Dilluns, 24 Octubre 2016 13:09

Cala Llamp: mentre l'Ajuntament no executa demolició els propietaris lloguen il·legalment els apartaments il·legals.

Aquest passat més de setembre el Mallorca Zeitung (1) va treure un article on assegurava que els apartament il·legals de cala Llamp, s'ofertaven com a lloguer vacacional a través del portal HomeAway per 1.400 €/setmana.

Uns apartaments que formen part de la promoció immobiliària, finançada per Sa Nostra, i que s'aixecà amb una llicència concedida per Eugenio Hidalgo i anul·lada posteriorment per dues sentències. 

El gener de 2014 havien d'iniciar-se de manera voluntària per part dels propietaris les obres de demolició dels apartaments il·legals i il·legalitzables de Cala Llamp, però els propietaris no tomaren els edificis i l'Ajuntament havia d'assumir la demolició de forma subsidiària tal i com estableix la normativa, a partir del mes d'agost del mateix any 2014.

Dia 11 de setembre de 2014 l'Ajuntament presentà un projecte de demolició. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, va ordenar el mes de juliol de 2015 que l'Ajuntament havia d'enderrocar-los en un termini màxim de dos mesos.

El 7 de gener de 2016 però, en un intent de dilatar l'execució de la sentència, l'Ajuntament d'Andratx es va adreçar al Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma per demanar permís per accedir als edificis i acabar de prendre mides pel projecte de demolició. Des del GOB vàrem recordar al magistrat “el projecte de demolició de les obres il·legals, redactat per l’arquitecte tècnic municipal, Sr. José Casañas Vilamala, amb un pressupost total de 535.279,18 euros, fixava que el termini d’execució de les obres és de dos mesos”, i per tant, sembla incomprensible que més de dos anys després de datar el projecte de demolició, ara s'hagi de demanar permís al jutjat per entrar als edificis amb el pretext d'elaborar quelcom que ja està més que fet.
A dia d'avui, la demolició encara no s'ha iniciat, i mentre, durant aquest estiu, els apartament il·legals s'oferien per a ser llogats il·legalment (perquè de moment, el lloguer a plurifamiliars no està encara regulat) per 1.400€/setmana a través del portal Homeaway.

Intents per no complir la sentència
De fet, els intents de l'Ajuntament d'Andratx, presidit per Jaume Porsell, de legalitzar els apartaments han estat constants, amb l'objectiu d'evitar la demolició i les possibles indemnitzacions dels actuals propietaris contra l'Ajuntament que va concedir la llicència il·legal (tal com a Llucalcari a Deià o ses Covetes a Campos). El darrer intent, va ser el setembre de 2015, amb la revisió de les Normes Subsidiàries. Després que els propietaris mateixos interposassin un escrit d'oposició a la petició de nul·litat dient i proposassin legalitzar la major part de l’edificació, 2.891 metres cúbics, mitjançant un projecte de legalització i canvi d’ús de la part legalitzable i un “petit” projecte de demolició de la part no legalitzable, cosa que va ser rebutjada pel TSJB, l'Ajuntament pretenia una requalificació dels terrenys per tal que permetés construir un edifici plurifamiliar.
Davant aquesta dilació intencionada d'execució de la sentència, el GOB ja va sol·licitar al jutge, el mes de juliol d'aquest mateix any, que adoptés les mesures necessàries perquè no hi hagi més dilacions. Això inclou la imposició de multes coercitives d’entre 150 i 1.500 euros a les autoritats, funcionaris o agents que incompleixin els requeriments del jutjat, a més de reiterar-les fins a la completa execució de la sentència. En el mateix escrit, demanàvem igualment que abans de l’1 d’abril de 2016 l'Ajuntament presentés al jutjat l’acreditació de l’inici de les obres de demolició i la restitució completa dels terrenys; i que abans de l’1 de setembre de 2016 s'acreditàs la “completa finalització” d’aquestes i la restitució completa dels terrenys a l’estat anterior a l’inici de les obres. Emperò, a dia d'avui, els dos blocs de pisos continuen, encara avui, drets i els propietaris aprofiten per a treure'n unes rendes mentre duri aquesta història.

 

 

(1) http://www.mallorcazeitung.es/lokales/2016/09/25/illegale-vermietung-illegalen-haus/46081.html 

Llegir 1381 vegades

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.