Imprimir aquesta pàgina
Dimarts, 09 abril 2013 01:00

09/04/2013. Els retalls del Govern afecten ja de forma ben evident al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca

La manca de suficient personal d’informació i vigilància perjudica l’ús públic i la conservació del parc

09/04/2013. Els retalls del Govern afecten ja de forma ben evident al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca

La manca de suficient personal d’informació i vigilància perjudica l’ús públic i la conservació del parc


 

Algú creia de veritat que els espais naturals de les Illes no patirien a causa dels retalls aplicats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori? Idò el nostre espai natural protegit més veterà i més conegut internacionalment, s’Albufera de Mallorca, ja pateix de forma ben visible.

Els acomiadaments realitzats a l’empresa pública Espais de Natura Balear han agreujat, fins a fer-los ara ben evidents al públic, els problemes de dèficit de personal que pateix el parc.

Potser l’efecte més visible en aquests moments és la incapacitat, amb els mitjans humans disponibles, per mantenir l’horari d’obertura al públic. Així, des de fa setmanes el parc tanca alguns dies a les 16h, quan normalment es mantenia obert fins les 18h. El component més atractiu del parc per als visitants són les aus, que tenen una activitat mínima durant les hores centrals del dia, i màxima el matí i l’horabaixa. Així, aplicant aquest retall d’horari s’elimina la possibilitat del gaudi adequat per part dels visitants durant els capvespres. Tancar a les 16h quan el dia ara ja s’estira fins les 20h és una mesura que limita greument la rendibilitat pública (i turística) del parc. Recordem que especialment en aquestes dates s’Albufera rep un nombre molt important de turistes ornitòlegs, que la visiten per veure ocells. Un turisme de temporada baixa i bon nivell adquisitiu que s’hauria de potenciar, enlloc de limitar-lo greument amb mesures com aquesta.

 

 

Però són molts els visitants que no renuncien a visitar el parc els horabaixes, i esquiven la barrera que es troba tancada. I aquí apareix un altre efecte, més greu encara, de les retallades: la manca de vigilància. El parc compta en aquests moments només amb la vigilància d’un agent de medi ambient que s’hi dedica de forma parcial. Des de la declaració del parc, ara fa 25 anys, mai la vigilància havia estat tan baixa (entre 1990 i 2010 es destinaren entre 4 i 6 persones a aquestes tasques). En un parc que té un ús públic anual d’uns 100.000 visitants, aquesta mancança facilita que es multipliquin els comportaments il·legals com l’accés fora de l’horari permès, i altres molt més preocupants com el trànsit fora dels itineraris autoritzats, navegació pels canals, perca furtiva, acampada, trànsit sobre les dunes, etc.)

La realitat que estan patint els espais protegits, i que comença a fer-se escandalosament visible, demostra que les funcions realitzades pel personal acomiadat no eren un luxe prescindible (com lamentablement s’ha transmès per part dels responsables polítics de la conservació d’espais protegits), sinó una necessitat ambiental, social i econòmica.

 

Llegir 1468 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:01