Dimecres, 17 Novembre 2010 00:00

17/11/10 Es posa en marxa el primer concurs de contrapublicitat amb motiu de la “Setmana per a la Reducció de Residus”

Aquesta activitat marca l’inici de les activitats que durà a terme la Plataforma durant la setmana del 20 al 28 de novembre.

Plataforma per la Reducció de Residus de Mallorca

17 de novembre de 2010

Es posa en marxa el primer concurs de contrapublicitat  amb motiu de la “Setmana per a la Reducció de Residus”
Aquesta activitat marca l’inici de les activitats que durà a terme la Plataforma durant la setmana del 20 al 28 de novembre.


La Plataforma per a la Reducció de Residus de Mallorca posa en marxa un concurs de Contrapublicitat per reivindicar i denunciar la necessitat de reduir la creixent generació de residus que genera l’actual sistema de consum. Aquest concurs es posa en marxa a uns dies de l’inici de la “Setmana per a la reducció de residus”.

Així com la publicitat és un reclam per als consumidors, convidant i motivant a la compra compulsiva, la contrapublicitat suposa una eina imaginativa que amb les mateixes estratègies i recursos del marketing i la comunicació, conviden a la reflexió davant el consum desmesurat, insostenible i que té com a resultat final la generació constant de residus.

Aquest lligam entre consum i residus ha quedat demostrat amb l’inici de la crisi, on després de més de 30 anys, on la constant en la generació de residus ha estat el creixement, el 2008 la generació de residus va ser inferior. Fet que s’ha repetit a l’any 2009 i que molt probablement segueixi al 2010. Aquesta iniciativa suposarà la primera activitat que desenvoluparà la Plataforma per a la Reducció de Residus dins el marc de la “Setmana Europea de la Prevenció dels Residus”.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus s’organitza del 20 al 28 de novembre i rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu és donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria, fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa i fer canviar el comportament quotidià dels europeus respecte al consum i producció de residus.

En el marc d’aquesta setmana la Plataforma té prevista també l’organització d’una jornada informativa que tindrà com a destinataris als ajuntaments mallorquins. L’objectiu d’aquesta jornada, sota el títol “Quan costa als Ajuntaments la gestió dels residus?” és analitzar la realitat de la gestió dels residus d'envasos als municipis de les illes, els costos que comporten per als ens locals i les propostes de prevenció i gestió més sostenibles, prenent com a referència models que s'estan duent a terme en d'altres països per valorar la seva viabilitat en el cas de Mallorca. Es durà a terme dia 26 de novembre al parcBit d’Inca.

Cal recordar que els residus d'envasos són la segona fracció en importància del total de residus municipals i presenten un creixement acusat en els darrers anys. A les Illes Balears l’any 2009 varem produir 100.720 tones d’envasos. La realitat ens mostra que encara són la majoria els residus d'envasos que van a parar a tractaments finalistes, com la incineració. Cada cop són més els productes que es venen envasats i cada cop menor la capacitat del consumidor de comprar sense produir residus. D'acord amb la normativa ambiental europea —basada en el principi de"responsabilitat del productor"— els responsables de posar un envàs en el mercat haurien d'assumir els costos que comporta la seva gestió quan aquest esdevé un residu. Actualment la major part de costos recauen sobre els municipis que tenen la competència legal de gestionar els residus. Aquestes i les alternatives a l'abast, centraran els continguts de la Jornada.

Podeu trobar les bases del concurs i més informació de les activitats de la setmana a:
www.reduccioresidus.blogspot.com

Llegir 1054 vegades Darrera modificació el Divendres, 15 Juny 2012 13:35

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.