Territori i urbanisme

22/05/2012 El GOB sol·licita al Parlament que no permeti la urbanització de les àrees protegides

El Parlament durà ben aviat al Ple la proposta de llei de mesures urgents per a l’ordenació urbanística sostenible. La urbanització de Cala Blanca, Es Guix, Muleta i altres zones protegides de la Serra de Tramuntana és qüestió de temps

22/05/2012 El GOB sol·licita al Parlament que no permeti la urbanització de les àrees protegides

El Parlament durà ben aviat al Ple la proposta de llei de mesures urgents per a l’ordenació urbanística sostenible. La urbanització de Cala Blanca, Es Guix, Muleta i altres zones protegides de la Serra de Tramuntana és qüestió de temps


En aquests moments el Parlament de les Illes Balears té damunt de la taula la tramitació com a projecte de llei pel procediment d’urgència el Decret Llei 2/2012, de 17 de febrer, de mesures urgents per a l’ordenació urbanística sostenible. Els diferents partits han presentat les seves esmenes a aquest projecte de llei, i ben aviat s’inclourà en l’ordre del dia del ple del Parlament la seva deliberació i aprovació definitiva.

Un projecte de llei sense consulta ni participació pública

El Govern de les Illes Balears, ha impulsat aquest projecte de Llei sense atendre als inicis la passada legislatura de la tramitació del projecte de Llei del Sòl, respecte de la qual i a diferència d’ara, el GOB va rebre una petició per part del Parlament per a presentar suggeriments i propostes. Precisament aquesta Llei del Sòl havia d’esdevenir l’establiment d’un escenari consensuat, únic i estable en relació a la normativa urbanística vigent.

L’escenari per a la tramitació d’aquest nou projecte de llei és essencialment diferent. Aquest, deriva d’un decret-llei ja en vigor, que justifica l’absència de diàleg, debat i participació a la urgència de la intervenció per tal de donar “segurat jurídica” als inversos i dinamitzar l’economia.

Lluny d’implicar un escenari de seguretat jurídica però, el decret-Llei ha representat un atac frontal a l’establiment d’aquest escenari únic i de referència que havia de ser la llei del sòl. El decret-Llei impulsa tot el contrari, una inseguretat jurídica insostenible. El text està ple d’ambigüetats i indeterminacions que donen lloc a interpretacions diverses, molt perilloses en l’àmbit de l’urbanisme i l’ordenació territorial. De fet, les conseqüències que es poden derivar de l’entrada en vigor del decret-Llei ja s’han posat de manifest en el cas d’Andratx, on, gràcies a la disposició transitòria primera del decret-Llei que obre la porta a urbanitzar espais protegits, com és el cas de Cala Blanca, l’Ajuntament d’Andratx té previst recollir el desenvolupament urbanístic d’aquesta àrea protegida a través d’una modificació de les NNSS.

La urbanització d’àrees protegides, via llei!

Cala Blanca és només el principi. És evident, que aquesta Disposició Transitòria és una possibilitat de revitalitzar aquells antics urbanitzables protegits per la Llei 4/2008 o per altres normes: Cala Blanca, Monport, Muleta, Cala Carbó, Es Guix,….

A més, el decret-Llei ara en vigor permet, a través del seu articulat, facilitar noves edificacions, revitalitzar urbanitzacions paralitzades, i flexibilitzar el requisits per a que un terrenys siguin urbans i per modificar el planejament urbanístic.

Per tant, el projecte de llei que ara es troba en tramitació parlamentària, genera una forta i creixent inquietud per les implicacions que pot arribar a tenir i pel fet que pot representar un nou impuls a la degradació i urbanització dels nostres espais naturals i rurals i amenaçar la preservació d’aquelles àrees amb valors ecològics i paisatgístics rellevants, com és el cas de la Serra de Tramuntana que, per pressions urbanístiques, podria perdre la seva denominació de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, tal i com ja adverteix l’informe elaborat per aquesta entitat que diu literalment: “Las presiones urbanísticas siguen siendo una amenaza para el bien propuesto, a pesar de las disposiciones legales y la planificación pertinentes que se han establecido…” en referència clara a la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears.

El Parlament ha de rectificar

És hora de posar per damunt dels interessos econòmics, la preservació del territori i de les àrees que encara gaudeixen de notables valors ecològics i paisatgístics perquè aquest és i ha de ser la nostra principal riquesa, el nostre principal i diferenciador producte turístic i el tutor de la nostra dinamització econòmica.

Per tot això, el GOB s’ha dirigit a la Comissió de Peticions del Parlament i al seu president a fi d’insistir en la necessitat de recuperar la integritat d’una llei tan transcendent com la Llei 4/2008, tornant a recuperar la protecció d’aquelles àrees que ara es pretenen recuperar per a la urbanització injustificadament.

Tags: cala blanca, decret company, decret-llei 2/2012, es guix, llei 4/2008, llei del sol, monport, muleta, serra de tramuntana

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents