Biodiversitat

La party-boat de Mondragó posa de manifest les mancances en normativa i mitjans per protegir adequadament els espais naturals

 

No es pot permetre que la bauxa turística afecti també als espais naturals més valuosos

Segons s’ha denunciat a través de diferents mitjans de comunicació, la nit de dimarts passat es concentraren fins a 10 velers a Cala Mondragó, ens els quals hi va haver festa i música amb alt volum fins a les 6 del matí. Els fets foren denunciats per un particular davant la guàrdia civil, la qual no va acudir al lloc dels fets. La Conselleria de Medi Ambient, a través del servei d’Agents de Medi Ambient, ha obert una investigació.

[enllaç a la notícia d’IB3]

Davant aquesta situació, volem apuntar què:

El parc natural de Mondragó malauradament només comprèn àmbit terrestre, tot i que resulta evident la continuïtat ecològica amb els sistemes naturals marins annexos. Des de juliol de 2018 (fa 3 anys) es tramita la modificació del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del parc, per tal de millorar-lo i adaptar-lo a les necessitats actuals. Però malauradament el nou PORN no s’estén a l’àrea marítima colindant. S’ha perdut aquí una bona oportunitat, ja que com a mínim hauria estat bo incorporar-ne les cales, i així es possibilitaria la intervenció de l’equip gestor del parc natural sobre fets com el que s’ha denunciat.

Des de l’octubre de 2014 (fa gairebé 7 anys) es tramita el Pla de Gestió Natura 2000 de la costa de Llevant de Mallorca, que va passar a exposició pública l’any passat i que comprèn diversos trams marins entre ells el litoral del parc natural de Mondragó. Aquest pla disposa que «Es prohibeixen la comercialització i la realització de festes i esdeveniments en embarcacions amb música o que alterin sensiblement els nivells sonors naturals del lloc (anomenades party boats) en tot l’àmbit marí del pla de gestió.» Així, amb l’aprovació d’aquest pla es comptaria amb una eina per poder intervenir sobre festes a embarcacions com la celebrada la matinada del passat dia 23.

Per abordar convenientment situacions com la denunciada necessitam normativa suficient als espais naturals protegits, i també l’existència de capacitat de resposta en forma d’Agents de Medi Ambient.

Instam idò a la Conselleria de Medi Ambient a agilitzar la tramitació del plans d’ordenació i gestió que afecten Mondragó, que com tants d’altres ja duen un retard considerable en la seva aprovació.

D’altra banda, suggerim a la ciutadania que davant agressions mediambientals com aquesta ho comuniqui al telèfon d’emergències 112. D’aquesta forma el procediment queda perfectament registrat, i es trasllada la informació als agents de l’autoritat. Aprofitam per insistir de bell nou a la Conselleria de Medi Ambient en la necessitat de comptar amb un nombre suficient d’agents mediambientals, ja que actualment els efectius estan molt per davall del necessari per cobrir les necessitats d’intenvenció a unes illes amb molta superfície sensible i protegida, i molta pressió humana.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents