El proper dijous dia 3 de setembre tindrà lloc l'assemblea extraordinària de socis del GOB-Mallorca, i a continuació l'assemblea general interinsular del GOB. Ambdues assemblees es celebraran de forma telemàtica a través de la plataforma Google Meet, i podràs accedir amb l'enllaç https://meet.google.com/grf-gidu-wpx
Els punts a tractar són aquests:
Assemblea general extraordinària del GOB-Mallorca 19:00 h
- Lectura i aprovació de l'acta de l'assemblea anterior - Presentació i aprovació de la programació 2020 - Presentació i aprovació dels comptes anuals de 2019 - Torn obert de paraula
Assemblea general ordinària del GOB (interinsular) 19:30 h
- Lectura i aprovació de l'acta de l'assemblea anterior - Presentació i aprovació del resum interinsular d'activitats 2019 - Presentació i aprovació dels comptes interinsulars 2019 - Presentació i aprovació del pressupost interinsular 2020 - Torn obert de paraula
Vivim del turisme? Institucions i sectors econòmics ens han volgut inserir el relat de que a les illes «vivim del turisme» perquè no hi hagi qui s'atreveixi a qüestionar el model que implica viure no ja de, sinó, per al turisme.
Històricament aquest model ha requerit l'explotació del territori, els recursos naturals i també les persones. Vivim del turisme o malvivim del turisme? Sabem que una economia depenent excessivament d'una sola activitat o indústria és una economia fràgil i vulnerable que ens genera una dependència absoluta d'aquesta activitat i ens sotmet a acceptar els creixents danys i conseqüències negatives: sobreexplotació de recursos, saturació d'infrastructures, precarietat laboral, feminització del treball turístic, degradació d'espais naturals, mercantilització turística de l'habitatge, pèrdua de sòl fèrtil, grans infrastructures energètiques, d'abastament i depuració d'aigua i de gestió de residus, per donar a l'abast a les necessitats sempre creixent de recursos.
Estam en una situació límit que sobrepassa qualsevol capacitat de càrrega de les nostres illes, i que posa en perill la nostra pròpia vivència col·lectiva, sense capacitat real d'absorbir aquest flux de turistes de manera racional i beneficiosa.
Des del GOB fa uns anys que hem encetat una línia de feina intensa sobre els impactes de la massificació turística en el nostre territori i sobre la necessitat d'un debat social sobre el model econòmic. Hem encetat una línia de denúncia i proposta, fetes des de l'anàlisi crítica i teixint xarxa amb altres col·lectius d'aquí i de fora, que també hi treballen. Els cursos d'Economia i Ecologia Política del Turisme, accions denúncia contra la massificació, el turisme de creuers, les problemàtiques de degradació dels espais naturals massificats, la manifestació del 23 de setembre de 2017 juntament amb una assemblea de col·lectius, la xarxa amb entitats d'altres llocs de l'estat i del món, etc.
Però també hem posat damunt de la taula la necessitat d'abordar col·lectivament, partint de l'anàlisi crítica del model actual, les propostes ecologistes del canvi de model que han de posar la vida al centre de les decisions que afecten el nostre futur.
Per això partim d'una proposta d'accions de sensibilització i conscienciació que volem culminar en la construcció d'un relat col·lectiu des de la perspectiva ecologista per construir l'alternativa necessària.
Aquí t'oferirem cartells, imatges i textos per qüestionar el model i apostar pel canvi. Perquè salvar Mallorca és #araomai.