Dimarts, 21 abril 2015 12:02

El nou PRUG de Cabrera està enfocat a incrementar l'ús d'oci i esportiu

La proposta no compta amb el suport de les organitzacions conservacionistes, dels Agents de Medi Ambient ni de les entitats científiques.

 

Ahir es va celebrar la reunió del Patronat del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, en la que per majoria dels assistents es va informar favorablement la proposta de nou Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG), que ara passarà a informació pública per tal de rebre al·legacions. Organitzacions conservacionistes (Oceana i GOB) i Agents de Medi Ambient votàrem contra la proposta de nou pla, mentre els representants d’entitats científiques (Institut Espanyol d’Oceanografia i Universitat de les Illes Balears) es varen abstenir.

 

 

Tal i com ja anunciàrem quan es va presentar el primer esborrany del document, el nou PRUG obre la porta a una intensificació de l’ús públic recreatiu i, en canvi, no reforça les mesures de protecció del Parc Nacional.

Així, es planteja ampliar les zones de busseig, autoritzar noves zones de desembarc, incrementar la capacitat de pernocta, crear noves infraestructures per a l’ús públic, obrir la porta a concessions d’explotació de determinats serveis, autoritzar la celebració de competicions esportives, ...

D’altra banda, no s’aposta decididament per l’ampliació del Parc (tot i que fa anys que es treballa la proposta), no s’amplien les zones de reserva integral (malgrat diversos estudis científics ho recomanen), no es planteja reduir l’esforç pesquer, ni s'estableix una capacitat de càrrega màxima de persones per evitar que l'afluència massiva afecti negativament no només als valors naturals sinó fins i tot a la pròpia percepció del visitant.

Des del GOB consideram que aquesta proposta de nou PRUG respon clarament a la concepció d’espai natural protegit impulsat per la Conselleria governada per Gabriel Company (personatge que com tots sabem ha demostrat un interès especial per Cabrera). Així, als espais protegits les mesures de conservació del patrimoni natural (investigació, seguiment, manteniment, restauració, vigilància, ús públic educatiu o naturalístic, etc.) passen a segon pla, i en canvi es potencia la massificació per la via de les activitats d’oci i esportives, fins i tot obrint la porta a que siguin comercialitzades per l’empresariat privat.
 

Ara la proposta de nou PRUG haurà de passar a informació pública per tal de poder rebre al·legacions de la ciutadania. Des del GOB confiam que el nou Pla no s’aprovarà aquesta legislatura, fet que deixa oberta la possibilitat de reformular el text abans de la seva aprovació i així poder comptar amb un instrument que faciliti el gaudi dels extraordinaris valors naturals de Cabrera i a la vegada reforci les mesures de protecció i conservació del Parc Nacional.uint.

 

 
Llegir 650 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:06

festedelgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.