Territori i urbanisme

El GOB crític amb l’impost turístic: ha de servir per rebaixar la pressió ambiental del turisme i no continuar «alimentant» el sector.

Felicitam el Govern l'aprovació de l'impost però insistim que cal que l'impost sigui per reconvertir ecològicament, no per reinvertir en el producte i creixement turístics.

El Govern aprova avui en Consell de Govern el nou impost turístic, després d'un període d'al·legacions de l'avantprojecte de llei, a les quals el GOB hi presentà un escrit que no ha estat contestat per part de la Conselleria de Turisme.

El Govern continua plantejant un impost no adreçat a compensar l’impacte de l’activitat turística sobre el nostre patrimoni i recursos naturals, sinó com un simple mecanisme de reinversió turística.

Aquest impost dista molt de la concepció ecologista i d'una bona part de la societat del que hauria d'haver estat una vertadera “ecotaxa”, que s’hauria de dedicar fonamentalment a finançar la recuperació i conservació del patrimoni i a compensar els impactes del turisme i l’activitat urbanística associada.

Des de l’inici del debat sobre l'impost turístic, el GOB ha insistit en que s’ha de destinar a actuacions de millora mediambiental, una qüestió estratègica per la nostra economia i societat però que ha patit i pateix un dèficit crònic i greu d’inversió.

Per al GOB el nou impost hauria s’hauria d’adreçar fonamentalment a la conservació del paisatge i del patrimoni natural i cultural, a la recuperació d'espais afectats per urbanitzacions avortades, i a la deconstrucció i recuperació ambiental de zones turístiques obsoletes, eliminant places d’allotjament i minvant així el consum de recursos naturals a nivell local i balear.

 

Cas omís del Govern a les peticions del GOB: també amb el decret de mesures territorials?


Ahir també el Vicepresident del Govern anuncià que el proper dimarts, en un Consell de Govern extraordinari, s'aprovaria el decret de mesures territorials que ha de desactivar els articles més greus, des del punt de vista del territori i l'ordenació urbanística de les Lleis Bauzá. Un decret que arriba tard i que respecte del qual, el GOB també ha intentat participar en el debat polític i social aportant els conceptes i articles claus necessaris per a recuperar un marc mínim de preservació de l'interès general i el territori davant els interessos econòmics privats i la desregulació impulsada per Bauzá.

El decret s'ha retrassat molt i sembla que les Lleis agrària i turística han estat les que més ha costat d'envestir amb coratge, perquè en ambdos casos, es tracta de llevar privilegis adquirits la passada legislatura pels grans sectors poderosos, l'hoteler i els dels grans propietaris de sol rústic. Dos sectors que varen veure com, via parlamentària, se'ls multiplicaven les possibilitats d'enriquir-se a costa del territori i l'interès general.

Insistim que com en el cas de «l'ecotaxa» (oportunitat sembla que ja perduda) cal actuar amb valentia i aconseguir que aquest decret, com a mínim, derogar o modificar els aspectes més greus i amb els que el GOB ja ha incidit reiteradament (vegeu: http://gobmallorca.com/que-feim/territori-i-urbanisme/el-gob-demana-als-reis-d-orient-rigor-pel-govern-armengol)
 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents