Dilluns, 02 Febrer 2015 00:00

02/02/2015. El GOB aprofita la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides per denunciar la desprotecció de s’Albufera davant el Secretariat del Conveni de Ramsar.

Dia Mundial de les Zones Humides.

02/02/2015. El GOB aprofita la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides per denunciar la desprotecció de s’Albufera davant el Secretariat del Conveni de Ramsar.

Dia Mundial de les Zones Humides.

 


 

El 2 de febrer de 1971 es signà a la ciutat iraniana de Ramsar la Convenció sobre zones humides d’importància internacional, amb l’objectiu de garantir la conservació d’aquests espais d’alta biodiversitat i gran importància ecològica i econòmica. Al llarg d’aquesta setmana arreu del món es celebra aqueixa fita, i s’insisteix a destacar el paper estratègic que juguen aquests sistemes naturals.

Pel seu valor, les zones humides tenen una consideració especial a la normativa ambiental (cap altre ecosistema concret ha estat objecte d’un tractat internacional). A la Mediterrània la importància és encara major, ja que les zones humides ocupen un percentatge molt petit del territori, han patit greus amenaces (dessecació en molts de casos) i actualment segueixen patint problemes molt diversos que les posen en risc.

El 5 de desembre de 1989 el Consell de Ministres incorporà S’Albufera a aquesta xarxa internacional.

 

S’Albufera pateix les pitjors mancances des de la seva declaració

Des de 2012 s’Albufera està patint un greu procés de desprotecció, no a nivell legal (per ara) però sí de fet, per un evident canvi en les prioritats de gestió dictat per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori. Entre els aspectes lesius que estan afectant el parc natural podem destacar:

- No es realitza seguiment ecològic sistemàtic des de 2013. El desembre de 2012 fou acomiadat el naturalista, que realitzava tasques de control de qualitat de l’aigua, seguiment de les poblacions d’aus, control d’espècies invasores, suport a equips d’investigació, etc. Aquesta mancança és gravíssima, ja que sense el seguiment adequat es corre el risc de no detectar els canvis ambientals que condicionen la conservació de s’Albufera. La memòria d’activitats del parc de 2013 (la darrera que s’ha presentat) reflecteix la “manca de seguiment naturalístic i ecològic que s’ha perllongat durant tot l’any”. La situació s’ha mantingut també al llarg de 2014.

- La vigilància ha assolit els nivells més baixos des de la incorporació de s’Albufera al llistat de Ramsar. Històricament hi ha hagut entre 4 i 6 persones implicades en la vigilància, mentre des de 2013 fins ara només hi s’ha comptat amb un agent de medi ambient i un zelador, ambdós amb dedicació parcial. S’incrementen les infraccions detectades (activitats esportives, accés fora de l’horari permès, trànsit fora dels itineraris autoritzats, navegació, acampada, trànsit sobre les dunes, ...).

- La direcció ha vist minvada la seva capacitat de gestionar el parc. Des de l’any passat, el director del parc ha passat a assumir també la direcció de la reserva natural de s’Albufereta, amb la conseqüent minva de dedicació a s’Albufera. Però a més a més el nou funcionament dictat per la Conselleria ha llevat atribucions al director, que té menys capacitat per informar sobre els temes que afecten el parc, menys capacitat per decidir sobre les feines a fer i menys capacitat d’organització sobre el personal que treballa al parc.

- Menys conservació i més oci. La investigació ha desaparegut entre les prioritats del parc natural. La major part del coneixement científic generat a s’Albufera des de la seva declaració com a parc natural ha estat generat pel TAIB, iniciativa que des de l’any 1989 promou estades al parc per a realitzar investigació científica. Des de 2013 ha deixat de comptar amb suport econòmic del parc. A l’altre costat, el nombre de visitants creix (prop de 120.000 l’any 2013), es dóna llum verda a un itinerari esportiu (per anar amb bicicleta de muntanya, o córrer) autoritzant així la pràctica d’esports dins el parc (fins ara prohibida) i tot això en un marc de clara incapacitat de gestió de l’ús públic per manca de vigilància i manteniment.

- Manca de suficient control ambiental sobre les obres realitzades per la pròpia administració. Fa pocs dies denunciàvem la realització d’obres realitzades per l’Abaqua, depenent de la pròpia Conselleria de Medi Ambient, dins la ZEPA de s’Albufera, afectant a més de 4.000 metres quadrats de zona protegida i incomplint les condicions establertes per la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears. Les limitacions de direcció i vigilància poden haver facilitat l’incompliment, que en qualsevol cas demostra que la conservació és ara secundària davant altres temes.

Abocament de materials a les Salinetes, dins el parc natural, recentment denunciat.

 

- S’ha abandonat la redacció dels documents de planificació bàsica que han de tenir els parcs naturals. La tramitació del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) que es començà a redactar la passada legislatura s’ha deixat caducar, i el darrer Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) aprovat ho fou per al període 1999-2002. Així, s’Albufera no compta amb planificació a mig termini des de fa 13 anys.

Per al GOB és gravíssima la gestió irresponsable que s’està realitzant al parc per part de la Conselleria, que ha abocat s’Albufera a un procés de pèrdua de qualitat ambiental.

Per tot això des del GOB ens hem tornat adreçar al Secretariat del Conveni de Ramsar, que en diverses ocasions ja ha demostrat la seva preocupació per la situació ambiental de s’Albufera, demanant la seva intervenció. Recordem que el novembre de 2010 el Secretariat ja va intervenir per demanar la desestimació definitiva del projecte de camp de golf a Son Bosc.

 

 

Llegir 873 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:05

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.