Dimecres, 11 Novembre 2015 10:33

El GOB reclama més pressupost per a conservar els espais naturals

El GOB reclama més pressupost per a conservar els espais naturals Sa Canova d'Artà, amb el Parc Natural de Llevant al fons

La proposta econòmica presentada per la Conselleria de Medi Ambient serà insuficient per recuperar la qualitat de gestió perduda amb les retallades de Company.

 

La Conselleria de Medi Ambient presentà la setmana passada el pressupost que es pretén aprovar pel 2016, i que comptarà amb 180.954.877 €. D’aquests, es destinaran 26.112.032 € (un 14,4%) a la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat, responsable de la conservació dels espais naturals protegits, de les masses forestals i de les espècies silvestres. En relació al darrer pressupost del PP, la partida destinada a la D.G. d’Espais Naturals i Biodiversitat creixerà un 6,4%.

Però fa sis anys s’aprovaren els darrers pressuposts de l’anterior pacte de partits progressistes (2007-2011). La partida destinada a la Direcció General de Biodiversitat per l’any 2010 fou de 33.172.642 €, un 27% superior a la que preveu aprovar ara el Govern pel 2016.

El desembre de 2012 Company acomiadà 22 treballadors d’Espais de Natura Balear, l’empresa pública que gestionava els espais protegits, reduint així en més del 20% el personal dedicat a la conservació d’espais protegits. El Paratge Natural de la Serra de Tramuntana quedà gairebé sense equip propi, s’acomiadaren els responsables del seguiment ecològic als parcs de s’Albufera de Mallorca, s’Albufera d’es Grau i les Salines d’Eivissa i Formentera, a més d’altres tècnics i treballadors de brigada. Es suprimiren dues direccions de parcs naturals, es minvà el personal de vigilància i l’esforç en manteniment. Juntament amb una caiguda estrepitosa de la inversió, configurà el pitjor escenari patit en la història dels espais naturals protegits a les Balears, que per l’altre costat al llarg dels anys han vist incrementada l’afluència de visitants sense disposar de la capacitat adequada per atendre-la de forma adequada.

Davant aquesta situació des del GOB consideram imprescindible recuperar la dignitat perduda durant la passada legislatura en la gestió dels parcs i reserves, i anar més enllà (la situació abans de l’arribada de Company tampoc era per llançar coets) fins dotar els espais protegits dels mitjans que es mereixen.

I per això fa falta que el Govern hi destini els recursos necessaris. Des del GOB valoram positivament l’increment pressupostari previst per enguany en relació al darrer pressupost de l’era Company. Però tenint en compte la situació de partida, consideram que l’avanç és insuficient per començar a revertir com pertoca el procés de marginació al que Gabriel Company havia sotmès la conservació dels espais protegits. La previsió pressupostària presentada per la Conselleria no bastarà per restablir la capacitat de gestió fins als nivells mínims necessaris.

El pressupost adreçat a conservar els espais naturals i la biodiversitat, intervenint sobre més 100.000 hectàrees de territori, suposa només el 0,6% del pressupost de la CAIB pel 2016. Cal que el nou Govern comenci a reconèixer com cal l’aportació estratègica del patrimoni natural a la societat.

Per això instam els diferents partits a introduir esmenes a la llei de pressuposts per tal d’impulsar amb més força la recuperació de la dignitat en la gestió perduda durant la passada legislatura.
 

Llegir 997 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:10

festedelgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.