Territori i urbanisme

14/10/09 El GOB alerta de les conseqüències territorials dels acords de reconducció del pacte

Comissió Insular d’Urbanisme, Pla Territorial de Mallorca, Pla Director Sectorial de Carreteres, …ha quedat clar quins eren els motius vertaders de la ruptura d’UM al Consell de Mallorca.

Dimarts, 14 d’octubre de 2009

EL GOB ALERTA SOBRE LES CONSEQÜÈNCIES TERRITORIALS QUE PODEN TENIR ELS ACORDS DE LA RECONDUCCIÓ DEL PACTE
Comissió Insular d’Urbanisme, Pla Territorial de Mallorca, Pla Director Sectorial de Carreteres, …ha quedat clar quins eren els motius vertaders de la ruptura d’UM al Consell de Mallorca.


La negociació del pacte ha resultat ser una negociació bàsicament de decissions en matèria territorial i urbanística, sense cap referència però al tractament de casos de corrupció i delictes urbanístics i contra l’ordenació del territori en el que estan implicats alts càrrecs de la institució insular.

  • Revisió de la configuració actual de la Comissió d’Urbanisme del Consell de Mallorca.

A través d’un nou reglament orgànic que s’ha anunciat, s’afectarà el pes de les votacions i funcionament de la Comissió, cedint així, a una de les peticions que havia fet UM per no perdre el poder en temes territorials i urbanístics en el Consell, en que en moltes ocasions estan molt més propers als plantejaments del PP que no pas, dels socis del PSOE i especialment lluny dels planejaments del BLOC. Recordem que un dels primers desencontres va ser, precisament, l’acceptació per part del Consell del recurs del GOB contra la declaració d’interès general de Son Baco, i la conseqüent votació a la Comissió Insular d’Urbanisme que impossibilitava l’execució d’aquest camp de golf per no complir amb la legalitat. A partir d’aquí, va venir l’enfrontament pel que feia a la composició d’aquesta Comissió, on UM no volia perdre el poder que abans, en ostentar la presidència ells mateixos havien fixat en establir el pes de les votacions i regular el funcionament de la Comissió.
 

  • Aprovació definitiva del Pla Territorial de Mallorca al desembre de 2009 i del Pla Director Sectorial de Carreteres al novembre de 2009.

L’aprovació imminent d’ambdós planejament pot tenir greus conseqüències pel futur de Mallorca i condicionen greument el desenvolupament de creixement expansius defensats en anteriors legislatures.

Recordem que fa al Pla Territorial de Mallorca i al Pla Director Sectorial de Carreteres, són dos temes en que el Consell de Mallorca, ha arribat al punt de l’incompliment del pacte de governabilitat pel que fa a les modificacions compromeses d’ambdós planejaments, per les pressions d’UM de continuar amb els models PP-UM. Pel que fa al Pla Territorial de Mallorca, aprovat inicialment abans de l’estiu, no s’han el·liminat les ART, tal i com estava previst al pacte de governabilitat. Ara se’n preveu l’aprovació definitiva al desembre amb un retall “substancial” de les ART. Recordem que les ART han estat considerades probatòries de delictes penals per part de la Fiscalia Anticorrupció de les Illes Balears, que les definí com a “antijuridiques, arbitràries i que responien al benefici de particulars sense gaire utilitat pública i social” i recordem també que la Sr. Armengol havia assegurat que no se’n desenvoluparia cap en aquesta legislatura quan es va dur a terme l’aprovació inicial del Pla Territorial de Mallorca.

A més, cal advertir de la possibilitat que la retirada de l’esmena de Son Baco, pugui tenir “compensacions” a través d’aquesta negociació de les ART en el marc de la modificació del Pla Territorial de Mallorca.

I en el cas del Pla Director Sectorial de Carreteres, a les mans del Sr. Pasqual i Aguiar, ambdós imputants per pressumptes càrrecs de corrupció en l’exercici de les seves competències en infrastructures viàries i obra pública del Consell de Mallorca, hem vist l’aprovació inicial d’un Pla del que el GOB en demana la retirada per continuïsta, obsolet i depredador. Ara es preveu, la seva aprovació imminent al novembre sense que ni tan sols haguem rebut una contesta oficial i motivada a les 460 al·legacions que partits, entitats i persones varen presentar contra el pla.

Finalment, aquests temes han esdevingut el punts més importants de la renegociació, possibilitant que UM faci prevaldre el seu model territorial i els seus interessos de partit.

EL GOB RECORDA QUE EL CONSELL DE MALLORCA TÉ ASSUMITS DES DE 2007, COMPROMISOS AMB LA CIUTADANIA QUE ARA NO POT OBLIDAR.
Els acords del pacte de governabilitat signat al 2007 representaven un compromís amb la ciutadania que ha de ser respectat en el marc de la reconducció d’aquest pacte i sobretot pel que fa a l’actuació contundent davant la realitat sobrevinguda de casos de corrupció vinculades als alts càrrecs del Consell de Mallorca. I per això cal i demanam:

  • La denúncia de la corrupció i dels delictes urbanístics i contra l’ordenació del territori i la col·laboració amb la Justícia per jutjar als implicats amb especial cura si es tracta de càrrecs públics. És evident, encara que els partits no en parlin, que el suport de les administracions públiques a les investigacions judicials contra la corrupció molesten als qui n’estan implicats, com és el cas de molts membres d’UM i del PP. No és admissible que els partits que formen el Pacte cedeixin a les pressions d’UM per aturar aquests processos.
  • Millorar la xarxa de carreteres sense per això destrossar els paisatges rurals i empitjorar la insostenibilitat amb carreteres desproporcionades arreu del territori. Cal recordar que la revisió del Pla Director Sectorial de Carreteres de Mallorca que es va aprovar inicialment a finals de 2008, promou més autopistes (fins al Port d’Andratx, Campos i Sant Llorenç), amb variants i eixamplaments de camins i carreteres rurals que deteriorarien els nostres paisatges agraris.
  • Contenció del creixement urbanístic, amb la revisió a la baixa de les figures de planejament, especialment en la modificació del Pla Territorial de Mallorca i l’aprovació d’una Llei del Sòl i de l’Ordenació del Territori que ho propiciï.
Tags: comissio d'urbanisme, Pla de Carreteres,, pla territorial

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents