Biodiversitat

El control del fondeig sobre posidònia es segueix plantejant de forma insuficient

Comença la temporada també per a la navegació

Amb les festes de Pàsqua ja és evident no només l’inici de la temporada turística sinó també la reactivació de la navegació en les aigües illenques.

Un dels temes ambientals recurrents els darrers anys és la necessitat de preservar els alguers de posidònia front a la diversa problemàtica que pateixen, i en especial envers el fondeig d’embarcacions.

Recordem que la posidònia genera un ecosistema mediterrani d’importància cabdal per moltes raons (producció biològica, oxigenació de l’aigua, generació d’arena, protecció de la costa, …) i justament per això és un hàbitat de conservació prioritària per a la Unió Europea.

Els “acords pel canvi” signats pels partits que formen el govern de la CAIB o li donen suport incorpora el compromís d’impulsar el “Pla de Protecció de Posidonia i control dels fondeig il·legals“. A hores d’ara no tenim constància que s’estigui treballant en un pla, entès com estratègia que ha d’incorporar mesures legals, planificació a mig termini i dotació de mitjans per realitzar seguiment científic, informació, vigilància, mesures de protecció i accions de recuperació. S’observen, això sí, iniciatives parcials.

 

Vigilància i informació

En aquests moments la Conselleria de Medi Ambient tramita un contracte per al “servei de vigilància de les praderes de posidònia i seguiment al fondeig als espais de rellevància ambiental de les Illes Balears”. Amb un pressupost de 300.000 €, la iniciativa pretén habilitar, entre els mesos de juny i setembre, un servei d’informació per advertir els navegants de la prohibició del fondeig sobre posidònia, i donar suport a embarcacions grans en el fondeig sobre arena. Essent un contracte de molta entitat econòmica, molt ens temem que no es pugui començar a executar a la data d’inici prevista (1 de juny). De fet el plec del contracte ja preveu una minoració del preu en cas que no es pogués iniciar en termini.

D’altra banda, i com emperò més important, assenyalar que el personal de l’empresa adjudicatària no tindrà capacitat de denúncia, sinó només d’informació. Així, cas que es produeixin situacions de fondeig sobre posidònia, hauran d’avisar la guàrdia civil o els agents de medi ambient per tal que acudeixin i redactin la corresponent acta de denúncia. Amb la limitació de mitjans que tenen aquests dos cossos d’agents de l’autoritat, la capacitat real d’actuació sobre els infractors s’endevina molt limitada.

No fer aquesta tasca de vigilància amb personal propi (IBANAT i Agents de Medi Ambient) genera uns elevats costos econòmics (de 2.460 €/dia de vigilància) a més de limitar-se molt la capacitat sancionadora (i de pas recaptatòria) sobre els infractors. Per al GOB els espais naturals protegits han de comptar amb equips propis de vigilància, informació i gestió, i no haver de recórrer a contractació externa per a fer-ho.

 

Seguim sense normativa pròpia

La base legal és fonamental per poder aplicar amb solidesa qualsevol mesura sobre el terreny, i malauradament aquest estiu seguirem com en anys anteriors. La posidònia està emparada per la llei estatal del patrimoni natural i de la biodiversitat, però aquest marc és massa genèric, i necessitam un instrument específic per a la posidònia i ajustat a la situació de les Balears.

Fa setmanes es va filtrar públicament un esborrany del decret de protecció de posidònia que prepara la Conselleria de Medi Ambient. En ell, i com aspecte més desencertat, es planteja que el fondeig ocasional sobre fons de posidònia no especialment protegits, d’embarcacions d’eslora inferior als dotze metres i amb procediments de baix impacte, serà tolerat quan no sigui possible fer-ho sobre arena, sempre que no ocasioni una destrucció apreciable dels rizomes de la planta”. Aquesta situació “ocasional” de fet podria ser la norma habitual, ja que la majoria d’embarcacions de les Balears tenen menys de 12 metres d’eslora. Consideram un greu error la introducció d’aquesta excepció, ja que si bé l’impacte del fondeig de les embarcacions petites és més baix, no és menyspreable, i multiplicat per milers d’embarcacions genera un important impacte acumulat.

 

Mentre la Conselleria s’ho pensa, demanam responsabilitat als navegants

Encaram idò una nova temporada de navegació, que no escapa a la massificació que patim en tants altres àmbits, i observam amb preocupació la vulnerabilitat que seguirà patint la posidònia envers el fondeig d’embarcacions.

Davant la manca de convicció i decisió amb que la Conselleria de Medi Ambient està gestionant aquest tema, apel·lam a la responsabilitat dels navegants per no fondejar en cap cas sobre posidònia. Paral·lelament instam a Medi Ambient a agilitzar la tramitació d’un decret a l’alçada dels requeriments de protecció de la posidònia. Ens sembla que ja s’ha perdut massa temps.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents