Energia i canvi climàtic

La Plataforma Energies Renovables Sí, però així NO presenta el seu Manifest de Propostes de cara al 28M

Demanam als partits que opten a governar que es deixin ajudar, que parlin i dialoguin amb la ciutadania i les entitats preocupades per l’ús massiu del sòl rústic per a centrals fotovoltaiques. Hi ha alternatives.

La transició energètica i el canvi climàtic seran temes claus i determinants de la política de les Illes en els propers anys i s’ha de fer de manera participada, adaptada al territori i de manera planificada territorialment, energètica, agrícola i paisatgísticament.

Organitzacions ecologistes, entitats i col·lectius diversos d’arreu de l’illa varen constituir fa unes setmanes la nova Plataforma «Renovables SÍ, però així NO!». L’objectiu era reclamar al Govern de les Illes Balears, una moratòria urgent de tots els projectes que pretenen ubicar-se en sòl no urbanitzable, com els macroparcs solars de Selva, Petra, Consell, Santa Maria i Palma, entre molts altres. Una petició que no ha tingut resposta.

Ara la Plataforma, presenta a més, un Manifest complet amb les Demandes i Propostes per una ubicació racional, sostenible i planificada de les instal·lacions d’energies renovables a Mallorca en el marc d’una transició energètica adaptada al territori, respectuosa amb el patrimoni i el paisatge, democràtica i justa.

Per això, des del la Plataforma, i a part de la demanda ja feta pública de declaració d’una moratòria en la tramitació dels projectes de parcs fotovoltaics a sòl rústic – excepte els projectes d’autoconsum – fins que s’aprovi el Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic, i el Plans Territorials Insulars, per tràmit d’urgència, juntament amb altres demandes fetes públiques el dia de la presentació de la Plataforma, presentam una sèrie de propostes en forma de Manifest que esperam que es tenguin en compte pels partits que es presenten a les eleccions d’aquest proper diumenge dia 28 de maig: “La transició energètica i el canvi climàtic seran temes claus i determinants de la política de les Illes en els propers anys”.

El Manifest inclou propostes Per una transició energètica adaptada al territori, democràtica i justa i relatives també a Usos del territori i implantació territorial de les renovables. Podeu consultar-les al Manifest complet que adjuntam.

Algunes d’aquestes propostes coincideixen a més, amb les propostes sorgides dels processos de deliberació de l’Assemblea Ciutadana pel Clima. En concret, amb aquelles propostes amb més d’un 90% de suport que el Govern es va comprometre a implementar.

És per això que, de cara a aquestes eleccions, esperam que els partits tenguin present aquestes propostes i les assumeixin com a acció política clau de Govern per a la propera legislatura.

El Manifest està obert a adhesions de persones, col·lectius i entitats que vulguin sumar en un tema que serà cabdal en els propers mesos i anys. La transició energètica és urgent i cal que s’adapti als reptes territorials, ambientals i socials dels propers anys.

Recordam que ara mateix hi ha més de 66 parcs en tramitació en sòl rústic. Cal disposar de la corresponent planificació energètica, territorial, agrària, paisatgística i ambiental d’aquestes infraestructures energètiques amb totes les garanties. I aquesta planificació ha de ser una de les prioritats màximes de qui entri a governar. Nosaltres estem disposats a treballar-hi conjuntament per fer-la adaptada al territori i d’acord amb la urgència que ens exigeix l’emergència climàtica.

Entitats impulsores del Manifest:
GOB
ATTAC – Mallorca
ARCA
No Macrorenovables en Son Fuster, Selva
La Utòpica Xarxa Ecosocial
APAEMA
Bona Ona
Amics de la Vall de Coanegra
No al Parc FTV Sa Pobla
Xarxa per la Sobirania Alimentària
Amics de la Terra
SEAE
Reviure Tofla
XR Mallorca
Assemblea Popular de Son Sardina i sa Garriga
Son Bonet Pulmó Verd
Som Energia
Som Serveis Energètics

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents