Territori i urbanisme

23/04/10 El GOB adverteix al Consell que queden 2 mesos per a protegir Es Guix

Si abans de juliol no s’aprova definitivament la modificació del Pla Territorial de Mallorca, la urbanització podria tirar endavant.

 

23 d’abril de 2010

EL GOB ADVERTEIX AL CONSELL QUE QUEDEN 2 MESOS PER PROTEGIR EL GUIX
Si abans de juliol no s’aprova definitivament la modificació del Pla Territorial de Mallorca, la urbanització podria tirar endavant.


En aquests moments, la Justícia té suspesa cautelarment la llicència per a la construcció de 165 habitatges plurifamiliars a la zona d’Es Guix que l’Ajuntament d’Escorca va otorgar l’any 2006, arrel del recurs interposat contra aquesta llicència per part del Consell de Mallorca. Tot i això però, la realitat és que la protecció definitiva d’aquest entorn depèn de l’aprovació definitiva de la modificació del Pla Territorial de Mallorca que, en la seva aprovació inicial (2008) va desclassificar Es Guix.

Ara queden 2 mesos de termini per aprovar definitivament aquesta modificació. Si no es fa, decaurà la desclassificació d’Es Guix i amb això, la protecció d’aquest entorn davant possibles actuacions urbanístiques.

MOTIUS PER A LA PROTECCIÓ D’ES GUIX
Des del GOB volem recordar la multitud de raons que justifiquen la protecció d’aquest entorn davant un projecte que pot representar la destrucció d’un dels espais més emblemàtics de Mallorca:

ESCORCA, BÉ D’INTERÈS CULTURAL.
Des del GOB consideram que el terme municipal d’Escorca està declarat Paratge Pintoresc (Decret 984/1972), ara, Bé d’Interès Cultural. Aquest fet ha d’impulsar a les administracions a promoure la protecció d’aquest espai emblemàtic i únic de Mallorca.

ESCORCA NO NECESSITA UN NOU POBLE.
Tant la urbanització d’Es Guix com la de Son Massip representarien una greu pèrdua per Escorca i per Mallorca sencera. Escorca no necessita un poble nou, ni Mallorca crear nuclis a la Serra de Tramuntana.

INCOMPLIMENTS LEGALS.
L’execució de les urbanitzacions d’Es Guix i Son Massip, i el desenvolupament de la UA-1 de Sa Calobra vulneren la Llei del Sòl i el Reglament de Planejament.

L’article 73 de la Llei del Sòl de 1976 diu que les construccions s’han d’adaptar a l’ambient on se troben situades. L’article 98 del Reglament de Planejament insisteix en aquests aspectes hi afegeix que les limitacions a la construcció en els casos anterior, s’aplicaran sempre, hi hagi o no hi hagi plans d’ordenació o Normes Subsidiàries.

EL FUTUR D’ES GUIX ENCARA NO ESTÀ DECIDIT PERÒ
Caldrà esperar, per una banda la resolució del recurs interposat pel Consell de Mallorca, però de manera urgent caldrà que, abans de 2 mesos el Consell de Mallorca (BLOC – PSOE) aprovin amb el suport de UM i/o PP, la modificació del Pla Territorial de Mallorca que haurà de dir la darrera paraula respecte el futur d’Es Guix.

Per tot això, i per tal d’assegurar la protecció, des del GOB advertim al Consell del perill que suposa per a la protecció d’aquest paratge tan singular de la Serra de Tramuntana, la no aprovació imminent i definitiva de la modificació del Pla Territorial de Mallorca.

LA CAMPANYA
Des del GOB i juntament amb ARCA i l’Associació d’Antics Blavets, varen constituir  l’any 2007, el Col·lectiu en Defensa de Lluc que, des de llavors, ha impulsat  tot un seguit d’accions per a reivindicar la protecció d’aquest entorn: reunions amb responsables polítics, recollida de signatures, implicació d’artistes mallorquins en la protecció d’Es Guix, etc.

Tags: es guix, escorca, llei del sol

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents