Energia i canvi climàtic

GOB Mallorca i el Observatorio de la Sostenibilidad (OS) presenten 5 raons pel tancament d’Es Murterar.

Arran de dades elaborades y publicades al novembre passat pel Observatorio de la Sostenibilidad en el seu informe «Empresas más contaminantes en España: responsabilidad de las grandes empresas energéticas e industriales en el cambio climático»(1) les dues entitats presenten cinc raons per exigir el tancament de la central tèrmica d’Es Murterar.

Ambdues entitats sol·liciten que el Partit Popular a les Balears ha d’intercedir davant del Ministeri de l’Estat Espanyol perquè desbloquegi la negativa actual al tancament de la central tèrmica.

 

 

1. Es Murterar és una enorme fàbrica de canvi climàtic.
Les centrals tèrmiques de carbó són les centrals elèctriques més intensives en emissions de diòxid de carboni (CO2), principal gas causant del canvi climàtic. Una problemàtica que ha esdevingut la qüestió socio-ambiental global més preocupant. El tancament des Murterar és la peça clau per fer efectiva la transició energètica que necessiten les Illes. Tot seguit algunes dades que avalen la necessitat de planificar el seu tancament progressiu.

  • Les emissions han pujat a Balears molt per damunt de la mitja de l’Estat Espanyol(2)nov 2017 amb dades del Registro Nacional de Emisiones (RENADE) per a 2015
    Les emissions de gasos d’efecte hivernacle han pujat a l’Estat Espanyol des de 1990 (3.3% en 2015 i encara que en 2016 van descendir és molt probable que en 2017 tornin a pujar) malgrat la signatura de l’Acord de Paris. Balears és una de la comunitats on més han pujat les emissions entre 1990- 2015 passant d’un factor 100 a 137, molt per damunt de la mitja de la resta de l’Estat. Encara que el pic d’emissions es va assolir l’any 2008, segueixen sent molt elevades, mentre pràcticament tots els països de la Unió Europea presenten importants descensos des de 1990.

  • Endesa (70% propietat d’ENEL, empresa pública italiana) és la principal empresa responsable de las emissions de CO2 a Balears i al conjunt de l’Estat.
    Endesa és la responsable del 9% del les emissions de GEI de tot l’Estat i de la quarta part de les emissions de fonts fixes incloses en el Registro Nacional de Derechos de Emisión de Gases de Efecto Invernadero (Renade) de l’any 2016.L’empresa té un control gairebé absolut sobre la generació d’electricitat a les illes (93%). La central d’Es Murterar ha emès entre 2006 i 2016 un total d’almenys 31 milions de tones de CO2, i Es Murterar és la responsable l’any 2016 de molt més de la meitat (62%) de les emissions fixes de tota Balears.En total Endesa ha emès 47M de tones en Balears entre 2006-16, un 97% del total. La ciutat de Nova York (3) acaba de demanar responsabilitats pels efectes de les grans companyies sobre el canvi climàtic. Endesa també podria, amb el temps, haver d’assumir responsabilitats per aquest impacte causat.
  • Cremar carbó al Murterar, o qualsevol altra central, impedeix la reducció d’emissions.
    Al 2015 el sector de generació elèctrica va registrar un augment del 17,6% respecte a l’anterior. L’any 2016 les emissions de les centrals tèrmiques van suposar un total de 38M de tones el que suposa un 12% del total de les emissions del país.
  • A més, cremar carbó és molt ineficient.
    Les centrals tèrmiques de carbó presenten un rendiment de tan sols el 37% en la transformació de l’energia primària del carbó en electricitat. Substituir totalment l’electricitat del carbó per electricitat renovable, o fins i tot per la procedent de cicles combinats de gas natural (amb un rendiment del 50%), suposaria un important estalvi d’energia primària.

2. Es Murterar, a més, té un impacte molt negatiu sobre la salut
Al 2017 les Illes Balears varen ser la comunitat més afectada pel problema de contaminació per ozó troposfèric(4), fent que més de la meitat de la població de Mallorca patís un deteriorament de la qualitat de l’aire amb greus efectes sobre la salut. Aquesta contaminació provoca malalties respiratòries, i sobrepassa els limitis establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en relació a la concentració d’ozó en l’aire a les àrees d’influència de centrals tèrmiques. L’estació de control de contaminació atmosfèrica d’Alcudià, davora la central, ha registrat un dels pitjors resultats aquest passat 2017: més de 120 dies per sobre del valor límit legal, durant la primavera i l’estiu.

La central emet grans quantitats de diòxids de sofre, òxids de nitrogen i partícules, tant de gran grandària com de petites, especialment contaminants i nocives per a la salut. S’ha calculat que aquesta contaminació provoca 54 morts prematures a l’any(5)
La descàrrega del carbó en el port i el seu transport fins a la central, al costat del Parc Natural de s’Albufera, en camions, també genera contaminació atmosfèrica i acústica.

3. El comerç del carbó aquesta en declivi
Un informe de la respectada organització britànica «Carbon Tracker» demostra que més de la meitat de les centrals de carbó a Europa no són rendibles, ni compatibles amb l’Acord de Paris(6). Per altra banda, sembla que hi ha evidències també de que el nivell de consum de carbó mundial està baixant(7).

Mallorca ha de concentrar-se en les renovables començant instal·lar dotzenes de milers de teulades solars, tant de producció fotovoltaica com per a aigua calenta sanitària. A més ha de millorar l’eficiència i aïllament dels habitatges. Aquestes actuacions generarien milers de llocs de treball en els diferents tipus de renovables. Així també es reduiria la dependència energètica externa, la llum i calefacció no dependria de carbó importat de Sud-àfrica, i reduiria el deute de carboni.

4. Es pot tenir seguretat energètica sense carbó
La majoria dels països europeus ja han tancat centrals de carbó o tenen plans de tancament(8).
Al nivell mundial el passat novembre es va llançar l’aliança ‘Powering Past Coal’, una aliança público-privada per eliminar l’energia del carbó impulsada per Regne Unit i Canadà. S’hi han unit França, Portugal, Itàlia, Holanda, Mèxic, Dinamarca i, en l’àmbit de les empreses, fins i tot Iberdrola (que ha intentat tancar dues plantes) s’ha unit a l’aliança, mentre Espanya segueix amb una política energètica contrària al tancament de les tèrmiques de carbó, com ha quedat palès en el cas de Balears.

A Austràlia, l’empresa AGL ha anunciat fa poc que tancaran la seva central de carbó malgrat la política del govern local, i així baixaran la seva petjada de carbó un 17.6%. Asseguren que és el pla més barat i més segur per al subministrament d’energia(9).

5. Al 2020 la meitat d’Es Murterar no complirà amb la llei Europea d’emissions industrials.
Els grups 1 i 2 tenen una antiguitat de més de 35 anys i s’haurien de tancar de forma prioritària. Per complir amb la llei Endesa hauria d’invertir 100milions d’euros, una despesa que no té sentit en un món que apunta cap a les renovables per totes les raons explicades.

Queda clar doncs, que el tancament de la central tèrmica d’Es Murterar és una passa imprescindible per avançar cap a la descarbonització, crear ocupació en el sector renovable, disminuir la incidència sobre el canvi climàtic de les Balears i millorar la salut dels ciutadans.

 

Per tot això, el GOB Mallorca, juntament amb l’OS, exigeixen al PP Balear sol·licitar als seus companys de partit del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme que deixin de bloquejar el pla de transició energètica Balear i que recolzin un futur sostenible i net a la nostra illa.

Tags: energies renovables, Es Murterar,, Tancament Es Murterar, Transició energètica

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents