Diversos

Què fem

   

Territori i recursos

Conservació de la biodiversitat

Ornotologia

       

Educació ambiental

La Trapa

 Els eixos principals de la feina del GOB són els següents:

 

Territori i recursos
   Incideix en l’ús que es fa del territori i els seus recursos Naturals. El GOB analitza les conseqüències de les activitats humanes i promou alternatives orientades a la sostenibilitat, especialment des del punt de vista de l’ordenació del territori: propostes de plans urbanístics racionals i menys agressius. A més de reduir la càrrega poblacional del territori, l’objectiu és el de preservar el paisatge i els seus elements com eix cultural i de futur econòmic. 

 

  • Planificació urbanística: L’entitat realitza un seguiment de tota la planificació que es porta a terme i que condiciona el futur del territori. Des de les institucions en les quals es participa (Comissions d’ordenació del territori, patrimoni, etc. ) s’analitzen els diferents expedients i es promouen alternatives, enfocades a reduir la capacitat de càrrega del territori i a evitar les infrastructures impactants.
  • Recursos naturals: Es porta a terme una anàlisi de la situació dels recursos hídrics i de la generació i consum de l’energia, incentivant, en ambdós casos l’ús racional. Es revisa la planificació de les infrastructures derivades de l’activitat humana que afecten directa o indirectament els consums d’aigua i energia.  De la mateixa manera, en l’àmbit dels residus, es realitzen campanyes i projectes per a fomentar la reducció i el reaprofitament i es vigilen els processos de contaminació.
  • Acció jurídica El GOB desenvolupa una gran tasca jurídica, interposant recursos i denúncies davant qualsevol irregularitat o il·legalitat urbanística, ambiental o territorial i analitza jurídicament la normativa per a conèixer la seva incidència ambiental i territorial.

   CONSERVACIÓ DE LA BIODIVERSITAT
S’orienta cap a l’estudi i la conservació dels espais naturals, dels hàbitats i de la fauna i la flora silvestres, prioritza les actuacions de preservació i actuació preventiva, i intenta cobrir espais desatesos per altres agents públics o privats. El GOB participa en les juntes rectores de parcs naturals, el Parc Nacional de Cabrera i del Consell Assessor de Flora i Fauna de les Illes Balears. És membre del consell de caça i participa en els processos normatius aportant propostes de caràcter conservacionista.

 

  • Espais naturals. Campanyes de declaració d’espais naturals per a aquelles zones que mereixen protecció seguint criteris tècnics, seguiment dels espais existents (participació en totes les juntes rectores) i propostes concretes per a evitar la seva degradació.

 

  • Conservació de espècies i hàbitats. Disseny i execució de projectes de conservació a partir d’estudis de seguiment de dinàmica de poblacions de fauna i flora silvestres que pateixen situacions de regressió o amenaça, aixi com d’hàbitats escassos i amenaçats, com els sistemes dunars i les petites zones humides.

 

 

  • Usos i apfofitaments. Promoció de la sostenibilitat dels diferents usos i aprofitaments dels que pot ser objecte la nostra biodiversitat i nostre entorn, com els usos selvícoles, la caça, la pesca i les activitats de lleure als espais naturals.
  • Custòdia del territori. El GOB actua com a entitat de custòdia a diferents propietats privades per dur a terme importants iniciatives de conservació del patrimoni natural ubicat dins aquests espais, tals són els casos dels refugis de fauna o la gestió de la Trapa.

 

 

 

  
ORNITOLOGIA
Des de fa molts anys, la Secció d’ornitologia del GOB, duu a terme una sèrie d’esforços que es dediquen a la divulgació, la investigació, els estudis ornitològics de caire científic i la posada en marxa de projectes de conservació d’espècies amenaçades. A més a més, organitza un ample ventall d’activitats per acostar els aucells a tots aquells que els vulguin conèixer.

 


  
EDUCACIÓ AMBIENTAL
El Servei d’Educació Ambiental del GOB dissenya i ofereix activitats d’educació ambiental a aules i espais naturals. Visites guiades i dirigides als centres educatius de les Illes i a altres col·lectius de qualsevol edat que sol·licitin el servei, del qual es beneficien molts d’alumnes anualment. També promou campanyes de participació i de canvi d’hàbits en col·laboració amb ajuntaments i autoritats insulars i projectes de ambientalització de l’activitat econòmica.
  • Activitats educatives. El GOB compta amb una variada oferta educativa per a població escolar: tallers, visites a espais naturals, jocs…, una oferta diversa d’activitats en la qual han participat molts d’alumnes dels tots els centres de Mallorca.

 

  • Formació i sensibilització. Des de l’àrea d’Eduació Ambiental, es posen en marxa diferents campanyes de sensibilització i activitats formatives dirigides a diferents col·lectius.
  • Edició de materials. El Servei d’Educació ambiental ha realitzat més de 350 publicacions divulgatives i guies sobre biodiversitat i aspectes ambientals en tots els formats (contes, CD-rom, guies).

 

 

  • Grups Infanfil i juvenil. Els Grups infantil i juvenil del GOB van néixer en 1995 i compten amb més de 120 membres. A més, algunes de les seves activitats impliquen a les famílies al complet.

  
LA TRAPA
La Trapa és una finca de muntanya de 81 hectàrees situada al sud-oest de la Serra de Tramuntana, al terme municipal d’Andratx, a Mallorca, i just enfront de l’illa de Sa Dragonera. Va ser adquirida al 1980 pel GOB gràcies al suport popular, institucional i d’entitats amb l’objectiu de preservar-la i conservar els seus valors amenaçats per un projecte de parcel·lació i urbanització. Actualment, de la mà del GOB, i gràcies a la col·laboració altruista de nombrosos grups de voluntaris, que col·laboren en les seves tasques de gestió i conservació, la Trapa s’ha consolidat com una gran eina per promoure l’excursionisme, la recerca científica, l’educació ambiental i la conservació de la natura.

 

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents