General

El GOB demana valentia als partits que han de formar govern i recorda que els temes territorials i mediambientals han de ser una prioritat.

El GOB fa una lectura en positiu del resultat polític de les eleccions del 24M, on les polítiques contràries al territori i els espais naturals dels governs del PP d’aquests darrers 4 anys han estat durament castigades a les urnes. 

 

El GOB fa una lecturaen positiu del resultat polític de les eleccions del 24M, on les polítiques contràries al territori i els espais naturals dels governs del PP d’aquests darrers 4 anys han estat durament castigades a les urnes.

Ara és el moment doncs de definir, amb l’ajuda de la societat, aquells aspectes en relació al territori i al medi ambient que han de ser prioritaris pel nou govern que sorgeixi d’un pacte dels partits d’esquerres a les Illes.

 

El GOB va presentar la passada una Llei per a la defensa del Territori en forma d’iniciativa legislativa popular que va rebre el suport de més de 16.500 persones arreu de les Illes. MES, PODEM I PSIB-PSOE es comprometeren a assumir-ne el contingut en cas de tenir possibilitat de governar en una propera legislatura que ja s’ha encetat. Per tant, és l’hora de que l’assumpció dels postulats en defensa del territori, el medi ambient i els recursos naturals, es tradueixin en acords irrenunciables i pilars bàsics del possible nou pacte de govern d’esquerres i plural.

 

 

En matèria legislativa territorial

Cal recuperar un marc normatiu que garanteixi la protecció del territori i revertir (derogar)totes les normes legals impulsades aquesta passada legislatura que abaixen les barreres de protecció i que sotmeten el territori i les persones als interessos econòmics i especulatius dels grans sectors de pressió empresarials. Per això demanam que es reformin o es deroguin les lleis Bauzà com la llei del sòl (amnisties urbanístiques), llei agrària (desprotecció urbanística del sòl rústic) illei turística (exhoneració de compliment de paràmetres urbanísitcs), llei de mines (aministia pedreres il·legals), etc.

També demanam que s’enceti una política de diàleg i consens amb la finalitat d’ampliar el territori natural protegit, amb nous parcs naturals i àrees de protecció: salobrar de Campos, Parc Natural de Llevant, …

Però també volem una política ambiental valenta i global, que vagi més enllà de corregir els abusos legislatius del govern Bauzá, i que s’atreveixi a repensar i corregir les agressions que ha patit el nostre territori ens els darrers 20 anys, la majoria fruit de la corrupció de Matas i Munar. Grans i cares infrastructures que no responen en cap cas a les necessitats de les nostres illes, que afecten engativament el valor més important que tenim, que és el paisatge, i que són un obstacle per a qualsevol intent de canvi de model de transport, ambiental, econòmic i social.

Igualment, demanam una acció immediada i valenta perobrir el diàleg i la reflexió per a redefinir una altre manera d’entendre la política posant l’economia al servei de la societat i com a mostra, impulsar de forma decidida i immediata l’import turístic finalista, i.e. ecotaxa.

 

Els conflictes presents

Importació de residus, desplanificació hidrològica, agressions al litoral, indisciplina urbanística, desprotecció espais naturals (retallades en dotació de mitjans humans i economics necessaris), autopista Llucmajor – Campos, ronda Nord d’Inca, ses Fontanelles, Canyamel, Club marítim Molinar, port de Palma, privatització de fars, Alta Tensió a la marina de Llucmajor, amenaça latent als Canons d’Artà, projecte hoteler a la marina de Magalluf, etc… conflictes oberts o latents que necessiten una solució específica i contra alguns dels quals, els partits que ara tenen possibilitat de formar govern s’hi han manifestat en contra. Ara cal un compromís real, obrir les vies de diàleg i de recuperació, de negociació i de solucions que preservin aquests indrets amenaçats. No fer-ho suposaria tornar a la política del conformisme que ja va permetre al seu moment acabar de construir Son Espases o el Palau de Congressos.

La societat ha demanat un canvi, i aquest canvi no pot passar per repetir els errors del passat.

 
 
Tags: ILP, Territori

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents