Divendres, 04 Mai 2012 02:00

04/05/2012 Europa posa en dubte el compliment dels objectius de reciclatge d'envasos de vidre per part de l'estat espanyol

04/05/2012 Europa posa en dubte el compliment dels objectius de reciclatge d'envasos de vidre per part de l'estat espanyol

El GOB, juntament amb les associacions ecologistes denuncien el Reial Decret-Llei aprovat avui que tanca la porta a l'opció de reciclatge més beneficiosa tant econòmica com mediambientalment, els SDDR [1], i per tant veta la possibilitat d'incrementar aquests nivells de reciclatge.


Europa posa en dubte el compliment dels objectius de reciclatge d'envasos de vidre per part de l'estat espanyol

El GOB, juntament amb les associacions ecologistes denuncien el Reial Decret-Llei aprovat avui que tanca la porta a l'opció de reciclatge més beneficiosa tant econòmica com mediambientalment, els SDDR [1], i per tant veta la possibilitat d'incrementar aquests nivells de reciclatge.


Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Ecologistes de Catalunya, Fundació Global Nature, GOB i Greenpeace informen que la Comissió Europea ha obert un procediment a diversos països, entre ells l'estat espanyol, per a verificar els percentatges de recollida selectiva i reciclatge dels envasos de vidre. La Comissió demanarà dades addicionals als Estats membres que estima que no arriben a les xifres marcades en la legislació europea. La confirmació d'aquest incompliment podria comportar multes per a l'estat espanyol.

La Directiva 94/62/CE d'envasos i residus d'envasos estableix els percentatges de reciclatge dels diferents materials: paper i cartró, metall, fusta, plàstic i vidre. El 31 de Desembre de 2008 s'havia d'haver arribat a un 60% de reciclatge de vidre i paper/cartró, 50% de metalls. 15% de fusta i 22,5% de plàstics de tots els envasos (domèstics, comercials i industrials) posats en el mercat.

Aquesta Directiva va ser traslladada a la legislació espanyola en 1997 a través de la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos. No obstant això, una xifra de reciclatge de vidre de poc més del 50% %[1] i l'esmentada petició d'informació a Espanya demostren que les mesures engegades no han estat prou efectives per a arribar a els objectius que marca la llei. A més, aviat entrarà en vigor una nova Directiva que incrementa els percentatges de reciclatge de tots els materials per a 2020, pel que l'Estat espanyol haurà de reaccionar aviat per a no acumular sancions.

Malgrat que l'engegada de sistemes que millorin la separació selectiva, la reutilizació i el reciclatge hauria de ser una prioritat del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, el Govern en canvi ha aprovat avui un Decret-Llei de mesures urgents en matèries ambientals que tanca la porta a que un sistema d'envasos retornables (SDDR, Sistema de Devolució, Dipòsit i Tornada) pugui ser implantat a l'estat espanyol, amb una reconeguda eficàcia en països com Alemanya, Dinamarca o Noruega, que triplica la taxa de recollida i la viabilitat de la qual per a Espanya confirmen diversos estudis, i sense costos addicionals per a la indústria [2].

El vidre és un dels materials amb més tradició de reutilización i reciclatge i el qual més i millor es recull. Per això, les associacions ecologistes lamenten notícies com aquestes i no poden evitar preocupar-se pel reciclatge de la resta de materials, les dades dels quals són més complicats d'obtenir, i la separació selectiva es coneix i reconeix que és menor. En aquest sentit, les organitzacions signants han denunciat reiteradament la falta de transparència i d'objectivitat en les dades referents a reciclatge de fraccions com el plàstic, els metalls o el cartró.

Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Ecologistes de Catalunya, Fundació Global Nature, GOB i Greenpeace denuncien la modificació de la legislació de residus existent, en la qual s'atorga al govern la potestat d'establir de forma obligatòria sistemes de Devolució, Dipòsit i Tornada, per a augmentar els percentatges actuals de reciclatge, obrir la porta a la reutilización, i principalment no incomplir la legislació europea.

_________________________________________________________________________________________


[1]- SDDR. Sistemes de dipòsit i devolució i retorn d'envasos.Més informació a http://www.retorna.org/ca/

[2] El nivell de reciclatge de vidre a l'estat espanyol és del 56,52% d'acord amb la notícia publicada a European Environment & Packaging Law Weekly, 4 d'abril de 2012.

(2) Estudi de viabilitat econòmica del SDDR a l'estat espanyol. Eunomia 2012: http://www.retorna.org/mm/file/Estudio_Eunomia_Resumen_Ejecutivo.pdf

Llegir 1355 vegades Darrera modificació el Dijous, 24 Mai 2012 11:49

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.