Dimecres, 06 Març 2013 00:00

06/03/2013. La recepta del GOB per què no s’acabi “el pa”: menys baguette congelada, i més pa pagès

El futur de l’economia turística balear ha de passar per la valorització del nostre patrimoni exclusiu i la millora de la qualitat de les zones turístiques existents

 

06/03/2013. La recepta del GOB per què no s’acabi “el pa”: menys baguette congelada, i més pa pagès

El futur de l’economia turística balear ha de passar per la valorització del nostre patrimoni exclusiu i la millora de la qualitat de les zones turístiques existents

_________________________________________________________________________________________

 

L’argument de “no jugar amb el pa dels ciutadans” per part del Govern i els portaveus del sector hoteler era totalment previsible, davant la iniciativa #mallorcablackout del GOB amb la col·laboració de Miquel Barceló. Però si preocupa que de portes a fora es conegui la política ambiental i territorial del Govern, potser ens cal reflexionar una miqueta.

Des del GOB animam al Govern i a l’empresariat turístic de Balears a impulsar una estratègia turística per a Mallorca i les altres illes que passi per la millora de la planta hotelera i de les zones turístiques, i l’aposta per un turisme de qualitat sobre la base del nostre valor fonamental i exclusiu: el patrimoni natural i cultural.

Les possibilitats de Mallorca en aqueix sentit són tan importants com fins ara ignorades. A tall d’exemple, citarem tres oportunitats:

Ses Fontanelles podria jugar un paper destacat en una vertadera reconversió i millora de la zona turística de la Platja de Palma. La conservació de la zona humida i la restauració de la zona degradada podria aportar un plus de qualitat ambiental de primer nivell a una zona turística que ara per ara està sumida en un procés de degradació del qual no es veu el final. Malauradament ja han començat les obres per construir-hi un centre comercial i d’oci.

 

 

L’àrea natural, LIC i ZEPA d’Es Trenc-Salobrar de Campos podria convertir-se en un atractiu de primer ordre per al turisme naturalístic. S’Albufera de Mallorca ja té uns 100.000 visitants anuals, majoritàriament en temporada baixa (primavera i tardor), i això que aquest tipus de turisme fins ara pràcticament no ha rebut promoció institucional. Malauradament el Govern ha permès que caduqui el procediment de declaració de la zona com a Parc Natural, i no té intenció de reactivar-lo. Més encara, veu amb bons ulls la instal·lació d’un complex turístic vora sa Ràpita i colindant amb la zona protegida.

La Serra de Tramuntana té unes possibilitats fantàstiques per a la promoció de l’ecoturisme i la creació de llocs de feina lligats a aquesta modalitat (guies de muntanya, empreses de material excursionista, agroturismes, etc). La declaració d’aquest espai com a Paratge Natural i la incorporació al Patrimoni Mundial de la Unesco li atorga una status de qualitat que augmenta encara més el seu atractiu turístic. Tot i això, les figures de protecció no transcendeixen més enllà del paper. A més a més, el Govern hi retalla recursos per a la conservació, permet l’activació de zones urbanitzables i pretén modificar (a la baixa, lògicament) la normativa de protecció.

Senyor Delgado, tenim bon material per “fer pa” de bona qualitat i de forma sostenible, sense haver de consumir més territori, empitjorar la qualitat ambiental de Mallorca (el nostre principal recurs turístic) ni dependre permanentment de perilloses bimbolles urbanístiques.

 

Llegir 1854 vegades Darrera modificació el Divendres, 19 Juny 2015 18:16

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.