Biodiversitat

14/08/09 La sueca Karin torna a Mallorca

 

14 d’agost de 2009

La sueca Karin torna a Mallorca


Karin és una “turista” sueca un tant especial. Fa 1’66 (d’envergadura) i pesa “només” 2 quilos. Tot i això, aquestes xifres no estan gens malament per una àguila peixatera (Pandion haliaetus).

Aquest exemplar és un dels quatre que enguany, gràcies a l’ajuda de l’Obra Social de Caja Madrid, han estat equipats pel GOB amb emissors de seguiment per satèl·lit, per tal de controlar els seus moviments, identificar zones importants per a la seva supervivència i localitzar zones problemàtiques.

Karin fou capturada a s’Albufera de Mallorca el 15 de febrer, i li fou col·locat l’emissor i una anella de lectura a distància (una anella verda amb un 13 blanc). L’emissor, que està alimentat per energia solar, recull posicions GPS cada hora del dia, i les remet al sistema de satèl·lits Argos, el qual processa les dades i les posa a disposició del GOB per ser consultades a través d’internet. El dispositiu va col·locat sobre l’esquena de l’àguila amb un arnès de tefló, dissenyat de forma que es degradi i es desprengui en un parell d’anys, quan l’emissor ja haurà deixat de funcionar.

  

Imatges de l’exemplar, en les que es pot apreciar l’emissor de seguiment

Fins el 5 de març s’alimentà i dormí a s’Albufera i pels seus voltants, fins que dia 6 de març començà el seu viatge migratori cap al nord. A França va fer una estada de descans migratori (coneguda tècnicament amb el nom d’stop-over) durant 13 dies, i després de travessar Alemanya finalment arribà a Suècia dia 30 de març.

Entre l’1 d’abril i el 25 de juliol, Karin i el seu company van estar dedicats a la reproducció, en una petita illeta situada al nord del gran llac Vanerm. Una visita a la zona per part de Mikael Hake, expert suec en aquesta espècie, confirmà que la parella s’havia reproduït exitosament, tot i que no hem pogut saber quants polls han surat.

Una vegada que Karin considerà que els seus fills ja es podien valer per si mateixos, dia 26 de juliol inicià el retorn cap a la seva localitat d’hivernada. Aquesta vegada el viatge  de 2.400 quilòmetres no ha tingut més aturades que per dormir, completant-lo en només 10 dies. El passat 6 d’agost, després de completar una darrera jornada de més de 400 quilòmetres sense aturada i volant sobre la mar durant la nit, arribà a s’Albufera de Mallorca.

  

Els Viatges de primavera i tardor de Karin

Durant la propera tardor i hivern, Karin i altres exemplars hivernants conviuran amb les àguiles peixateres mallorquines que utilitzen les zones humides per alimentar-se, sobre tot els dies que fa mala mar. Igual que elles, Karin estarà amenaçada pels problemes que han situat aquesta espècie en el llindar de l’extinció a les Balears. Les dades dels seus moviments ens serviran per anticipar-nos a possibles situacions indesitjables, com ara l’electrocució a torres elèctriques de disseny perillós.

L’àguila peixatera és una de les espècies animals més amenaçades de les nostres illes, ja que es compta únicament amb una quinzena de parelles a les Balears (d’elles, 9-10 a Mallorca). Està catalogada en la màxima categoria d’amenaça (en “perill crític”, CR) als llibres vermells d’espècies amenaçades d’Espanya i Balears, i compta amb un pla de conservació aprovat per la Conselleria de Medi Ambient. El GOB ha elaborat un web sobre aquesta espècie a Mallorca, que es pot consultar a http://www.gobmallorca.com/peixatera.

 

Tags: aguila peixatera, obra social caja madrid, salbufera

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents