Dimarts, 24 Març 2015 11:40

24.03.2015. El GOB denuncia que la companyia Barceló ha arrasat un figueral a Formentor

La zona afectada és Espai Natural Protegit, situada al Paratge natural de la Serra de Tramuntana, i forma part del LIC ES5310093 – Formentor. 

 

 

 

24.03.2015. El GOB denuncia que la companyia Barceló ha arrasat un figueral a Formentor

La zona afectada és Espai Natural Protegit, situada al Paratge natural de la Serra de Tramuntana, i forma part del LIC ES5310093 – Formentor.

_______________________________________________________________________________________________________________________ 

 

El GOB ha presentat una denúncia a la Conselleria de Medi Ambient i a l'Ajuntament de Pollença després d'haver detectat un important moviment de terres i roques a la parcel·la 211 del polígon 9 de Pollença (Formentor), amb supressió del figueral existent.

La zona afectada és Espai Natural Protegit, situada al Paratge natural de la Serra de Tramuntana, i forma part del LIC ES5310093 – Formentor.

Lloc de referència pels amans de l'ornitologia

Aquesta zona havia esdevingut un dels llocs de referència pels amants de l'ornitologia i tot que l'espai afecta pel moviment de terres no és ZEPA, si que és LIC, i el figueral i camps de cultiu presents (voltants de les Cases Velles de Formentor) són un lloc d'aturada, alimentació i repòs de multitud d'espècies d'aus i petits aucells passeriformes que utilitzen la zona, sobretot en l'època de la migració prenupcial (tornada des d'Àfrica-quarters d'hivernada- als quarters de cria més al nord).

 

La Directiva Aus 2009/147/CE especifica en el seu article 4.2 que «es prendran mesures per preservar zones de descans dins l'àrea de distribució de migració, on l'arribada d'algunes aus migratòries és regular». En el punt 4.4. es diu que «si són zones naturals importants per les aus migratòries, també es vetllarà per la conservació del seu hàbitat.»

 

En la zona on s'han donat moviments de terres i eliminació d'un antic cultiu de figueres s'han observat multitud d'aus migratòries (la llista no és exhaustiva):

Tórtera salvatge Streptopelia turtur, Cucui reial Clamator glandarius, Cucui Cuculus canorus, Asio flammeus Mussol emigrant, Siboc Caprimulgus ruficolis, Abellerol Merops apiaster, Puput Upupa epops, Terrola Alauda arvensis, Falzia Apus apus, Oronella Hirundo rustica, Cabot Delichon urbicum, Anthus trivialis Titina dels arbres, Titina sorda Anthus pratensis, Xàtxero groc Motacilla flava, Xàtxero blanc Motacilla alba, Ropit Eithacus rubecula, Coa-rota de barraca Phoenicurus ochruros, Coa-roja Phoenicurus phoenicurus, Vitrac Saxicola torquata, Vitrac barbaroja Saxicola rubetra, Coablanca Oenanthe oenanthe, Coablanca Oenanthe hispanica, Mèrlera Turdus merula, Tord Turdus philomelos, Busqueta icterina Hippolais icterina, Busqueta Hippolais polyglota, Busqueret de garriga Sylvia cantillans, Busqueret trencamates Sylvia conspicillata, Busqueret capnegre Sylvia melanocephala, Busqueret de batzer Sylvia communis, Busqueret gros Sylvia borin, Busqueret de capell Sylvia atricapilla, Ull de bou siulador Phylloscopus sibilatrix, ull de bou Phylloscopus collybita, Ull de bou de passa Phylloscopus trochilus, Reitó d'hivern Regulus regulus, reietó Regulus ignicapillus, Caçamosques Muscicapa striata, caçamosques negre Ficedula hypoleuca, Oriol Oriolus oriolus, capsigrany Lanius senator, etc...

A més també s'han observat algunes que apareixen llistades a l'Annex I (Art. 4.1. Dir 2009/147/CE, seran objecte de mesures de conservació excepcionals), que serien les més directament afectades, i són les següents: Enganyapastors Caprimulgus europaeus, Gaig blau Coracias garrulus i Caçamosques negre de collar Ficedula albicollis."

 

Directiva Aus 2009/147/CE

Davant l'aparent incompliment esmentat de la Directiva d'Aus el GOB demana a les administracions responsables que se’ns remeti còpia de l’informe per afectació a zona de la Xarxa Natura 2000 i de l’informe de la direcció del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Consideram que un canvi d'aquestes característiques no pot efectuar-se sense fer un exhaustiu anàlisi de les repercussions que tendrà sobre el medi.

 

Llegir 2096 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:06

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.