 1:08 pm
Autor: Joan Vicenç
La veritat és que encara crec que és un poc prest. Si no en trobes a Pollença o per Artà pens que no en trobaràs, encara, enlloc... a no ser al mercat de l'Olivar.
Salut i bona tardor, que encara en resta.
JV
Publicat: dv. oct. 03, 2008 9:36 pm
Autor: Xavi
Els bolets no són plantes. El Regne Fungi és curiosísim. A part d'aquest comentari dir-te que ja n'han sortit de bolets però esclatassangs que jo sàpiga encara no, tot i que l'estiu passat en varen sortir i per tant no sé si això ha afectat als que tendrien que surtir a la tardor.
Publicat: ds. oct. 04, 2008 6:20 pm
Autor: Samuel Pinya
Al Mercat de l'Olivar l'altra dia vaig veure Lactarius sanguifluus i Lactarius salmonicolor (aquest darrer més d'un el passaria com a sanguifluus). Ara bé si vols l'esclata-sang foraster o níscalo (Lactarius deliciosus) ja en pots trobar a molts de mercats.
Sobre a on cercar esclata-sangs en principi qualsevol zona a on hi hagi pins i/o carritx és bona, ja que estableixen una relació de simbiòsi anomenada micorriza entre la planta i el fong. Tot i que també podem trobar esclata-sangs als alzinars (alguns d'ells tòxics). També tenim els esclata-sangs d'alzinar o fortes (Russula delica). Però be tampoc és pla de donar una classe de tot això amb quatre retxes.
Personalment mai m'he pogut aprendre els noms populars dels bolets perquè pràcticament a cada comarca i fins i tot municipi li diuen d'una manera diferent. I el meu cervell té un límit.
A Mallorca aquesta tardor encara no he trobat cap esclata-sang (Lactarius sanguifluus). Avui per exemple prop de Son Massip he trobat aquestes espècies de bolets:
Tremella mesenterica, Ganoderma lucinum, Ramaria flava, Xerocomus chrysenteron, Boletus lupinus, Lactarius zonarius, Russula mairei, Amanita solitaria, Amanita panterina, Amanita ovoidea ssp ovoidea, Boletus satanas, Russula delica, Russula grisea, Boletus aereus, Mycena renati, Lycoperdon perlatum, Scleroderma verrucosum, Coprinus picaceus
Perdonau que vos hagi posat només els noms científics i també vos hagi mesclat els comestibles i no comestibles. Aquells que vos comencen a agradar els bolets vos recomano fer l'exercici de veure quin és quin.
La excursió ha estat un poc trista perquè l'any passat per aquesta mateixa època era un esclat de diversitat i abundància de bolets. Enguany la cosa va una mica enderrerida. Tot i que hem de recordar que seria la segona temporada dins el present any, ja que a finals de primavera ja va haver un esclat de bolets.
Una aferrada
P.D. Aprofito per informar-vos, per aquells que els agradi menjar, que demà dia 5 d'octubre surt amb el Diari de Mallorca les tapes el primer fascicle del col·leccionable Cocinando con Setas en Mallorca Vol II, i vos puc dir de bona mà que és molt interessant, des del punt de vista gastronòmic.
Publicat: ds. oct. 04, 2008 6:46 pm
Autor: CCardona
Tots els bolets son comestibles, alguns, només un pic.
Enhorabona pel llibret Samuel pareix del tot interessant.
CArles
Publicat: ds. oct. 04, 2008 10:15 pm
Autor: Andrés Mas
Hola a tots
Avui me topat amb B. satanas, B. pulchrotinctus, X. chrysenteron y C. picaceus.
Poca coseta encara al bosc.
Samuel, l'any pasat va eser una pasada la explosió de bolets a alguns indrets de la serra.
Recordo que per Son Massip els Carlets se veian com a pedres y la llenega negra no sa enfeia enrera
Bona recolecta, Deu
Publicat: dg. oct. 05, 2008 9:02 pm
Autor: Samuel Pinya
Ja m'enrecord.
Ja m'aniría be amb tot el trull que duim enguany dispossar de més material.
Avui he trobat els primers Cantharellus alborufescens de la temporada. També Hohenbuehelia geogenia, així com alguns del llistat d'ahir.
Però les coses comencen a pintar millor, crec que és qüestió de dies que això rebenti. Avui m'he animat molt. He vist cosetes interessants
Una aferrada
Sam
Publicat: dg. oct. 05, 2008 10:33 pm
Autor: Pere Vicens
Bones,
Aquests dies per Escorca ja hi ha hagut una explosió de Suillus bellini, el millor dels pixacans... però on hi ha ovelles, és impossible trobar res de comestible.
És molt interessant passejar per tanques on ARA no hi ha ovelles, perquè allà es on es troba quantitat i qualitat...
Pere
Publicat: dg. oct. 05, 2008 10:58 pm
Autor: Samuel Pinya
A prop de ca meva, per Calvià.
Hi ha un agre de Suillus bellini cada any i els he de vigilar per a que no me'ls trepitgin. Però no les ovelles. Sino uno pobre home que va a passejar amb la seva neta i que diu que això és dolent i per això venen a pixar els cans. Segons ell d'aquí ve el nom. Deia que si els trepitja els cans no venen. Evidentment hem va dir que no ho toquès que eren tòxics.
El primer cop que m'ho va dir pensava que m'ho deia de broma però m'ho deia ben en serio.
Quina mania que te la gent de trepitjar i pegar potades als bolets que ells consideren que "no" són comestibles. Els hauria de tastar.
Pere estic d'acord amb tú sobre que és el millor dels pixacans i personalment considero que està per damunt de l'esclata-sang. Repeteixo és una qüestió de gust personal. Esper no haver ofès a nigú. Si li dic això al meu padrí hem diria i tu que p..t..s saps d'esclata-sangs!!
Una aferrada i bona nit.
Sam
Publicat: dl. oct. 06, 2008 12:09 am
Autor: Pere Vicens
Hola Samuel.
La textura, el sabor i l'aroma de les "esponjoses" (mai m'ha agradat anomenar-les "pixacans") és difícil d'explicar. Estic totalment d'acord amb tu: el plaer de menjar-los dins arròs brut o unes sopes és superior als esclatassangs.
Qui els tasta, hi torna...!
L'única pega d'aquests bolets (i especialment el bellini) és que el color de les puntes dels dits et delata... Al llevar-lis la cutícula quedes tenyit per alguns dies...!!
;-))
Per seguir fent boca i saliva, alguns ja hem menjat varies vegades, aquests dies, llomillo torrat acompanyat d'abundants gírgoles de poll amb ceba i panxeta fumada... i un ruixadet de vi blanc...!
Bona nit...!
Pere
Publicat: dl. oct. 06, 2008 8:43 pm
Autor: Andrés Mas
Pder
Publicat: dl. oct. 06, 2008 8:50 pm
Autor: Andrés Mas
Suposo que son girgoles de S,albufera... jejee quina sort... que les disfruteu.
Publicat: dl. oct. 06, 2008 8:55 pm
Autor: Andrés Mas
Comentau que el bellini es el rey dels pixacans. Y el aereus, en nom populas no es tambe un pixaca?
Segons el meu paladar, el aereus no te comparaçe amb el bellini, pero com be digeu, es cuestio de gust.
Deu
Publicat: dg. oct. 12, 2008 7:04 pm
Autor: David_R.
Tot i que m'he de disculpar per pixar un poc fora de test, estic encantat d'haver obert aquest fil. He aprés força mirant d'entendre els comentaris. He descobert la web:
http://www.fungibalear.net. Moltes gràcies a tots per ser tant didàctics. Avui he trobat això:
http://www.subirimagen.es/247364/setemb ... b_jpg.html
són pixacans, no?, és el Suillus bellini o el Boletus impolitus? em diuen convençuts que són comestibles.
això:
http://www.subirimagen.es/247371/setemb ... b_jpg.html
diria que és un "pet de llop" (a Catalunya) i per tant: millor no menjar-lo
i això:
http://www.subirimagen.es/247367/setemb ... b_jpg.html
aquest últim no l'havia d'haver agafat (Coprinus picaceus) per que no és comestible pel que he vist a fungibalear. No l'agafaré més, però es que me l'havia trobat diverses vegades i sempre tenia el dubte.
Gràcies i salut!
Publicat: dv. oct. 24, 2008 3:52 pm
Autor: Joan Bibiloni
Avui he trobats dos esclatasangs a Sóller.
Joan
Publicat: dv. oct. 24, 2008 4:59 pm
Autor: David_R.
un poc més d'informació sisplau... encara que no sigui el lloc exacte....pots dir-nos a quina alçada aproximada, 600 ms, 700ms...??
gràcies!
Publicat: dv. oct. 24, 2008 5:03 pm
Autor: Joan Bibiloni
Hola David:
Jo calcul que deuen ser entre 200 i 300 msnm.
Salut
Publicat: dv. oct. 24, 2008 5:34 pm
Autor: David_R.
tant a baix!!!, amb aquesta calor!! sempre habia sentit a dir que els esclatassangs anaven "baixant" amb les temperatures. Començaven molt a munt, quan encara fa una mica de calor i es trobaven més a baix quan anava fent més fred. Ja veig que no és cert!. Bé, felicitats per la teva troballa i gràcies per la informació.
Salut!!
Publicat: dv. oct. 24, 2008 9:41 pm
Autor: Andrés Mas
Hola David
Te aconsejo que cuando pidas iformación de identificación de una seta, pongas todos los datos posibles, así como fotos del corte....
Las fotos que pones son algo borrosas. En este caso, Ya que es un Lactárius es importante el color del latex, poe ejem...
Bueno espero poder ayudarte la próxima . Suerte con los esclats.
Deu