Territori i urbanisme

28/10/10 Les modificacions al projecte de Son Bordoi són una rentada de cara d’un projecte molt dur des del punt de vista territorial

El GOB considera que l’Ajuntament de Palma consent i avala la destrucció del poc que ens queda de rural a l’entorn de Palma.

Dijous, 28 d’octubre de 2010

Les modificacions al projecte de Son Bordoi són una rentada de cara d’un projecte molt dur des del punt de vista territorial
El GOB considera que l’Ajuntament de Palma consent i avala la destrucció del poc que ens queda de rural a l’entorn de Palma.


Després de la reunió de la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma d’ahir, ha quedat clar el suport de l’Ajuntament de Palma a la urbanització d’aquesta zona rural.

Aquesta decisió no s’entén ni des del punt de vista de les implicacions urbanístiques d’un projecte d’aquestes dimensions en una zona rural que hauria d’haver-se mantingut com a tal, preservant els usos agrícoles i ramaders – tot i la vigent classificació d’aquest sòl com a urbanitzable-  ni des del punt de vista de la política d’habitatge.

En ambdós casos queda clara la incapacitat d’impulsar una política d’habitatge, tant des del Govern com des de l’Ajuntament de Palma, que tengui realment el territori i les persones com a principal objectiu, sinó que respon un cop més a l’únic objectiu de seguir impulsant l’economia amb velles receptes, això és, a través de la construcció i la destrucció dels darrers espais rurals, la preservació dels quals hauria d’esdevenir el principal objectiu d’una nova manera d’encarar la política territorial i urbanística.

NOUS ACCESSOS VIARIS, NOUS HABITATGES, RECINTE FIRAL… EN DEFINITIVA, MÉS CIMENT ESCUDAT RERA L’ARGUMENT DE LA “DINAMITZACIÓ ECONÒMICA” I LA RETÒRICA DE LES “POLÍTIQUES SOCIALS”.
Aquesta recepta no és la solució, ni per a solucionar la problemàtica de l’accés a l’habitatge, ni per donar cap tipus d’impuls estratègic per afrontar la complicada realitat econòmica actual.

Així ho ha denunciat el GOB des de l’impuls per part del govern Antich de la Llei Carbonera, per a la reserva estratègica de sòl per a edificis de nova construcció destinats a habitatge a preu taxat. En aquell moment el GOB ja va plantejar una alternativa per a impulsar la política d’habitatge. Amb l’estoc d’habitatges buits ja existents i l’edificabilitat permesa és més que suficient per a promoure polítiques de rehabilitació i consolidació urbana.

Aquesta proposta coincideix amb el “Plan Estatal de Vivienda y Rehabilitación” del Ministeri d’Habitatge del govern de Madrid, que possibilita el finançament públic d’habitatges protegits (HPO) mitjançant l’adquisició d’habitatges existents. Aquesta mesura, justificada al Pla per “la conjuntura econòmica del sector” de la construcció (a la seva disposició transitòria primera) serviria per crear una reserva pública d’habitatges a partir de l’estoc d’habitatges buits existents, sense necessitat de construir-ne més de nous. Aquesta mesura possibilita als promotors amb un gran estoc d’habitatges de preu lliure, acollir-se a la seva qualificació com habitatges protegits.

L’ÀREA RURAL DE SON BORDOI
Amb els acords derivats de la Comissió d’Urbanisme i el que es preveu que avui s’aprovi al Ple de l’Ajuntament, l’Ajuntament de Palma consent i avala la destrucció del poc que ens queda de “rural” a l’àmbit de Palma, per a construir més pisos condemnats a estar buits. Això ni s’entén ni se consent.

Tags: palma, son bordoi

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents