Territori i urbanisme

El GOB aixeca l’alarma per la situació de desprotecció del sòl rústic.

Aquest cap de setmana, tres notícies han aixecat l’alarma sobre la desprotecció del sòl rústic i el seu procés d’urbanització i degradació: una fàbrica de clor, l’explosió de les noves llicències d’habitatges al sòl rústic, i el projecte d’implantació d’una “ecoaldea”.

Des del GOB i altres grups ecologistes, com Terraferida (https://twitter.com/Terraferida/status/1102272924428500994), aixecam la veu d’alarma contra la desprotecció que pateix el sòl rústic i la nova onada de projectes urbanitzadors que l’amenacen.

Aquest cap de setmana ib3 notícies https://ib3.org/augmenta-un-22-lautoritzacio-dhabitatges-nous-a-fora-vila, treien les dades relatives al nombre de llicències en sòl rústic que s’han donat aquests dos darrers anys (només al 2018, 613 noves llicències), que deixen palesa la nova onada urbanitzadora que envesteix el sòl rústic, convertint la illa en un contínuum urbà que requereix de nous accessos i serveis, que molt sovint va associat a la construcció de piscines, a l’enjardinament del territori amb el conseqüent consum de recursos hídrics, i que no sempre té garantida l’evacuació correcte d’aigües brutes que acaben contaminant de manera disseminada sòls i aqüífers. A principis de legislatura, amb la constitució de la Plataforma #senselímitsnohihafutur, ja ens avançàrem a la necessitat de posar límits a la urbanització del sòl rústic i a l’avanç dels usos que no li són propis, com són el residencial i el turístic. Tot i la nostra petició, no hi ha hagut cap paralització de noves llicències, cap moratòria, lligada a la necessària revisió de creixement prevista al Pla Territorial de Mallorca, ni cap norma adreçada a salvaguardar el sòl rústic general.

A banda d’això, desembarquen projectes industrials i residencials per implantar-se al sòl rústic:
https://www.diariodemallorca.es/mallorca/2019/03/01/inversor-egipcio-quiere-construir-primera/1396312.html. Un projecte industrial que vol implantar-se al sòl rústic fent servir fons Feder (per a fomentar inversions en regions deprimides!) i esmenten que ja ho han parlat amb el Govern.

Per altra banda,
https://www.ultimahora.es/noticias/local/2019/03/04/1062241/proyectan-construir-kibutz-mallorca-primera-ecoaldea-para-personas-creativas-europa.html
Amb el «reclam» de ecoaldea, es planteja un nou projecte «exclusiu» per a persones «creatives». Tot i que les Directrius d’Ordenació Territorial de 1999 prohibeixen la creació de nous nuclis urbans, cap norma és avui dia, garantia de compliment i preservació del sòl rústic.

Efectivament al que possibiliten les normes, que ja és molt, s’ha d’afegir la indisciplina urbanística que encara a dia d’avui, és norma generalitzada d’actuació al sòl rústic: des de grans construccions, a petits porxos, piscines, camins, etc. que van consolidant la urbanització dispersa del camp, en un territori on encara no es vol entendre, políticament, la necessitat de posar límits al creixement.

Per tot això, des del GOB insistim en la necessitat d’abordar des de la responsabilitat, la preservació del sòl rústic general. Aquest hauria de ser un compromís ferm dels partits que es consideren «progressistes» de cara a les properes eleccions, després de que aquesta legislatura hagui estat una legislatura totalment perduda i decebedora en aquest sentit.

Tags: #SenseLímitsNoHiHaFutur, llicències, sòl rústic

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents