Territori i urbanisme

15.10.2013. L’Ajuntament de Santa Maria aprofita la Llei Company per continuar urbanitzant sòl rural.

A proposta dels promotors, intenta utilitzar la Llei Company per donar via lliure a la urbanització d’un espai rural.

 

15.10.2013. L’Ajuntament de Santa Maria aprofita la Llei Company per continuar urbanitzant sòl rural.

A proposta dels promotors, intenta utilitzar la Llei Company per donar via lliure a la urbanització d’un espai rural.

________________________________________________________________________________________

L’Ajuntament de Santa Maria ha tret a exposició pública l’aprovació iniciar d’una suposada modificació de l’àmbit de delimitació de la UA III. Sota aquest enunciat que no enten ningú que no sigui especialista en urbanisme, es pretén una operació urbanística per afavorir el creixement urbà insostenible.

Amb aquesta modificació, es pretén utilitzar la reducció de terminis de tramitació, botar-se la corresponent tramitació ambiental i ser aprovat definitivament per l’Ajuntament sense que hagi de passar pel Consell de Mallorca, d’acord amb el que preveu l’article 14,2 de la Llei 7/2012, la Llei Company.

El cas és que no es tracta d’un supòsit contemplat en aquesta llei, i per tant s’hauria de tramitació com una modificació puntual de planejament, la qual cosa, òbviament allargaria els terminis per poder executar la urbanització d’aquest sòl rural.

 

Perquè no compleix la Llei?

La proposta d’urbanització es fa reduint l’extensió de la unitat d’actuació. Amb la qual cosa no es resol el compromís d’ordenació d’aquest àmbit requerit pel plantejament urbanístic municipal vigent. Entenem que es tracta d’una fragmentació de la UA, més que no pas d’una modificació dels límits tal i com proveu l’article 14.2 de la Llei 7/212. Aquesta fragmentació implica la manca de solució d’aspectes substancials per a la configuració de l’estructura general i orgànica del territori com és la connectivitat amb la xarxa viària. No es pot urbanitzar un segment petit de l’entorn del poble de Santa Maria, en aquest cas una part de la UAIII, sense tenir en consideració la seva integració en l’entorn d’infraestructures urbanes. En aquest sentit entenem que l’objectiu d’aquesta modificació no és correspon amb els supòsits de l’article 14.2 de la Llei 7/2013 ja que implica una reordenació urbanística que seria objecte d’una modificació puntual de planejament, amb tota la documentació i tramitació prevista per la Llei del sòl i el Reglament de Planejament.

A més la nova proposta d’ordenació promou un model de poble menys sostenible: per la sobrecàrrega de la xarxa viària i dels equipaments, la baixa dotació de sòl dedicat a habitatges de promoció pública i preu taxat, o fins i tot amb l’ocupació d’una zona verda pública per usos lucratius, que requeriria informe del Consell Consultiu.

Tot fa pensar que es tracta d’utilitzar la Llei 7/2012 per, via una interpretació favorable als interessos de l’empresa privada propietària dels terrenys que derivarien de la nova delimitació, que serviria per impulsar l’urbanització d’aquest espai rural, saturant encara més Santa Maria.

Santa Maria ha crescut prou ja, convertint-se en un poble dormitori de la corona metropolitana de Palma. Voldríem que els governants de Santa Maria reconsideressin si continuar urbanitzant els espais encara rurals és la millor solució pel futur de Santa Maria.

 

Tags: Llei Company,, Mallorca Cap Al Col·lapse, Santa Maria, urbanisme

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents