Biodiversitat

S’inicia la campanya de vigilància i informació de la colònia de gavina roja de na Guardis

 

Enguany la colònia, que es va establir durant el confinament de l’any passat, s’ha tornat a instal·lar a l’illot, i és encara més nombrosa

 

Fruit de la col·laboració entre el GOB i la Conselleria de Medi Ambient i Territori, avui es torna activar l’operatiu de vigilància i informació de l’illot de Na Guardis (davant la Colònia de Sant Jordi) per tal d’afavorir l’èxit de la colònia de cria de gavina roja., Ichthyaetus audouinii.

Recordem que l’any passat, per mor del confinament, l’illot va gaudir d’unes setmanes de tranquil·litat durant les quals pràcticament no hi va haver presència humana, i això va facilitar la instal·lació d’una important colònia de gavina roja, una espècie amenaçada catalogada com a vulnerable. En anys passats aquesta espècie havia intentat criar a l’illot, o ho havia fet en un nombre més baix de parelles. Però l’any passat s’hi va instal·lar la colònia més nombrosa de l’entorn de Mallorca (unes 180 parelles). Davant aquest fet, un dispositiu format per voluntariat del GOB i amb el suport de la Conselleria va realitzar tasques de vigilància i informació durant 27 dies per evitar el desembarc a l’illot i facilitar que la reproducció no patís molèsties. Sembla que les gavines es varen trobar a gust, ja que enguany s’han tornat a instal·lar a na Guardis i amb un nombre de parelles encara superior (unes 194). Aquests dies ja estan començant a néixer els pollets.

L’activació del dispositiu coincideix avui, 22 de maig, amb la celebració del dia internacional de la diversitat biològica, commemorant l’aniversari de l’aprovació del Conveni sobre la Diversitat Biològica a Rio de Janeiro (1992). Les Illes Balears presenten una biodiversitat molt important. Al fet de trobar-se en un “hot spot” de biodiversitat com és la conca mediterrània li hem d’afegir el fet insular, que ha generat formes úniques en el món (endemismes). En aquest marc, els illots  són autèntics santuaris de biodiversitat en molts de casos, acollint en pocs metres quadrats algunes espècies úniques o donant refugi segur a espècies amenaçades. Na Guardis és un bon exemple de la importància que poden tenir els illots per algunes espècies.

 

WhatsApp Image 2021 05 22 at 11.02.09

Miriam i Antoni, els voluntaris del primer torn de la temporada.

 

Des del GOB i la Conselleria de Medi Ambient i Territori instam a la ciutadania a fer un ús respectuós de la mar, i a no accedir als illots si no és en cas d’emergència. Algunes espècies troben en aquests enclaus, a vegades separats pocs metres de l’illa major, els reductes segurs que necessiten per a sobreviure al marge de la important pressió humana que pateix Mallorca.

Igualment des del GOB animam a participar en el dispositiu de voluntariat a les persones que vulguin col·laborar activament en la conservació d’aquesta espècie amenaçada. Poden contactar amb conservacio@gobmallorca.com.

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents