Pàgina 1 de 1
què putes fan a son Real?
Publicat: dg. gen. 04, 2009 3:30 pm
Autor: Rafel Mas
Bones,
no sé si algú de voltros ha anat fa poc per son Real.
A la zona més propera al mar estan ripant amb una maquinota o fent gratades enmig de la garriga. Supòs que per reforestar o per sembrar un milió d'arbres, ...jo què sé!
en fi, la qüestió es tocar els dellonses.
raf
Publicat: dg. gen. 04, 2009 6:27 pm
Autor: Samuel Pinya
Bones Rafel
Crec que has donar en el clau, però no crec que càpiguen el milió d'arbres.
Hi ha un projecte de reforestació, al qual encara no he tingut accés, i això que ja ho he demanat un parell de cops.
Recentment s'ha entregat a la FDSIB un estudi de la Flora de Son Real que han realitzat en Llorenç Gil i en Carles Cardona de la UIB en el que precissament es recomana que aquest tipus d'actuacions s'han de consultar prèviament amb experts en botànica, cosa que com pots veure no s'ha fet. De fet, durant l'estudi es va anunciar als diaris que Son Real es volia repoblar.
El cas de Son Real, és certament molt interessant. S'han inventariat 605 tàxons de flora vascular, molt divers. Si ara comencen a plantar pins (que segurament serà l'arbre estrella a plantar) començaran a carregar-se la garriga i les pastures, i són en aquestes darreres on es troba la major part de la biodiveristat, i no als pinars com es pensen els reforestadors.
Sobre el sentit de reforestar Son Real, per molt que ho intento trobar, no ho veig, és un terreny pla, sense risc d'erosió. Bé m'oblidava, és públic i es poden fer les fotos pertinents els polítics..... Ara ho entenc tot.
Una aferrada
Publicat: dg. gen. 04, 2009 7:25 pm
Autor: CCardona
Boness!!
Un bon desastre es el que fan!
El projecte de reforestació te l'escric tot seguit:
PROJECTE DE REFORESTACIÓ DE SON REAL (CAMPANYA UN MILIÓ DE PINS)
Se plantaran uns trentamil arbres a Son Real.
Se farà una roda de prensa amb el conseller plantant un pi, i un altre allà mateix al final de l'actuació
Fi del Projecte.
Espècies que es plantaran ni ho diu el projecte, només parla de quantitats (en principi han demanat pins i savines per la zona litoral, però perque m'ho varen comentar)
Tot plegat un desproposit, una tudada de doblers i feina, una pena
Basta passejar per Son Real a la primavera i veure tot una estesa de pinets que van nesquent al seu ritme, en un proces de successió natural. Als lloc on s'ha perdut la primera capa d'arena hi creixen alguns ullastres, i a les que encara hi queda arena després dels incendis hi podem veure una altra estesa de Arboceres germinant. Un lloc magnific per poder estudiar com 3 formacions vegetals (ullestrar, savinar i arbocerar) juguen i s'organitzen. Ara tendrem una estesa de cons i tot ple de craters.
CArles
Publicat: dt. gen. 06, 2009 1:16 pm
Autor: Pere Llofriu
Idò quan hom parla de gestió del paisatge... era això!
Publicat: dj. gen. 08, 2009 7:41 pm
Autor: Joan Rita
Tot sembla que la actual política ambiental té:
-Unes eines de planificació evidents: els tòpics mes estesos.
-I uns objetius més clars: que surtin fotos als diaris (¡¡sempre que no vagin lligades a un parc natural!! que és paraula maleida!!)
Només que feim passes enrera.
Joan
Publicat: dj. gen. 08, 2009 8:03 pm
Autor: Pere Llofriu
...És que no mos enteramos de nada...
Balears | Part Forana
25.000 arbres per a Son Real
La Conselleria de Medi Ambient i l’Obra Social de la Caixa col·laboren en la reforestació de la finca pública de Santa Margalida, que va quedar malmesa a causa dels incendis dels anys 80
Maria Nadal | 19/12/2008 |
Després dels grans incendis forestals que devastaren Son Real, al terme municipal de Santa Margalida, durant els anys 80 i havent comprovat que el gran temporal de vent i aigua del 2001 també afectà greument la finca pública, la Conselleria de Medi Ambient i l’Obra Social la Caixa han iniciat un projecte de reforestació de la zona amb què s’hi plantaran un total de 25.000 arbres. L’objectiu de l’actuació és ajudar i accelerar els processos de recuperació ecològica i paisatgística de l’espai natural. El conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Àngel Grimalt, explicà ahir que "la repoblació es fa imitant tant com és possible l’estat d’abans dels focs i la finalitat de plantar tants arbres a l’indret és ajudar a restablir les espècies perquè, a causa dels incendis, es perderen totes les llavors que possibilitarien la reforestació natural de la terra".
Espècies. La repoblació de les plantes se centrarà a plantar pins blancs, alzines, arboceres, savines i ginebró. Les petites plantes, d’un any, es cobriran amb un tub hivernacle individual per tal de protegir-les de la inclemència meteorològica durant tot l’hivern, estació en què arrelen a la terra. A l’estiu, els petits arbres sembrats ara començaran a créixer i reforestaran la gran finca de Son Real. La recuperació forestal es durà a terme en una superfície d’aproximadament 27 hectàrees i les tasques de sembra es realitzen respectant l’equilibri mediambiental de la zona per tal de garantir que es restableix en un curt termini la plena maduresa de les formacions de boscos, a més d’incrementar la diversitat biològica.
A través de l’Obra Social, la Caixa finança la sembra dels 25.000 exemplars d’arbres. De fet, el director executiu territorial de l’entitat a Balears, Robert Leporace, explicà ahir que "hi aportam un total de 197.000 euros per poder realitzar les feines de reforestació a la finca pública de Son Real". En aquest aspecte, Leporace manifestà que "des de l’entitat tenim dos objectius amb aquesta col·laboració. Un és el d’ajudar amb la repoblació arbòria de l’indret. El segon, que també és prou important, és donar un valor afegit a la zona, que des del punt de vista turístic és molt potent".
Això mateix també fou destacat pel conseller de Medi Ambient Miquel Àngel Grimalt, que destacà que "Son Real es troba molt a prop de Can Picafort, per la qual cosa la recuperació d’aquestes terres pot ajudar a la desestacionalització turística de la badia d’Alcúdia". A més dels seus valors ambientals, la finca de Son Real també destaca per dos elements etnogràfics importants: el conjunt arqueològic pretalaiòtic i la necròpolis de Son Real, declarada Monument històric artístic.
Publicat: ds. gen. 10, 2009 3:04 pm
Autor: pepsunyer
La funció propagandística del projecte -que es pot consultar al Servei de gestió forestal de la CMA- és evident. Des del punt de vista de conservació de la biodiversitat, és innecessari. D’acord. Però tampoc no és un desastre absolut. Les pastures no se toquen. S’actua en la zona cremada fa 30 anys, que era un pinar espès i ara és un preciós mosaic de garriga baixa de romaní i xiprell i taques de pinar jove. A la llarga segurament el pinar homogeni s’hagués regenerat de manera natural. L’actuació crec que només accelera el procés. I pot tenir un aspecte positiu: esper que impliqui tasques de manteniment, i de gestió silvícola, molt necessària a les taques actuals de pinotells, que semblen planters de domatigueres.
Pep
Publicat: ds. gen. 17, 2009 7:19 pm
Autor: pepsunyer
He pogut llegir el treball que comentava en Samuel (Catàleg florístic de Son Real) i volia donar l’enhorabona als promotors i autors (Samuel, Llorenç, Carles) ja que és una feina completíssima i rigorosa que, si hi hagués un mínim de sentit comú, hauria d’esdevenir la base de la gestió ambiental de la finca.
També volia esmenar una confusió meva en el missatge anterior. Vaig entendre per “pastures” els camps de conreu pasturats, i ell es referia a les comunitats d’herbes i geòfits de les primeres etapes serials, amb gran riquesa d’orquídies (19 sp a Son Real), ben representades a la zona cremada.
Si no m’equivoc, aquestes comunitats conformen també l’estrat herbaci de les garrigues, ullastrars i pinars (almanco s’hi desenvolupen en els clars), de manera que amb la repoblació sí que es veuran afectades, perdent representació, però crec que sense arribar a desaparèixer del tot: sempre tendran refugis en els clars i les orles. El mateix passarà amb els aucells de la garriga oberta, com la cucullada, el traquet a el busqueret coallarg. M’agradaria saber l’opinió dels botànics sobre aquest darrer paràgraf, més que res per si no és correcte això de l’estrat herbaci dels matollars.
Pep
Publicat: ds. gen. 17, 2009 10:14 pm
Autor: Samuel Pinya
Pep, simplement volia comentar-te una coseta, els autors del treball són únicament en Llorenç i en Carles. En aquest projecte jo simplement m'he encarregat d'aconseguir els duros per a que es pogués fer i quatre gestions més.
Tot i així aquest projecte ja es sabia que s'havia de realitzar més o manco des del mes de agost/setembre de 2007 i va començar definitivament al desembre de 2007. Molt abans d'iniciar-se cap forat. Durant tot aquest temps, en cap moment els responsables de l'execució de la "repoblació innecessaria" ni de l'entitat gestora de la finca ens han comentat rés, i això que els vaig dir en algunes ocasions que els botànics tenien molt a dir sobre la ubicació de la repoblació. Però com sembre la política és la política, i el que ven, ven.
Ara veurem si com a mínim no es carreguen més de lo carregat i gestionen en condicions la resta de Son Real. Sé que és la meva il·lusió (soc un somiador)....
Una aferrada