Territori i urbanisme

13/03/2012 El GOB denuncia que a Cala Blanca li espera un futur color de ciment

13/03/2012 El GOB denuncia que a Cala Blanca li espera un futur color de ciment
El Decret-llei del Sr. Company obre la possibilitat d’urbanitzar espais protegits i amenaça la declaració de la Serrade Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

__________________________________________________________________

 

Dimarts. 13 de març de 2012

El GOB denuncia que a Cala Blanca li espera un futur color de ciment

El Decret-llei del Sr. Company obre la possibilitat d’urbanitzar espais protegits i amenaça la declaració de la Serrade Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.
______________________________

L’enginyeria urbanística que el Sr. Company pretén amb el decret-llei obre la porta a la urbanització d’espais protegits per la Llei 4/2008 i la LEN (1991), a cop de decret-llei, per imposició per tant, i sense que res argumenti la urgència necessària per a utilitzar la figura de decret-llei, més enllà d’evitar la discussió parlamentària i el debat ciutadà.

La indefinició, inconcreció i en alguns casos, fins i tot la falta de coherència del text articulat del decret-llei, té un objectiu clar: el TOT ÉS POSSIBLE per a, suposadament, reactivar l’economia i donar seguretat jurídica als inversors. Uns inversors que tendran la seguretat de que no caldrà que s’atenguin a normes, només cal que el Govern doni el vistiplau a les seves intencions de seguir encimentant i especulant amb el territori a cop de decret-llei.

Del “de cap manera” al “tal vegada si …”

El Sr. Company en la roda de premsa de presentació del Decret-llei, va respondre explícitament que aquesta norma no desprotegia els espais protegits per la Llei 4/2008. Tot i això va afegir que potser, tal vegada, si algú es dedica a l’enginyeria urbanística, trobi la manera de fer-ho.

Al debat al parlament arrel de la ratificació del Decret-llei el Sr. Company, va esmentar que el text s’hauria de fer servir amb “bones intencions”, sinó aniria malament.

Quan feia referència a les bones intencions es devia referir a les del PP de la passada legislatura, que en el cas concret de Cala Blanca, va escenificar fins i tot un posat progre i ecologista, situant-se darrera una pancarta i exibint cartells al Parlament exigint la seva protecció. Imatges que esperam que la Sra. Cabrer enviï al Sr. Company per aclarir el conceptes de seguretat jurídica i enginyeria urbanística sostenible.

Malgrat tot, la disposició transitòria primera del decret-llei obre una porta a revitalitzar urbanitzacions paralitzades ja que considera sòls urbans aquells terrenys que s’han transformat parcialment, a pesar que no tenguin tots els serveis, i independentment de la seva classificació urbanística actual.

Consideram que aquesta Disposició Transitòria és una possibilitat de revitalitzar aquells antics urbanitzables protegits per la Llei 4/2008 o per altres normes: Cala Blanca, Monport, Muleta, Cala Carbó, Cala Falcó, Cala Marçal, Es Guix,….

Cala Blanca: 40,5 ha amenaçades de nou.

Cala Blanca és un espai natural de gran valor paisatgístic i ecològic, i és molt estimat pels andritxols. Es tracta d’una zona litoral salvatge i esquerpa que conté una gran diversitat botànica i faunística. La vegetació arriba fins a la mar mateixa, conformant un paisatge molt singular. Cal recordar que Cala Blanca estava inclosa dins la delimitació del Patrimoni Mundial de la Serra de Tramuntana que va fer la UNESCO.

La pròpia UNESCO ja va esmentar al seu informe que : “Las presiones urbanísticas siguen siendo una amenaza para el bien propuesto, a pesar de las disposiciones legales (la Llei 4/2008 que protegia aquest i altres espais) y la planificación pertinentes que se han establecido…”. No es van equivocar gens, la mala fama (urbanística) de Mallorca, fora de l’illa és ben coneguda.

La zona de Cala Blanca veu ara com el decret Company dona via lliure a urbanitzar prop de 40,5 hectàrees.

Lamentablement aquests paisatges han estat arrasats casi per complet a Andratx. En poc més de 30 anys s’han sacrificat desenes de quilòmetres de litoral de gran valor. Ha evitat la crisi econòmica aquesta destrossa o l’ha accelerada?

Tags: cala blanca, decret-llei urbanisme sostenible, serra de tramuntana

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents