Ornitologia

Recomptant les aus aquàtiques que passen l’hivern a les Balears

 

El GOB coordina a les Illes el cens anual d’aquestes aus, indicadores de la qualitat de les zones humides

 

Al llarg d’aquests dies s’està realitzant el cens d’aus aquàtiques i limícoles a les Balears, en el marc d’un seguiment organitzat per Wetlands International i que es fa a nivell mundial des de fa més de 50 anys (actualment hi participen 180 països).

A les Balears els recomptes s’estan realitzant a les 4 illes grans i es visitaran unes 60 zones humides, amb la participació de més d’un centenar d’ornitòlegs. A més del GOB, hi participa la Societat Ornitològica de Menorca i la Conselleria de Medi Ambient (als espais naturals protegits).

Les dates prioritàries per al cens han estat els dies 13 i 14 de gener, però els recomptes s’estendran al llarg de d’aquesta setmana. En uns dies es disposarà dels resultats totals, que farem públics.

Recordem que les aus aquàtiques en general necessiten espais que tinguin bona qualitat ambiental, amb aigües netes i prou aliment disponible. Igualment realitzen moviments hivernals en funció de les condicions climàtiques, pel que són uns excel·lents bioindicadors tant de l’estat de conservació de cada zona humida com també dels efectes del canvi global.

Com s’exposa al web de Wetlands International: “Com es pot saber si una zona humida és saludable? Com es pot saber si una zona humida està amenaçada? I com es poden prendre les mesures adequades per evitar aquesta amenaça? El seguiment – recollida sistemàtica de dades a llarg termini – és la base per gestionar i comprendre les zones humides i les vides que suporten”. Aquest plantejament, extrapolable igualment a la resta d’hàbitats naturals, lamentablement a les Illes Balears s’ignora absolutament.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents