Energia i canvi climàtic

L’Estat espanyol obté el tercer lloc en els “Fossil Fuel Subsidy Awards” per les seves nocives ajudes al carbó.

L’Estat espanyol s’alça amb la medalla de bronze a causa del bloqueig del tancament de la central tèrmica d’És Murterar per part del Ministeri d’Energia i la dificultat per impulsar les energies renovables a Mallorca.

La nominació va ser promoguda per les ONGs IIDMA i GOB, que demanen al Govern que faciliti la transició energètica a Mallorca i dissenyi un pla d’abandó del carbó en tot el país.

Els premis, organitzats per CAN Europe (Xarxa d’Acció pel Clima), han concedit la medalla d’or a Portugal, la de plata a Polònia i la de bronze a l’Estat espanyol per “malbaratar diners dels contribuents” subvencionant els combustibles fòssils.

L’Estat espanyol s’ha alçat amb la medalla de bronze en els “Fossil Fuel Subsidy Awards” per subvencionar el contaminant carbó amb els diners dels contribuents. Les ONGs mediambientals Institut Internacional de Dret i Medi ambient (IIDMA) i GOB van nominar a Espanya per la seva política energètica a les Illes Balears, on el Govern de l’Estat està bloquejant una transició energètica a energies més netes, com l’energia solar.

La xarxa organitzadora dels Premis, CAN Europe (Xarxa d’Acció pel Clima) va publicar al març la llista dels vuit finalistes perquè els ciutadans europeus poguessin votar de forma telemàtica els tres pitjors casos de suport econòmic dels Governs a energies brutes. Aquests casos havien de ser especialment nocius per al medi ambient i la salut de la població, amb l’objectiu de denunciar l’ús dels diners dels contribuents per subvencionar energies contaminants.

“Aquest premi és un toc d’atenció al Govern d’Espanya perquè deixi de bloquejar una transició inevitable cap a les energies netes. El canvi climàtic és un problema que ens afecta a tots i és necessari adoptar solucions urgents” afirma Massimiliano Patierno, enginyer mediambiental en
IIDMA.

Per a nosaltres, el resultat de les votacions reflecteix fins a quin punt aquestes illes necessiten un canvi de paradigma en la producció d’energia. No volem més una central tèrmica de carbó ni assumir les negatives conseqüències sobre la salut, el clima i el medi ambient. La societat ho demana, les institucions locals també. El Ministeri hauria de prendre nota i deixar de recolzar el carbó ja” afirma Margalida Ramis, Portaveu de GOB Mallorca.

Portugal va aconseguir el primer premi per concedir permís a companyies nacionals de gas i petroli per fer prospeccions a la província meridional d’Alentejo, una zona protegida per la seva biodiversitat i popular destinació turística. El segon premi ha estat per a Polònia, pel seu persistent suport financer, a través de mecanismes de capacitat, a la supervivència de les centrals de carbó. L’Estat espanyol es va alçar amb el tercer premi, també pel seu suport al carbó i el seu bloqueig al desenvolupament d’energies renovables com la solar, en una zona especialment bona per a aquest tipus d’energia, com són les Illes Balears.

Finalment, la pròpia Unió Europea (UE) va rebre un Premi Especial per part de CAN Europe pel seu suport a les infraestructures de gas. Al 2014-2016, la Unió Europea va invertir una mitjana de 4.000 milions d’euros en combustibles fòssils, la majoria en gas, com en els gasoductes del Trans-Adriàtic i Trans-Anatolia (TAP) i (TANAP).

Wendel Trio, Director de CAN Europe, ha afirmat: “Dos anys després de l’Acord de París, és inacceptable estar invertint milers de milions de diners públics en combustibles fòssils. Causen danys a la salut de la població, clima, i no tenen sentit econòmicament. Aquests premis envien un senyal clar als Governs europeus: ara és el moment d’abandonar les ajudes als combustibles fòssils. Els recursos alliberats seran útils per promoure una transició energètica neta i justa a Europa. D’igual forma, la UE ha de demostrar en les negociacions del seu pressupost que no hi ha lloc per als combustibles fòssils, i ha de mostrar una major ambició en les polítiques climàtiques”.

Resultats dels premis: http://www.caneurope.org/fossil-fuel-subsidies-awards

Tags: carbó, central tèrmica, Es Murterar,, Fossil Fuel Subsidy Awards

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents