Dimecres, 09 Gener 2013 12:45

09/01/2013. El GOB posa l'alerta vermella sobre la salut pública

L'obscurantisme del Consell demostra que no juguen net. Qui hi guanya amb tot això?

 

 

 

 

09/01/2013. El GOB posa l'alerta vermella sobre la salut pública

 

L'obscurantisme del Consell demostra que amaguen molta informació. Qui hi guanya amb tot això?

_________________________________________________________________________________________

 

L'obscurantisme en què el Consell de Mallorca gestiona les dades reals de la proposta d'importar residus, del funcionament i operació de la incineradora de Son Reus i del control de la contaminació alimenta l'alerta generada per les conseqüències reals que l'increment de la incineració pot tenir per a la població de Mallorca.

 

A la campanya de falsetats i "greenwashing" que ha acompanyat durant aquests mesos la proposta de TIRME d'importar residus per cremar-los a Mallorca, i a la tramitació irregular administrativa, es junta ara l'obscurantisme en relació a les característiques i procedència dels residus que han d'arribar a Mallorca per cremar a la incineradora de Son Reus: quant, quan, d'on, què... són preguntes que no tenen resposta.

 

Això juntament amb les dades alarmants sorgides en els darrers dies en relació a la possible presència de dioxines i el propi reconeixement per part del Consell de que la Comissió Tècnica ha detectat irregularitats a uns dels pous

http://www.conselldemallorca.net/?id_section=1&action=news&id_article=18303

i a l'evidència científica de l'existència d'una relació directa entre la incidència de morts per càncer entre poblacions properes a les incineradores publicat en una revista científica de prestigi internacional i realitzat per l'Institut de Salut Carlos III depenent del Ministeri d'Economia i Competitivitat http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412012002279 fan que des del GOB s'elevi l'alarma del que pot suposar duplicar la incineració a Mallorca amb residus provinents de fora de Mallorca per a la salut pública.

 

El xantatge econòmic no ha de justificar que Mallorca accepti cremar més i tenir més contaminació i riscos per a la salut

 

La justificació d'aquesta descabellada proposta del Consell és la disminució de la taxa que pagam per cremar residus però, com es comptabilitzen els costos sanitaris que haurem de pagar pel fet d'estar més exposats als contaminants derivats de la incineració? Com es quantifiquen els costos del major risc a morir de càncer?

 

Aire, aigua i sol: res no s'escapa de la contaminació.

 

L'estudi de l'Institut Carlos III - el primer estudi que analitza el risc de morir de cancer relacionat la incineració a nivell nacional- evidencia que hi ha una correlació entre la major incidència de casos de mort per càncer en poblacions properes a les incineradores i parla no només de l'emissió de partícules a l'atmosfera, sinó també, de la contaminació dels acuífers propers i la contaminació dels sòls per diposició sobre el terrenys dels contaminants via pluja, la qual cosa afecta directament al sector també de l'agroalientació entrant en la cadena tròfica.

 

L'alternativa existeix i es factible.

 

Mallorca NO ha d'importar residus. Mallorca ha de tendir a la incineració zero i ho pot fer optimitzant les infrastructures que ja té per a un òptim reciclatge, millorant la recollida selectiva i apostant activament per la reducció de residus.

 

Per fer-ho cal, revisar el contracte amb TIRME i els termes de la concessió del servei públic i posar l'interès general per damunt dels beneficis empresarial del conglomerat d'empreses que conformen TIRME que es varen beneficiar ja amb la construcció de les noves línies (autoritzades al 2007 i executades per FCC, accionista de TIRME) i amb la venta d'electricitat a ENDESA (també part de l'accionariat de TIRME, via ENEL, elèctrica italiana que la va comprar),

 

 

 

Llegir 2260 vegades Darrera modificació el Dimarts, 14 Juliol 2015 19:50

festedelgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.