Residus

21/09/2012. El GOB denuncia l’existència de 50 abocadors il·legals a Felanitx

No cal importar residus de l’estranger: Sols al municipi de la Consellera Soler n’hi ha centenars de tones escampades. 

 

21/09/2012. El GOB denuncia l’existència de 50 abocadors il·legals a Felanitx

No cal importar residus de l’estranger: Sols al municipi de la Consellera Soler n’hi ha centenars de tones escampades.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

El GOB ha posat en coneixement del Govern, el Consell, l’Ajuntament de Felanitx i el SEPRONA l’existència de 50 abocadors il·legals dispersos pel terme municipal de Felanitx. Tots aquests abocadors formen part d’un extens inventari iniciat ara fa 2 anys per voluntaris del GOB, que van recórrer el territori documentant cada punt, amb l’objectiu de donar-ho a conèixer i que s’hi posi solució. De cada abocador, es van mesurar diversos paràmetres: extensió, tipus de residus dipositats, qualificació del sòl, polígon, parcel·la, localització GPS. Cada abocador ha estat georeferenciat sobre Google Earth i pot ser localitzat a l’instant amb un “clic” per qualsevol administració o ciutadà.

 

Resultats

 

  • S’han localitzat 50 abocadors, encara que una recerca a fons en trobaria molts més.
  • Aquests ocupen en total una extensió de 30,05 hectàrees, extensió equivalent a pobles com per ex. Ariany.
  • Un total de 11 d’aquests punts es situen dins Espais Protegits (ANEI) i altres 39 a Sòl Rústic Comú.
  • Alguns d’aquests darrers es situen al costat de masses forestals o sobre aqüífers.
  • Fins a 14 dels 50 abocadors acumulen tot tipus de Residus, molts d’ells qualificats com a perillosos (cotxes, electrodomèstics, pneumàtics, pintures, olis, uralites…).
  • Un total de 39 abocadors contenen enderrocs i altres tipus d’àrids.

 

Els resultats d’aquest inventari són demolidors i posen de manifest el fracàs més absolut de les polítiques de gestió residus a Mallorca. Lamentablement Felanitx no és un cas aïllat i molts altres municipis tenen la mateixa problemàtica. Ens trobam davant un problema a escala insular afavorit pel creixement urbanístic fora mida i un sistema car, contaminant i ineficient. Si la política de residus és un desgavell, també queda patent que els serveis d’inspecció, vigilància i sanció lligats a aquest àmbit no tenen capacitat per resoldre el problema. El GOB creu que hi ha manca de control i vigilància i els mitjans disponibles es troben desbordats per la magnitud del problema. Multitud de denuncies efectuades per organitzacions, particulars o Agents de Medi Ambient, sovint no tenen cap resolució positiva per mor que en algun moment certs expedients són rebutjats per algun esglaó del sistema politico-administratiu.

 

Pirateria, preus desorbitats i mirar cap a una altra banda: Claus per entendre el problema.

El treball de camp efectuat a Felanitx deixa patent que hi ha tota una xarxa alternativa d’abocadors il·legals, sobretot lligada als residus de la construcció. D’aquesta xarxa hi participen empreses de construcció i transport, certs empresaris vinculats a l’explotació de pedreres i alguns propietaris de finques. Diversos factors alimenten aquesta xarxa: el preu desproporcionat del tractament dels residus, la connivència del sistema políco-administratiu i un grapat d’especuladors que aprofiten el descontrol. Una pràctica habitual consisteix en cobrar als particulars la recollida, trasllat i tractament d’enderrocs, encara que en realitat aquests acaben a abocadors il·legals sense cap tractament. És una estafa al promotor de l’obra, un enriquiment il·lícit dels qui participen d’aquesta xarxa, i una degradació dels recursos naturals públics (sòl, aigua, paisatge…). S’arriba a l’absurd que obres promogudes per les pròpies administracións, generen tones de residus que acaben a abocadors o pedreres il·legals, com per exemple centenars de tones de llots procedents de dragatges del fons de Portocolom que van ser denunciats fa anys pel GOB sense cap resolució tot i la seva gravetat.

 

No cal importar residus de l’estranger: El municipi de la Consellera Soler n’està ple.

Importar 100.000 tones de residus anualment de l’estranger per cremar aquí simbolitza el fracàs del sistema de gestió de residus. També quedar clar que el conglomerat d’empreses que formen TIRME (ENEL, FCC, Iberdrola, ENDESA…) i MAC-Insular volen seguir engreixant a costa de la butxaca i la salut dels mallorquins. No cal que la Consellera de Medi Ambient del Consell vagi a Nàpols o Londres a cercar residus: El municipi del que va ser batlessa dues legislatures n’està farcit.

 

El GOB sol·licita una investigació en profunditat.

La denuncia elaborada pel GOB és extensa i molt concreta, sense dubtes sobre la localització de cada punt, per tant, es poden iniciar actuacions des del primer moment si hi ha voluntat de solucionar el problema. S’ha d’obrir una investigació i començar a posar-hi remei. Les afeccions són múltiples: degradació del paisatge, perill d’incendis, contaminació de sols i aigües subterrànies, pèrdua de qualitat de vida, mala imatge turística, evasió fiscal, preus desorbitats etc. En definitiva, pensam s’ha d’atacar la realitat dels residus a Felanitx i a Mallorca, abandonant la idea d’importar-ne, renegociant el contracte a la baixa amb TIRME per pagar el que és just i afrontant el problema amb la serietat que mereix.

Tags: abocadors, abodacors, importació, Incineració,, residus, Tirme,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents