Energia i canvi climàtic

Més de trenta ciutats es mobilitzen per la justícia climàtica.

Aquest 25 de setembre diversos centenars de persones han sortit al carrer en tot l’Estat espanyol, unint-se sota el lema “Justícia climàtica per a sortir de les crisis”. Per a les plataformes convocants, “és moment d’impulsar el canvi que volem, un canvi que posi en el centre a les persones, els cossos, els territoris i la Terra, sense deixar a ningú enrere.”

 

El 25 de setembre, marcat de moment excepcional actual i la necessària protecció de la salut marcada per la COVID–19, diversos centenars de persones han sortit al carrer en tot l’Estat espanyol, unint-se sota el lema “Justícia climàtica per a sortir de les crisis”. La mobilització, organitzada per Aliança pel Clima i 2020 Rebel·lió pel Clima i Joventut pel Clima–Fridays For Future España, s’uneix en més de 30 localitats a la convocatòria internacional del Dia d’Accions pel Clima proposat per la xarxa internacional de Fridays For Future.

Durant l’any 2018 el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va assenyalar que quedaven a penes 11 anys per a evitar un increment de la temperatura global superior a 1,5 °C, aquest mateix informe assenyalava que les regions mediterrànies sofririen en major grau els impactes del canvi climàtic. Cal recordar com la temperatura en el territori s’ha vist ja incrementada en més de 1,7 °C respecte a les temperatures preindustrials. Avui la lluita climàtica continua incrementant-se en urgència i importància, especialment davant la insuficiència dels compromisos presentats per tots els països, inclòs Espanya. Raons que impulsen als organitzadors a continuar mantenint l’agenda de mobilitzacions climàtiques abans que el temps per a actuar s’esgoti i es produeixin les pitjors conseqüències del canvi climàtic.

Les accions dutes a terme han estat diverses i descentralitzades, amb estrictes mesures de seguretat per a protegir la salut de tots els participants. les organitzacions convocants assenyalen com els efectes del canvi climàtic provocat per l’acció humana s’accentuaran novament en la població més vulnerable, que encara sent menys responsables de les emissions històriques estan en circumstàncies de major fragilitat, social, econòmica i ambiental

Aquesta acció s’uneix al moviment climàtic internacional, reprenent l’agenda climàtica que ha vingut precedida d’històriques mobilitzacions durant 2019. Es reprèn així l’agenda climàtica que vol posar el treball i el clima en el centre del debat, en un moment clau on qualsevol recuperació ha de donar resposta a la crisi social ecològica actual.

Per això, el manifest que acompanya les protestes posa l’accent en cinc pilars que les organitzacions consideren claus per a afrontar la transformació a un model més sostenible i respectuós amb totes la població mundial i el planeta. En primer lloc, sobre el model industrial, assenyalen la importància de fer front a l’explotació tant dels recursos com dels treballadors, així com la protecció d’aquests últims enfront dels inevitables canvis en la indústria i la necessitat d’una ocupació sostenible i de qualitat. A continuació, apel·len a les cures i el fonamental de situar els processos de sosteniment de la vida en el centre d’una nova concepció del treball necessària en la transformació ecològica. Quant al sector primari, destaquen el seu paper fonamental i busquen avançar cap a un model basat en els productes de proximitat i en la sobirania alimentària.

Respecte al turisme, assenyalen el profund impacte que ha tingut la COVID–19 sobre el sector com ha deixat patents els perills de la sobre-especialització econòmica, fent especial incís en la necessitat d’abraçar un model basat en el local, evitant el fenomen de les “ciutats-aparador”. Finalment, se centren en el sector públic i la importància de blindar els serveis que cobreixen els drets essencials de la població, sempre objecte de retallades i privatització.

“És moment”, conclou el manifest, “d’impulsar el canvi que volem, un canvi que posi en el centre a les persones, els cossos, els territoris i la Terra, sense deixar a ningú enrere. […] Actives i organitzades continuem lluitant per la vida”.

Tags: COVID19, crisi climàtica, crisi ecològica, justícia climàtica, transició ecosocial

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents