Dilluns, 18 Juliol 2016 14:14

GOB i Endesa alliberen una milana equipada amb emissor de seguiment

Les dues entitats reediten el seu acord per seguir treballant en la recuperació d’aquesta espècie en perill d’extinció

 

La setmana passada es va trobar un exemplar de milana dins un safareig de Santa Maria. L’exemplar, que aquests dies s’ha estat recuperant al Cofib, va ser localitzat gràcies a l’emissor de seguiment col·locat per ornitòlegs del GOB setmanes abans, quan l’exemplar encara era al seu niu. Afortunadament no es va ofegar al safareig gràcies a la presència d’un palé dins l’aigua, una de les mesures impulsades per la Conselleria de Medi Ambient per evitar l’ofegament d’aquesta i altres espècies dins els safarejos.

Ambdues mesures (seguiment d’exemplars i lluita contra la mortalitat) formen part del pla de recuperació de la milana, coordinat per la Conselleria de Medi Ambient, i en el qual col·laboren GOB i Endesa.

Gràcies a l’acord amb Endesa, el GOB pot disposar de la tecnologia per a realitzar el seguiment d’exemplars de milana. Així, enguany s’han equipat amb emissors un total de 20 exemplars, que se sumen als altres 24 que foren equipats en anys anteriors i que encara segueixen en funcionament.

La monitorització d’exemplars gràcies a emissors permet localitzar el exemplars per conèixer les àrees que utilitzen, i en cas de mort facilita la localització del cos per tal de determinar la causa de la baixa i iniciar la investigació pertinent. La mort de milanes pot generar sancions administratives i penals, i a les Balears ja s’han produït condemnes amb penes de presó i tancament de vedats de caça en alguns casos de mort de milanes per enverinament.

L’any passat, la troballa d’alguns exemplar morts prop dels nius va motivar una operació d’intensa recerca per part dels Agents de Medi Ambient, totalitzant-se 34 baixes localitzades. Aquest gravíssim episodi de mortalitat, sembla que en part causat per l’ús inadequat de raticida, no s’hauria pogut detectar sense l’ajuda dels emissors de seguiment.

La població de milana a Mallorca ha experimentat els darrers anys una evolució positiva, situant-se en torn a les 100 parelles territorials. Tot i així, com va quedar clar amb l’episodi de mortalitat de l’any passat, segueix essent una espècie catalogada en perill d’extinció a les Balears i a Espanya, ja que és molt sensible a alguns problemes com l’ús de verí al medi natural, i en pocs anys la seva població es pot enfonsar si no es detecta a temps i es prenen mesures a temps per evitar-ho.
 

Llegir 797 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:41

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.