Biodiversitat

GOB i APAEMA demanen al Consell de Mallorca que deixi de fumigar a les vores de carretera

Els darrers mesos hem vist com aquesta metodologia s’ha recuperat amb intensitat

 

L’any 2013 el Consell de Mallorca adoptà un acord intern per deixar d’utilitzar la fumigació massiva com a sistema fonamental per al control de la vegetació a les voreres de carretera. Aquesta decisió va ser aplaudida per les nostres entitats, especialment tenint en compte que a més de l’impacte sobre la biodiversitat el producte més utilitzat fins aleshores era el glifosat, un herbicida classificat per la Organització Mundial de la Salut com a “probablement carcinogènic per humans”.

Durant els anys posteriors el control de la vegetació es va realitzar bàsicament amb mitjans mecànics, recorrent a la fumigació només a determinats punts on el desbrossat era tècnicament complicat o era un problema per a la circulació dels vehicles.

Malauradament els darrers mesos estam assistint a una recuperació de les velles pràctiques, i hem pogut ser testimonis de fumigacions a diverses carreteres on la utilització de mitjans mecànics sembla ben viable. Ahir poguérem enregistrar la fumigació a l’autovia de Manacor, a l’alçada del creuer Petra-Felanitx.

 

 

Davant aquesta situació, des de les nostres organitzacions reclamam de bell nou al Consell de Mallorca que deixi de fumigar, i que utilitzi mitjans mecànics per al control de la vegetació a les vores de carreteres, on i quan sigui estrictament necessari clar. Entenem que no és imprescindible evitar qualsevol tipus d’herba i durant tot l’any a les voreres, ja que aquesta flora juga un paper ecològic important per a moltes espècies de fauna i a més a més en la majoria de situacions no representa un perill ni per a la circulació ni per a la propagació d’incendis forestals.

A més, les esquitxades poden suposar una contaminació per deriva dels cultius de finques ecològiques, fet que els implicaria la retirada del seu segell ecològic durant dos anys i per tant greus perjudicis per als productors.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents