Dilluns, 29 Febrer 2016 10:58

Instam els caçadors d'Alcúdia a demanar una ZEPA a Maristany

La declaració d'una reserva de caça és un avanç, però insuficient

 

La Direcció Insular de Caça del Consell de Mallorca feu pública el passat cap de setmana la iniciativa de la Societat de Caçadors d'Alcúdia per declarar Maristany com a reserva de caça. La zona humida de Maristany forma part del vedat de caçadors locals.

Les reserves de caça són zones dels vedats on els gestors decideixen no caçar­ hi, tot i que segueixen mantenint la titularitat de l'aprofitament cinegètic. No confondre amb els refugis de fauna, que impulsa el GOB, on igualment es deixa de caçar però les finques deixen de formar part del vedat de caça.

Des del GOB apreciam positivament aquesta decisió dels caçadors alcudiencs, tot i que confiam que la zona de reserva vagi més enllà de la zona humida. I és que la zona inundada de Maristany pertany al domini públic marítimo­terrestre, i per tant la caça ja hi estava prohibida.

 

 

Si realment es té intenció de canviar apreciablement el règim cinegètic de la zona, suggerim a la Direcció Insular de Caça i a la societat de caçadors que la zona de reserva s'estengui com a mínim fins a 100 metres des de la zona humida.

En tot cas, per tal de facilitar les mesures de gestió i conservació d'espècies, instam a la societat de caçadors a demanar a la Conselleria de Medi Ambient la declaració d'una ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus), tal i com ja hem fet des del GOB. Les ZEPA són espais amb protecció europea, i compten amb planificació i mesures de gestió per a garantir la recuperació i conservació de les poblacions d'aus.

Maristany és una zona humida d'una importància ornitològica molt elevada, especialment per espècies pescadores com l'agró (Ardea cinerea), l'orval (Nycticorax nycticorax) i l'agró blanc (Egretta garzetta) i espècies bussejadores com el setmesó (Tachybaptus ruficollis), el soterí gros (Podiceps cristatus), la fotja (Fulica atra), el moretó (Aythya ferina), el moretó de puput (Aythya fuligula) i el bervermell (Netta rufina). Precisament d'aquesta darrera espècie, no caçable, el GOB fou testimoni el passat gener de l'abatiment a tirs de dos exemplars a Maristany, tot i que malauradament els agents de l'autoritat no pogueren trobar els cossos i la denúncia no va prosperar (sí que es va interposar denúncia contra el caçador per ús d'un arma il∙legal).

 

 

 
Llegir 1562 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:11

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.