Biodiversitat

29/03/2011 Preocupació davant la primera norma en matèria de caça que tramita el Consell de Mallorca

29/03/2011 Preocupació davant la primera norma en matèria de caça que tramita el Consell de Mallorca
Des del GOB hi veim alguns punts de retrocés en matèria de protecció, que temem puguin ser indicatius de la nova política insular en aquesta matèria

 


Dimarts, 29 de març de 2011

Preocupació davant la primera norma en matèria de caça que tramita el Consell de Mallorca
Des del GOB hi veim alguns punts de retrocés en matèria de protecció, que temem puguin ser indicatius de la nova política insular en aquesta matèria


El Consell de Mallorca, després d’haver rebut el traspàs de competències en matèria de caça (1 d’octubre de 2010), tramita en aquests moments la seva primera modificació del marc legal que regula l’aprofitament cinegètic.

El Reglament pel qual s’aprova l’ordre general de vedes i de regulació dels recursos cinegètics de Mallorca pretén ser un estadi intermig entre la normativa principal autonòmica (la Llei 6/2006 de caça i pesca fluvial) i les ordres de vedes publicades anualment. Dins el contingut principal d’aquest reglament hi podem destacar noves regulacions pel que fa a senyalització, vigilància i guies de caça major, i la modificació de la composició del Consell de caça de Mallorca. A més a més es desenvolupen o modifiquen puntualment alguns aspectes de la normativa fins ara vigent. Consideram especialment preocupant alguna d’aquestes modificacions.

Retrocés en la protecció de les espècies migratòries
La Directiva 79/409/CEE estableix la prohibició de caçar aus durant la seva època de reproducció i el seu retorn migratori als llocs de cria. Aquesta disposició fou transposada a la normativa estatal i autonòmica, i per tal de concretar-la el Decret balear 71/2004 va establir quines són aquestes dates en què estaria prohibida la caça. En concret, va establir que la limitació per motius de retorn migratori seria entre l’1 de febrer i el 31 de maig. Ara, la proposta de reglament del Consell de Mallorca deroga aquests articles del decret 71/2004.

Per al GOB aquesta mesura és molt preocupant, ja que l’eliminació de les dates de prohibició amb caràcter general de caçar les aus migratòries obri la porta a un major grau de flexibilitat a través de les ordres anuals de vedes, i la possibilitat d’allargar les temporades de caça, especialment d’espècies migratòries com els tords.

Així, lamentam haver de dir que en la primera norma legal en matèria de caça impulsada pel Consell de Mallorca observam un retrocés en matèria de protecció de les aus.

I de l’examen al caçador, algú en sap res?
La llei 6/2006 de caça i pesca fluvial va establir que per a obtenir la llicència de caça s’havien de superar unes proves d’aptitud. La pròpia llei va establir un termini transitori de 3 anys per tal que es regulassin reglamentàriament i s’implantassin aquestes proves.

Els tres anys de termini transitori han passat, i les proves no han estat implantades. Tot i això, el fet que els polítics no hagin fet els deures no deixa sense efecte allò que es va disposar legalment. Davant això, des del GOB entenem que el Consell de Mallorca en aquests moments no hauria d’atorgar cap llicència de caça, ja que estaria incomplint la llei.

No ens sembla malament que en aquest reglament que s’està tramitant es regulin altres aspectes, però consideram que una de les urgències era precisament desenvolupar normativament la implantació de les proves d’aptitud per accedir a la llicència de caça. Si no, dóna la impressió que els avanços normatius es produeixen únicament en la línia de facilitar la caça en funció de la demanda de determinats col·lectius, enlloc de regular-la com pertoca.

El GOB ha presentat al·legacions a la proposta de reglament, que vos adjuntam a continuació:

Suggeriments

1. Part de l’articulat és innecessàriament redundant amb normativa vigent, en especial amb la Llei 6/2006 de 12 d’abril, balear de caça i pesca fluvial. Així,en el text es recorden algunes prohibicions (la de caçar aus migratòries durant la migració prenupcial, la de caçar amb reclams mecànics, la de caçar amb munició de plom a les zones humides, etc.) i evidentment no es detallen moltes altres.
Per això suggerim suprimir del text totes les redundàncies legals innecessàries, i allà on es consideri necessari, recordar que s’estarà a n’allò que disposa la Llei 6/2006.

2. A l’article 7.5.c s’exposa que “Les aus de falconeria que pertanyen a espècies exòtiques han de volar amb un transmissor que en permeti la localització en tot moment.” Entenem que aquesta mesura va adreçada a poder recuperar aquests exemplars per tal d’evitar possibles interferències amb la fauna local i perjudicis en el funcionament dels sistemes naturals. Donat que en la pràctica de la falconeria sovint s’utilitzen híbrids, o subespècies no presents a Mallorca,  i que fins i tot en el cas de pertanyer a espècies presents a l’illa els exemplars poden tenir un origen extern i per tant poden ser substancialment diferents genèticament a la població local, consideram que la mesura s’ha d’estendre a totes les aus de falconeria.
Per això suggerim aquesta nova redacció: ”Les aus de falconeria han de volar amb un transmissor que en permeti la localització en tot moment.”

3. A l’article 24.a s’exposa que  “Els plans tècnics de caça no poden preveure la caça d’aus migratòries silvestres, més enllà de les limitacions establertes a la Resolució anual de vedes.” En tot cas, només recordar que les limitacions pel que fa a la caça d’aus migratòries estan també ben definides per la Llei 6/2006. Per motius de simplificació del text, hom pot considerar innecessari aquest apartat, ja que les determinacions de la Llei 6/2006 són d’obligat compliment, a l’igual que les limitacions de caràcter general establertes a la Resolució anual de vedes.
Per això suggerim eliminar aquest apartat.

4. L’article 24.b exposa que “Queden excloses de les limitacions del punt precedent les espècies que, tot i el seu caràcter migratori total o parcial, poden ser objecte d’alliberament a partir d’exemplars criats en granges cinegètiques, quan tenen aquest origen, condicionat per les previsions que figuren en el pla tècnic  corresponent o per les autoritzacions concedides.” És evident que els exemplars procedents de granges cinegètiques, una vegada alliberats i assilvestrats, són difícilment destriables dels originalment silvestres. Consideram que aquesta disposició podria entrar en conflicte amb allò que estableix l’article 38.1 de la Llei 6/2006 pel que fa a la prohibició de caçar espècies migratòries en el seu trajecte cap als llocs de cria.
Per això suggerim eliminar aquest apartat.

5. A la Disposició addicional primera s’exposa que “Es reconeix la capacitat per exercir les funcions de guia de caça major als agents de medi ambient i als tècnics de la direcció competent en matèria de caça que no han superat les proves, quan compleixen la resta dels requisits establerts a l’article 31. Queden també acreditades com a guies de caça major les persones integrants de la Comissió Avaluadora de la primera convocatòria de proves acreditatives en els mateixos termes, que també han d’estar inscrites en el Registre.” Consideram que per al cas de agents de medi ambient i tècnics de la direcció competent en matèria de caça, la resta de requisits establerts a l’article 31 (major d’edat, llicència de caça, permís d’armes tipus D i curs de suport vital bàsic) no acrediten suficientment la competència tècnica exigible per al desenvolupament de les funcions de guia de caça major. Per al cas dels integrants de la Comissió Avaluadora, ens sembla tant o més injustificat. En ambdós casos es podria interpretar com un tracte de favor.
Per això suggerim eliminar aquesta disposició.

6. La Disposició derogatòria estableix que no s’han d’aplicar  a Mallorca els punts 1 i 2 de l’article 5 del Decret 71/2004, de 9 de juliol, pel qual es declaren les espècies objecte de caça i pesca fluvial a les Illes Balears, i se n’estableixen les normes de protecció. En els citats punts s’indiquen quines es consideren les èpoques de reproducció i cria de les espècies cinegètiques, i s’estableix que es consideren períodes de retorn de les espècies cinegètiques migratòries cap als llocs de reproducció els compresos entre l’1 de febrer i el 31 de maig. Consideram que l’establiment d’aquestes dates, i per tant el manteniment dels punts 1 i 2 de l’article 5 del Decret 71/2004,  defineix i facilita l’aplicació de l’article 38.1 de la Llei 6/2006.
Per això suggerim eliminar aquesta disposició.

7. Consideram que s’hauria d’aprofitar aquest Reglament per determinar, tal i com s’estableix a l’article 30.3 de la Llei 6/2006, el contingut de les proves d’aptitud per a l’obtenció de la llicència de caça i de tots aquells altres elements precisos per a realitzar-les. Aprofitam per a recordar-li que la Llei 6/2006 estableix a l’article 30.1 que “Per obtenir la llicència de caça de les Illes Balears cal un certificat d’aptitud, que s’obté mitjançant la superació de les proves que acreditin la possessió dels coneixements necessaris per exercir la caça a les Illes Balears.”. La mateixa llei fixa un termini de 3 anys (Disposició transitòria setena) per a l’establiment i l’aplicació dels certificats d’aptitud per a l’obtenció de llicències de caça.

Tags: Caça

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents