Dilluns, 19 Setembre 2016 13:52

El GOB aconsegueix que el Pla tengui per objectiu només la recuperació de l'aigua com a recurs natural i no l'increment de capacitat de les infrastructutures per a més turistes.

----------------------------------------------Pla anual d'Impuls del Turisme Sostenible---------------------------------------------------------------


Igualment però, no hi vota a favor perquè el Pla segueix tenint per objectiu l'increment de turistes, amb l'excusa de la desestacionalització i oferint nous productes turístics que també consumeixen recursos.

Avui ha tengut lloc el Ple de la Comissió que havia d'aprovar el Pla anual proposat pel Govern. A la reunió de la comissió permanent de la setmana passada el GOB hi votà en contra, perquè considerava un risc que l'impost que, d'acord amb el que hem anat defensant des de que es va posar damunt la taula aquest impost hauria de servir per rebaixar el vector de pressió socio-ambiental derivat de l'allau de turistes, això és, rebaixar nombre de turistes (d'hivern o estiu, consumeixen també recursos), places d'allotjament i capacitat de les infraestructures, acabés finançant noves infraestructures per poder mantenir el ritme de degradació dels recursos naturals, en aquest cas els recursos hídrics derivats de la sobreexplotació turística.

Avui el GOB ha insistit en aquesta línia i ha aconseguit que el Pla reflecteixi que els projectes a finançar sigui exclusivament per a recuperar el recurs, optimitzar i millorar les infrastructures existents que representen problemes ambientals greus, com per exemple, els abocament d'aigües mal depurades a espais naturals protegits com s'Albufera, i fer front al dèficit hídric que patim amb la millora l'eficiència de la xarxa, optimitzar l'ús de l'aigua i recuperar aqüífers, i que en cap cas es contempli la construcció de noves infrastructures (dessaladores, per exemple) per augmentar la capacitat de consum derivat de la massificació turística.

Tanmateix però, el GOB discrepa amb altres línies (no prioritàries) que preveu el pla i que, tal i com ja reflectia la llei, preveuen finançar projectes per a desestacionalitzar o diversificar el producte turístic, augmentant la pressió turística que acabaran patint aquestes illes i que ja no només es viurà en temporada alta.

Ens enfrontem a l'amenaça de la destrucció ecològica provocada per la superpoblació turística i el que cal són mesures de límits i contenció de l'oferta turística (tot l'any), reinvertir la tendència d'explotació i degradació dels recursos naturals i recuperació dels valors naturals (medi natural, rural agrari i matí) i del patrimoni històric i cultural.


#senselímitsnohihafutur
En aquest sentit, el GOB recorda que la societat civil, ha impulsat un manifest en el que ja hi ha adherides més de 1.500 persones que reclama precisament posar límits a la situació que patim. Aquest manifest l’impulsen desenes de persones de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, que volen fer pública la seva preocupació per la situació ecològica i social a les Illes, després d'un estiu rècord en massificació turística en que s'han encès totes les alarmes i han propiciat el debat sobre la necessitat de posar límits a la situació actual i excepcional que pateixen les illes.
 

Llegir 1146 vegades Darrera modificació el Dilluns, 19 Setembre 2016 14:00

festedelgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.