Dijous, 15 Octubre 2015 10:47

Si no vols tirs dins ca teva, declara un refugi de fauna

Des del passat dilluns, amb el començament de la temporada de caça menor, s’ha intensificat l’activitat cinegètica a la foravila

Des de dilluns passat es poden caçar els tords, l’espècie cinegètica més abatuda a les Balears. Tot i que no existeix una xifra afinada sobre quants d’exemplars són abatuts a les Illes cada temporada, fins i tot les estimes més baixes estarien per damunt del milió d’exemplars (el nombre real probablement és de més del triple). El sistema de caça més important per als tords és el dispar amb escopeta, i això implica per tant que els propers 3 mesos a la fora vila es realitzaran milions de dispars.

La densitat de caçadors a Mallorca és molt alta (triplica la mitjana estatal), com també ho és la densitat de població en general i la intensitat dels usos que els ciutadans fan del medi rural. Tot plegat, són habituals els conflictes d’interessos entre propietaris rurals i caçadors.

La figura de Refugi de Fauna és una de les opcions que tenen els propietaris per aconseguir que no es caci dins ca seva. El GOB ja ha contribuït a la declaració de més de 50 refugis de fauna a Mallorca, ajudant a propietaris a dur endavant la tramitació.

Enguany ja hem participat en la declaració de dos nous refugis a Campanet i Sencelles, així com en l’ampliació d’un refugi ja declarat també a Campanet. Recordem que l’objectiu dels refugis de fauna és la conservació de les espècies d’animals silvestres.

Per tot això, i aprofitant la intensificació de dispars que es farà evident a la fora vila, des del GOB animam els propietaris de finques rústiques a contactar amb nosaltres i declarar refugis de fauna, per tal d’incrementar la superfície de terrenys on la fauna pot menjar i descansar sense perill de mort.

Recordam que el requisit per a declarar un refugi de fauna és comptar amb una superfície mínima de 10 hectàrees (14 quarterades), que poden pertanyer a un o a més propietaris sempre que hi hagi continuïtat entre les diferents parcel·les. La majoria de refugis que ha impulsat el GOB els darrers anys estan formats per diverses parcel·les (en algun cas més de 50) de diferents propietaris que es posen d’acord per evitar la caça dins ca seva.
 

Llegir 2662 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:41

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.