Biodiversitat

19/09/2013. El Ministeri de Medi Ambient i el Secretariat de Ramsar, preocupats per la conservació de s’Albufera de Mallorca

A arrel de la denúncia del GOB, demanen explicacions a la Conselleria sobre la situació a la zona humida d’importància internacional. 

19/09/2013. El Ministeri de Medi Ambient i el Secretariat de Ramsar, preocupats per la conservació de s’Albufera de Mallorca

A arrel de la denúncia del GOB, demanen explicacions a la Conselleria sobre la situació a la zona humida d’importància internacional.


 

El novembre de 2010, el Secretariat del Conveni sobre zones humides d’importància internacional (Conveni de Ramsar) remeté al Govern informe de recomanacions sobre la zona humida d’importància internacional de s’Albufera de Mallorca. Aquest informe resultà de la visita d’una Missió d’Assessorament Ramsar (MAR) realitzada en motiu de l’amenaça del projecte de camp de golf projectat a Son Bosc, colindant amb s’Albufera, i entre altres punts recomana “la desestimación definitiva del proyecto de construcción de un campo de golf y la aprobación urgente de los preceptivos instrumentos de gestión y planificación del espacio Parque Natural (PRUG, PORN), entre otros.”

 

Acció reivindicativa del GOB l’any 2010 davant la seu a Palma d’Iberostar, una de les empreses promotores del projecte de camp de golf a Son Bosc.

 

Davant la manca evident d’avanços realitzats, el passat mes de febrer el GOB remeté al Secretariat de Ramsar escrit informatiu sobre l’incompliment per part de les autoritats balears de les recomanacions formulades, a més d’altres aspectes que indiquen el progressiu estat de deteriorament en la gestió de l’espai protegit.

Els punts fonamentals denunciats pel GOB foren aquests:

–         No s’ha tingut en compte la majoria de les recomanacions que el Secretariat de Ramsar feu arribar al Govern en el seu informe de recomanacions emès el novembre de 2010 (ampliació de la zona Ramsar, ampliació del Parc Natural, designació d’una zona perifèrica de protecció, …).

–         S’ha abandonat la redacció dels documents de planificació bàsica que han de tenir els parcs naturals. La tramitació del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) que es començà a redactar la passada legislatura s’ha deixat caducar, i el darrer Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) aprovat ho fou per al període 1999-2002. Així, s’Albufera no compta amb planificació a mig termini.

–         La vigilància ha assolit els nivells més baixos des de la incorporació de s’Albufera al llistat de Ramsar. Històricament hi ha hagut entre 4 i 6 persones implicades en la vigilància, mentre l’any 2012 només hi va haver un agent de medi ambient amb dedicació parcial. S’incrementen les infraccions detectades (activitats esportives, accés fora de l’horari permès, trànsit fora dels itineraris autoritzats, navegació, acampada, trànsit sobre les dunes, …).

–         No es realitza seguiment ecològic sistemàtic ni altres funcions que fins l’any passat desenvolupava personal que ha estat acomiadat (control de qualitat de l’aigua, seguiment de les poblacions d’aus, control d’espècies invasores, suport a equips d’investigació,…). Així, entre d’altres mancances, es corre el risc de no detectar els canvis ambientals que condicionen la conservació de s’Albufera.

–         S’ha reduït l’esforç en tasques de manteniment, com a conseqüència de l’acomiadament de personal responsable de tasques de millora ambiental, gestió agropecuària i manteniment dels equipaments d’ús públic. Davant la gran intensitat d’ús públic, així s’obre la porta a la degradació de l’entorn i a l’empitjorament de la qualitat ambiental.

 

Grup de flamencs (Phoenicopterus roseus) a S’Albufera. Foto: Miquel Àngel Lobo.

 

El passat mes de juliol, la Directora General de Calidad y Evaluación Ambiental del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (Magrama) s’adreçà a la Directora General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic (Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori) instant-la a informar sobre els avanços realitzats en relació a les recomanacions realitzades per la missió Ramsar a s’Albufera l’any 2010, i sobre els aspectes denunciats pel GOB.

Des del Ministeri recorden al Govern que en l’informe de la Missió s’Assessorament Ramsar (MAR) es realitzaren “una serie de recomendaciones relacionadas con aspectos sustantivos de la Misión, tales como la desestimación definitiva del proyecto de construcción de un campo de golf y la aprobación urgente de los preceptivos instrumentos de gestión y planificación del espacio Parque Natural (PRUG, PORN), entre otros.”

Igualment recorden que “los Estados miembros del Convenio de Ramsar tienen una serie de obligaciones de carácter informativo (art. 3.2 del texto del Tratado) que deben ser puntualmente cumplimentadas, especialmente si atañen a humedales de Importancia Internacional en los que se haya celebrado una MAR, para los que se requiere informar cuanto antes a la Secretaría Ramsar de cualquier evolución que se vaya produciendo en el caso.

Finalment, a l’escrit del Ministeri a la Conselleria “se solicita informe actualizado de las novedades informativas relacionadas con las recomendaciones de la MAR antes señaladas y con el contenido de la nueva denuncia recibida que se hayan producido hasta el momento actual.

Des del GOB tornam a denunciar que la situació als espais naturals protegits és greument preocupant, amb una degradació evident dels nivells de gestió i conservació que s’havien assolit fins l’any 2011. La política de desprotecció que porta a terme la Conselleria comandada per Gabriel Company minva la capacitat de conservació dels espais protegits i posa en risc els seus valors naturals. Aquesta situació comença a preocupar fins i tot a nivell internacional, com veim en el cas de s’Albufera de Mallorca.

 

Tags: Incineració,, No volem ser el femer d'Europa, residus, Tirme,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents