Dijous, 28 Gener 2016 11:04

El GOB reclama al Govern un pla de protecció i conservació de les zones humides

Estany del Bisbe, al torrent de na Borges Estany del Bisbe, al torrent de na Borges

El Pla Hidrològic aprovat pel PP és insuficient per garantir-ne la conservació ecològica

Aprofitant la propera efemèride del Dia Mundial de les Zones Humides, el proper 2 de febrer, el GOB recorda l’obligació, establerta per la Directiva Marc de l’Aigua de protegir, millorar i regenerar totes les masses d’aigua, i especialment d’aplicar les mesures necessàries per tal de reduir progressivament la contaminació.

L’estat de conservació de les zones humides balears és molt millorable. Recentment el GOB ha recordat la preocupant situació de progressiva pèrdua de qualitat de les aigües del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, fet que està perjudicant les condicions ecològiques i té conseqüències evidents sobre la fauna.

 

 

Més enllà, però, de l’enfocament purament hidrològic de les masses d’aigua, pensam que cal abordar la seva protecció i conservació des de una perspectiva ecològica, regulant a les zones humides altres usos que potser no tenen un impacte directe sobre la qualitat de l’aigua però sí sobre la resta d’elements naturals d’aqueixes zones. Algunes zones humides (les que formen part de la xarxa d’espais naturals protegits) compten amb instruments integrals normatius i de planificació propis, però altres no en tenen.

Ens consta que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca treballa en la modificació del Pla Hidrològic aprovat pel PP, per tal de reforçar la protecció de les masses d’aigua. Pensam que cal incorporar la concepció ecològica de les zones humides dins aqueixa modificació del Pla, disposant les actuacions necessàries per a la restauració i conservació dels espais, a l’estil del que es va disposar en el Pla aprovat pel Govern progressista l’any 2011.

 

Propostes de restauració de les zones humides, plantejades al Pla Hidrològic aprovat l'any 2011 i eliminades pel PP

 

A més a més pensam que cal considerar la conveniència d’aprovar una norma específica de protecció de les zones humides. En diferents legislatures de governs progressistes es va plantejar l’aprovació d’un decret de zones humides, que finalment no es va aprovar, i que reforçaria la protecció d’aquests ambients ecològicament excepcionals.
 

Llegir 1050 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:11

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.