Dimecres, 07 Febrer 2018 10:06

Aquest hivern hi ha trenta mil aus a les zones humides de Balears

Aquest nombre inclou 73 espècies, entre elles anàtides, agrons, limícoles i altres que viuen a aquestes zones humides, incloses alguns rapinyaires.

 

Prop de 30.000 aus aquàtiques estan passant l’hivern a les zones humides de les Illes Balears. Aquest és el resultat del cens coordinat pel GOB que s’ha duit a terme durant diversos dies del mes de gener.

Per illes, a Mallorca s’han visitat 35 zones humides, entre elles algunes de les més grans de les Balears (Albufera, Albufereta i Salobrar) i concentra el 75% del total d’aus. A Menorca s’han censat 15 zones, i concentra el 15% de les aus hivernants balears. A les Pitiüses s’han visitat 15 localitats, que concentren el 10% restant.

Les espècies més abundants han estat el coll verd (Anas platyrhynchos), la fotja (Fulica atra), l’esplugabous (Bubulcus ibis) i la juia (Vanellus vanellus). A destacar també els 600 exemplars de soterí (Podiceps nigricollis) presents a l’Estany Pudent de Formentera, el 80% dels que es poden veure a totes les illes. Com espècies més curioses destaquen a Mallorca un bitó (Botaurus stellaris) i 2 becplaners (Platalea leucorodia), i a Menorca una cigonya blanca (Ciconia ciconia) i una cigonya negra (Ciconia nigra). Cal citar també l’observació de 19 exemplars de rosseta (Marmaronetta angustrirostris) i 4 de parda (Aythya nyroca), dues espècies que actualment es troben amenaçades.

Als recomptes han participat més d’un centenar de voluntaris del GOB i la SOM, així com personal de la Conselleria de Medi Ambient.

El cens de Balears s’integra dins el 52è cens coordinat per Wetlands International, que enguany s'ha realitzat a 143 països del món. Aquestes series llargues de temps ens permeten saber quina és l’evolució de la fauna a les zones humides del món, i particularment en el nostre cas ens facilita l'anàlisi de l'estat de salut dels aiguamolls a les Balears.

 

Foto: Juanjo Bazán

 

Llegir 1326 vegades Darrera modificació el Dimecres, 07 Febrer 2018 10:36

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.