Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evk/webapps/gobmallorcacom/components/com_k2/models/item.php on line 763
Imprimir aquesta pàgina
Dilluns, 05 Febrer 2018 11:32

El GOB denuncia el greu problema dels plàstics que acaben a la mar

Exigeix que la nova llei de residus prohibeixi els plàstics d'un sol ús i implanti els SDDR (Sistemes de dipòsit, devolució i retorn d'envasos) per millorar l'efectivitat de la recollida selectiva.

Els plàstics a la mar afecten a fauna de tots els nivells, des de balenes i grans peixos fins a musclos i altres invertebrats. Algunes espècies pateixen problemes digestius fins arribar a morir per acumulació dels plàstics a l’estomac i intestins, mentre altres, especialment les més petites i filtradores, són afectades per l’efecte tòxic d’alguns components dels plàstics (com el bisfenol A) i també per l’efecte agregador del plàstic sobre determinades partícules orgàniques i tòxiques, com els pesticides (DDT, PCB).

S’estima que el 80% dels plàstics que arriben a la mar arrossegat per rius i torrents. La manca de neteja de les voreres dels torrents i zones properes (polígons, urbanitzacions, etc.) provoca l'acumulació de plàstics que, en dies de pluja, acaben a la mar.

El 70% dels plàstics acaba al fons marí en front del 15% que n’arriba a les platges. Sí tenim la sensació que les platges estan molt sovint brutes, és d’imaginar com estarà el fons marí. A més gran part dels residus es van degradant i disgregant fins incorporar-se a la columna d’aigua i a la cadena tròfica.

Arreu de Mallorca, es poden exemplificar casos concrets de la situació que descrivim i que ocasiona un greu problema de contaminació a la mar.

MALLORCA BLUE ha documentat alguns exemples greus, especialment de la zona de Palma:

  • Sa Riera
  • Torrent de Cala Major
  • Torrent Na Barbara
  • Torrent de Santa Ponça
  • Torrent gros (sa Cabana)

Torrent de Santa Ponça

Torrent gros (sa Cabana)

Cal una actuació urgent i coordinada per atacar el problema

Davant l'alarmant situació, des del GOB demanam a la Conselleria de Medi Ambient i ajuntaments que:

  • Que s'avaluï la problemàtica de totes les conques i s'estableixi un protocol general coordinat entre les diferents administracions competents per impedir els fluxos de plàstics cap a la mar.
  • Que es prenguin mesures de neteja de fems periòdiques en tots els torrents per evitar els abocaments dels plàstics a la mar.
  • Que l'avantprojecte de Llei de Residus (actualment en exposició pública) s'asseguri d'incloure mesures concretes per restringir i reduir la producció i l'ús d'envasos de plàstic. Així com la implantació dels SDDR per a millorar-ne la recollida.
  • Que l'avantprojecte de Llei de Residus (actualment en exposició pública) asseguri les mesures urgents per prohibir l'ús de plàstics d'un sòl us (com bosses, envasos, botelles, canyetes...) en origen.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/evk/webapps/gobmallorcacom/components/com_k2/templates/notesgob/item.php on line 222
Llegir 819 vegades