Dimecres, 30 Març 2016 18:11

El GOB celebra la sentència definitiva del Suprem que avala la desclassificació d'es Guix

Un èxit més de la lluita i organització de la societat en defensa del territori.

El GOB celebra que el Tribunal Suprem hagui desestimat el recurs que va presentar l’Ajuntament d’Escorca contra la desclassificació des Guix (Escorca).

La modificació del Pla territorial de Mallorca impulsada pel Consell de Mallorca és legal. Felicitam per haver al Consell de Mallorca per haver actuat en el seu moment per a l'interès general, la protecció del patrimoni paisatgístic i la defensa de la legalitat urbanística. 

Però alhora i sobretot felicitam els integrants del Col·lectiu en Defensa de Lluc, un col·lectiu format per l'Associació d'Antics Blavets, ARCA i GOB que va promoure, des de la reivindicació social, la protecció d'aquest espai que, després de la suspensió cautelar de les obres a través d'una Norma Territorial Cautelar impulsada pel departament de Territori del Consell, va ser finalment desclassificat pel Consell de Mallorca en la modificació del Pla Territorial de Mallorca, aprovat inicialment el mes de juliol de l'any passat i que l'Ajuntament ha intentat tombar sense èxit.

 

El col·lectiu va constituir-se l'octubre del 2007 i des de llavors va promoure una campanya d'al·legacions al planejament d'Escorca per la suspensió de la urbanització, va organitzar una massiva recollida de signatures a favor de la protecció, es va reunir amb els màxims representants polítics, batle d'Escorca i consellera d'Ordenació del Territori i Urbanisme del Consell, va organitzar el moviment Artistes per la Defensa de Lluc, campanya virtual a través de la web del GOB, etc. Tot un seguit d'actuacions que van induir la passa definitiva de protecció que va fer el Consell de Mallorca.

 

UN INDRET ÚNIC I UNA ACTITUD MUNICIPAL SOSPITOSA

Des del Col·lectiu en Defensa d'Es Guix s'havia denunciat la importància de la preservació del patrimoni paisatgístic de l'entorn de Lluc, un indret únic al cor de la Serra de Tramuntana i un dels llocs més emblemàtics de Mallorca. Cal recordar que el terme municipal d'Escorca està declarat Paratge Pintoresc (Decret 984/1972), ara, Bé d’Interès Cultural.

Per altra banda, en nombroses ocasions el Col·lectiu havia denunciat l'actitud del batlle d'Escorca en el seu moment, vicepresident del Govern durant la legislatura Bauzá, davant aquest projecte d'urbanització que va defensar i segueix defensant per damunt de l'interès general i en benefici de la promotora de les obres. El batlle va ocultar informació al col·lectiu i donar informació tergiversada dels fets, argumentant la necessitat d'Escorca de créixer. Un creixement desmesurat i que per res responia a les necessitat de creixement pròpies del municipi d'Escorca: recordem que el projecte d'Es Guix preveia la construcció 165 habitatges plurifamiliars, i per tant pretenia ser “el nou poble” d'Escorca. Cases plurifamiliars, que preveien donar cabuda a 771 habitants més (triplicant la població actual), comerços i restaurants eren part del projecte que es preveia construir en aquest emblemàtic paisatge de la Serra de Tramuntana.
 

Llegir 807 vegades

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.