Territori i urbanisme

21.09.2014. El Front Comú en defensa del Territori celebra un altre estiu rècord de turistes.

El passat dissabte dia 20 de setembre unes 30 persones participaren de la nova acció del Front Comú en Defensa del Territori. Aquest pic fou la terminal d’arribades del superaeroport de Son Sant Joan la triada per fer visible les brutals i cruels contradiccions de l’economia turística que aquí a Mallorca ho controla gairebé tot.

 

 

21.09.2014. El Front Comú en defensa del Territori celebra un altre estiu rècord de turistes. 

El passat dissabte dia 20 de setembre unes 30 persones participaren de la nova acció del Front Comú en Defensa del Territori. Aquest pic fou la terminal d’arribades del superaeroport de Son Sant Joan la triada per fer visible les brutals i cruels contradiccions de l’economia turística que aquí a Mallorca ho controla gairebé tot.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Per mostrar la cara oculta de les xifres rècord de turistes que celebren les autoritats polítiques i econòmiques de les Illes Balears, el Front Comú es plantà a l’aeroport amb una paradeta informativa on es repartiren pamflets en català, castellà, alemany i anglès, mentre una comitiva que portava pancartes al·lusives a la factura social i medi ambiental que no paga la indústria turística donava la benvinguda al turista 10 milions d’enguany. Així mateix, durant l’hora aproximada que durà aquesta acció s’aferraren un centenar d’adhesius denunciant els culpables de la destrucció de Mallorca.

D¡’aquesta manera, activistes del Front comú en defensa del Territori varen fer una acció mediàtica entre els turistes aprofitant que és el final de l’estiu astronòmic, i com succeeix any rere any per aquestes, que els lobbies empresarials vinculats al sector turístic i la política oficial celebren una nova arribada rècord de turistes oblidant que l’illa és limitada. Enguany no ha estat una excepció ja que en només tres mesos (juny, juliol i agost) han arribat a l’illa prop de 7 milions de turistes i les previsions per a finals d’any és que es superi la xifra dels 13 milions. Els convocants d’aquesta acció consideren que el manteniment d’aquestes xifres d’arribada no pot perllongar-se per més temps si no és a costa els recursos territorials com l’aigua, les dunes, la posidònia, la terra fèrtil i les masses boscoses de l’illa. Els costos d’aquest turisme de masses l’assumeixen els mallorquins i mallorquines, situació que es veu agreujada per la precarietat laboral a la qual sotmeten als treballadors i treballadores que fan feina en el sector.

 

Com hem arribat a col·lapsar d’aquesta manera l’illa?

L’illa de la Calma de Santiago Russiñol no és més que el fals testimoni d’un paradís que molts hotelers s’entesten encara a promocionar tot i ja no existir per culpa d’aquests mateixos empresaris que han dictat als polítics la consolidació de l’illa que els era més idònia per a satisfer les seves ànsies de negoci i enriquiment particular i que ha pres forma en la destrucció dels paisatges naturals i arboris per donar peu a barreres visuals de blocs de ciment a primera línia de costa, la precarietat laboral, i models d’oci nocturn que rebassen tota ètica i la dignitat del poble de Mallorca. Som les mallorquines i mallorquins realment qui hem triat el balconing i el mammading? Som els mallorquins i mallorquines qui hem triat realment el retrocés de les platge i la pèrdua d’arena per culpa de l’afluència massificada de turistes poc informats? Recau en les mallorquines i mallorquins la responsabilitat d’informar als turistes sobre les bones pràctiques que han de fer quan visiten Mallorca? O recau aquesta responsabilitat en el polític i l’hoteler que promociona la seva vinguda? Des des Front Comú creim que els responsables de la degradació territorial i laboral que pateix Mallorca recau en la política oficial d’aquesta comunitat que respon només als interessos del sector hoteler i del mercat abandonant a la població d’acollida a la sort de les conseqüències d’un mercat vulnerable, fràgil i imprevisible. Així doncs, des del Front Comú volem fer arribar als darrers turistes de la temporada la preocupació per les conseqüències que es deriven del model econòmic que ens han imposat hotelers i polítics al llarg de dècades convidant-los a que prenguin consciència dels impactes que genera la seva estada massiva a Mallorca fent la feina que els que guien la nostra economia haurien d’haver tingut el detall de pensar si el que pretenen és mantenir taxes de benestar social i ecològic a Mallorca

 

328 milions de turistes en 50 anys

Què pensaria qualsevol ciutadà de l’estat espanyol si el diguessin que cada any passen per les fronteres del seu territori una xifra de persones tretze vegades superior a la seva població que seria l’equivalent als habitants del EUA, França i Alemanya juntes? Idò l’impactes que rebem les Balears cada any s’ajusta a aquesta comparativa. Cada any visiten les Balears una xifra de persones 13 vegades superior al nombre d’habitants i els desitjos dels polítics i dels hotelers és de continuar fent-la créixer indefinidament al llarg d’aquest segle. S’ajusta aquesta xifra als recursos reals que pot oferir l’illa? Nosaltres creiem que no i ja és hora de que es plantegi un canvi d’orientació de les expectatives si el que volem és una illa bella, agradable i amb recursos per a tots.

 

Més informació:

frontcomuendefensadelterritori.blogspot.com

https://www.facebook.com/frontcomuendefensadelterritori

 

Tags: Front comú en defensa del territori, Mallorca Cap Al Col·lapse, turisme

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents