Dilluns, 19 Novembre 2012 11:15

19/11/2012. L'Aliança Europea pel Residu Zero (ZWE) denuncia a Europa la sobrecapacitat d'incineració de Son Reus.

La coalició ZWE (Zero Waste Europe) denuncia que Mallorca té el trist honor de tenir la incineradora més grossa de tot el sud d'Europa i ara ha d'importar residus d'Europa per alimentar el seu excés de capacitat.

 

 

19/11/2012. L'Aliança Europea pel Residu Zero (ZWE) denuncia a Europa la sobrecapacitat d'incineració de Son Reus.

La coalició ZWE (Zero Waste Europe) denuncia que Mallorca té el trist honor de tenir la incineradora més grossa de tot el sud d'Europa i ara ha d'importar residus d'Europa per alimentar el seu excés de capacitat.

_________________________________________________________________________________________

ZWE és una coalició europea formada per ajuntaments, empreses, universitats i organitzacions compromeses en treballar per disminuir els residus a Europa. ZWE és part de l'aliança internacional pel residu zero, Zero Waste International Alliance (ZWIA)

 

Mitjançant un article publicat a la seva web (http://www.zerowasteeurope.eu/) i fent-se ressò de l'acció del GOB del dimarts passat davant del Parlament de les Illes Balears, ZWE denúncia les directives europees en matèria de trasllat de residus que que permeten que el "cas de Mallorca" sigui possible, i que una illa turística, de reduïdes dimensions, tengui una sobrecapacitat d'incineració que justifiqui l'aprovació d'una Llei que permet a Mallorca importar residus d'Europa per a incrementar la incineració a Son Reus exportant els prejudicis ambientals, econòmics i sobre la salut pública vinculats a la incineració.

 

En l'escrit divulgat per ZWE es denuncia que Mallorca generà al 2011 542.094 tn i en canvi, té tiene una capacitat d'incineració de 736.000 tn. Es la major incineradora del Sud d'Europa, i al 2011 va cremar el 84% de tots els residus urbans de l'illa, la qual cosa implica que la majoria dels materials reciclables i compostables són incinerats a Mallorca. Una locura.

 

Per una altra banda, també denuncia l'establiment d'una tarifa a Mallorca que implica que quan més es recicla, més es paga. O dit d'una altra manera, quan més es quema, més barat surt al ciutadans i més guanya l'empresa concessionària TIRME.

 

Des de ZWE s'ha denunciat el cas davant el Comissari Europeu de Medi Ambient Janez Potocnik advertint que la mala aplicació de determinades directives europees en matèria de transport de residus, deriven en casos com el de Mallorca, en que per alimentar l'excés de capacitat de la incineradora s'han d'importar residus d'arreu d'Europa en una mala praxis política de generar sobrecapacitat per fer negoci amb els residus.

 

El Comisari ha advertit que la seva recomenació de cara als Estats Membres és NO invertir en incineració sinó prioritzar la reducció dels residus, la reutilització i el reciclatge.

 

Així, TIRME i Consell de Mallorca sotmeten a la població Mallorquina a les seves perspetives de negoci important residus, i allunyant Mallorca de les directrius europees en matèria de sostenibilitat i eficiència en la gestió dels residus la qual cosa podria derivar en l'establiment de multes greus per part d'Europa per l'incompliment dels objectius de reducció, reciclatge i reutilització establerts en directives europees que són d'obligat compliment pels estats membres. Multes que òbviament es pagarien amb doblers públics.

Llegir 1217 vegades Darrera modificació el Dimarts, 14 Juliol 2015 19:51

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.