Dimecres, 29 abril 2020 11:10

EL GOB insisteix avui al Conseller Negueruela: cal ampliar el diàleg social.

Imatge de la darrera campanya del GOB més vigent que mai: Ara o Mai Imatge de la darrera campanya del GOB més vigent que mai: Ara o Mai

Avui dematí, membres del GOB han mantingut una reunió amb el Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela.

 

El GOB ha insisitit molt en la necessitat que els espais de treball que es generin des del Govern per tal d'enfocar la sortida de les Illes de la crisi sanitària del COVID cal que ampliïn el ventall de representació de l'arc social amb representació de sectors socials que treballen les alternatives des dels àmbits ecologista, feminista, de l'agroecologia, de l'economia social i solidària, de l'exclusió social, etc. han de ser-hi igualment presents.

El moment que vivim és únic i sense precedents i ha implicat una aturada en sec de l'economia a les illes, basada quasi exclusivament en el sector turístic. És imprescindible un pla de xoc pels treballadors i treballadores del sector però també una mirada àmplia, no centrada exclusivament en la recuperació del sector turístic, sinó que obri la possibilitat a una transició que ha d'estar immersa dins els reptes ecològics i socials que enfrontam com a societat. L'emergència climàtica continua sent una amenaça latent i les desigualtats socials deixen molta gent enrera. Davant això, la recuperació cal que sigui una recuperació enfocada a la resiliència, la recuperació de sobiranies (energètica, alimentària, econòmica...) i tot això emmarcat dins un marc ineludible de justicia ecològica i social.

Des del GOB estam treballant en unes alternatives reals, immediates i a mig/llarg termini que consideram que cal tenir present i que breument, i en relació a les competències del Conseller Negueruela, algunes de les quals són

  • màxima cobertura treballadors afectats,
  • no als rescats i mesures incentivadores incondicionals a les grans empreses privades
  • polítiques actives de decreixement planificat del sector turístic,
  • més control social i públic de les activitats econòmiques estratègiques 
  • revisió fiscal+reenfocament  - i en cap cas suspensió - de l'ITS 
  • pla de formació cap a la diversificació de sectors econòmics estratègics per al proveïment de les necessitats essencials bàsiques

En aquest sentit, el Conseller ha estat recepctiu a obrir les possibilitats de participació de les entitats socials en els diferents sectors estratègics sobre els que s'obriran espais de treball per enfocar la sortida però ha advertit de la incertesa dels escenaris: Des del GOB consideram que cal definir una línia de polítiques estratègiques clares per part de la Conselleria de Model econòmic per evitar que les pressions dels sectors econòmics puguin incidir sobre les decissions, en detriment de les garanties socials i ambientals que ara haurien de ser la màxima prioritat dins l'escenari de recuperació postCOVID19.

Llegir 482 vegades Darrera modificació el Dimecres, 29 abril 2020 14:03

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.