Biodiversitat

11/11/11 La milana real greument amenaçada per l’ús il·legal de verí

11/11/11 La milana real greument amenaçada per l’ús il·legal de verí
Un nou mètode d’estudi analitza en profunditat les causes de mortalitat d’aquesta espècie amenaçada

______________________________________________________________________

Divendres 11 de novembre 2011

La milana real greument amenaçada per l’ús il·legal de verí
Un nou mètode d’estudi analitza en profunditat les causes de mortalitat d’aquesta espècie amenaçada

______________________________________________________________________

Moltes poblacions naturals estan amenaçades per causes directa o indirectament lligades a les activitats humanes. És el cas de la milana reial (Milvus milvus), una rapinya declarada en perill d’extinció a Espanya al febrer de 2011 i el 2003 a les Illes Balears. La milana reial es distribueix pel continent europeu i algunes illes mediterrànies i el seu declivi es deu en bona part a l’ús il·legal de verí a vedats de caça, electrocucions i caça il·legal. En tractar-se d’un au especialitzada en trobar petites carronyes escampades per fora vila, és molt vulnerable al verí, que sovint s’usa il·legalment per “controlar” depredadors d’espècies cinegèticas.

Un primer pas per a la conservació de qualsevol població és identificar les causes de mortalitat dels individus, quantificar el seu impacte i avaluar la importància de cadascuna. No obstant això algunes causes són més fàcils de detectar que d’altres i no reflecteixen la seva importància relativa. Per exemple, és més probable trobar un animal mort per atropellament a una carretera que un que ha estat depredat, encara que aquesta última causa sigui més important. Analitzar la probabilitat de detecció de cada causa és de gran interès per adoptar mesures de conservació.
Científics de l’IMEDEA (CSIC –UIB), en col·laboració amb investigadors del CNRS francès, han desenvolupat un nou mètode que permet separar la contribució de cada causa de mortalitat i corregir la seva probabilitat de detecció. El mètode ha estat creat sobre la base de les recuperacions de milanes reials trobades mortes al camp que prèviament havien estat marcats per ornitòlegs del GOB per al seu seguiment entre l’any 2000 i 2010. La col·laboració entre científics de l’IMEDEA, el CNRS i l’equip de naturalíestes del GOB ha fet possible aprofundir en la problemàtica de la població de la milana reial a Mallorca i alhora pot ser de gran utilitat per a la seva conservació a nivell nacional i internacional. Aquest treball serà publicat en pocs dies a la revista científica britànica “Journal of Applied Ecology”. 

L’estudi, basat en les dades de seguiment de 146 milanes marcades pel GOB amb emissors, ha identificat el verí com la causa principal de mortalitat, sent responsable d’entre el 44 i el 75% de les morts. Els més afectats són els exemplars de dos anys, edat en la qual comencen a cercar un territori on reproduir-se. L’estudi estima que l’eliminació del verí proporcionaria un augment de la seva supervivència proper al 14% i un creixement demogràfic dues vegades més ràpid que l’actual.


Des de principis del segle passat, la milana reial està en disminució en tota Europa. A Espanya el declivi ha estat dràstic. A Mallorca, era un au relativament comuna fins a fa algunes dècades però la seva població va disminuir a sols 8 parelles l’any 2000. Actualment la població és de 19 parelles. A Menorca el declivi ha estat pitjor encara, passant de 145 parelles a tan sol 15 en els últims 25 anys.

Títol: “ Modelling mortality causes in longitudinal data in the presence of tag loss: application to raptor poisoning and electrocution” (Giacomo Tavecchia, Jaume Adrover, Antoni Muñoz Navarro, Roger Pradel ) publicat a Journal of Aplied Ecology.


Més informació:

 

Web de la publicació: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2664.2011.02074.x/abstract

 

Web del GOB sobre la milana: http://milanamallorca.blogspot.com/

 

Web de l’IMEDEA: http://www.imedea.uib.es/

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents