Divendres, 04 Setembre 2009 01:00

04/09/09 Membres del GOB localitzen altres dues milanes mortes a Mallorca

Ja han mort 6 dels 25 exemplars nascuts enguany

4 de setembre de 2009

Membres del GOB localitzen altres dues milanes mortes a Mallorca
Ja han mort 6 dels 25 exemplars nascuts enguany


Ahir matí membres del GOB localitzaren dins un petit safareig d’una finca situada al nord d’Establiments els cadàvers de dos exemplars de milana (Milvus milvus).

Els cadàvers foren recollits per Agents de la Conselleria de Medi Ambient, seguint el protocol de recollida d’animals presumptament enverinats, i seran analitzats a un laboratori d’ecotoxicologia per tal de determinar exactament la causa de la mort. Hem de recordar que des de l’any 2000 s’han localitzat una dotzena de milanes mortes en circumstàncies similars (dins safareijos o a la vora d’ells) i en la meitat dels casos els exemplars no havien mort ofegats sinó enverinats (en l’altra meitat no es va poder determinar la causa de la mort per l’estat de degradació del cadàver).

La zona està essent objecte de recerca i investigació per part dels Agents de Medi Ambient, per tal de localitzar el possible punt d’enverinament d’aquests exemplars. En aquestes tasques participa la brigada canina de lluita contra el verí.

En dos mesos, ja ha mort una quarta part de les milanes nascudes enguany
Fa poc més de dos mesos que les milanes nascudes enguany abandonaren els nius, i ja han estat localitzats morts 6 dels 25 joves que han arribat a volar (una quarta part). Aquest grau de mortalitat posa en perill la recuperació de l’espècie, que es troba catalogada “en perill d’extinció” a les Balears.

La població mallorquina de milana, de la qual enguany s’han localitzat 23 parelles, comença a experimentar una lleugera recuperació des de que l’any 2000 s’iniciaren les feines de conservació. Tot i això, el seu principal problema segueix essent l’enverinament, causant de més de la meitat de les 45 morts de milana detectades des de l’any 2000. Si no s’aconsegueix eradicar aquesta pràctica, les milanes seguiran amenaçades.

Recordem que el mes passat foren localitzades a Llucmajor altres 3 milanes mortes, amb símptomes evidents d’enverinament. En aquell cas el GOB ha sol·licitat el tancament del vedat, i ha comunicat els fets a la fiscalia per tal que sigui investigat el delicte ecològic.

El seguiment per satèl·lit, una nova eina molt eficaça per lluitar contra el verí
Els cadàvers d’aquestes dues milanes trobades ahir foren localitzats gràcies a l’emissor de seguiment Argos-Gps que portava una d’elles. El sistema de seguiment per satèl·lit de milanes a Mallorca, que enguany s’ha iniciat gràcies a la participació econòmica de la Fundación Biodiversidad, indicava que feia dos dies que l’exemplar no es movia del mateix lloc, i això motivà la reacció dels tècnics del GOB. Gràcies a la precisió Gps del sistema de seguiment, el cadàver fou localitzat ràpidament i amb menys de 10 metres d’error. La desagradable sorpresa fou la localizació, també dins el safareig, d’un segon exemplar.

El GOB demana la participació ciutadana, comunicant a través del telèfon 112 als Agents de la Conselleria de Medi Ambient o al Seprona de la Guàrdia Civil tots aquells casos en que es trobin animals morts que puguin haver estat enverinats.

Llegir 1243 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:46
Pastilla dóna per campanyes
DÓNA per AQUESTA CAMPANYA
Les accions per la incidència política, la transformació social i la conservació de la biodiversitat necessiten el teu suport
1€ 3€ Altre:

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.